O Víně

03.06.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.06.2005 00:00

Sauvignon 2000 výběr z hroznů - Vinařství Maňák Štěpán, Žádovice

Žádovice je jméno malé vesničky, na mapě ji hledejte mezi Uherským Hradištěm a Kyjovem. Maňákovi mají na okraji Žádovic rodinnou usedlost s pěkným sklepem a firma je známa mimo jiné tím, že vyrábí velice kvalitní ovocná višňová vína, o čemž píšeme také např. v naší obsáhlé Encyklopedii - Sklepy - Vinařství Štěpán Maňák, Žádovice. Jedno takové víno z ročníku 2000 ještě mám, takže jednou o něm určitě napíši.

Pan Maňák používá pro svá vína jednotný design etiket i zdobení lahví. Odrážejí se v něm tradice vinařské rodiny, pěkná je i kresba vlastního vinného sklepa, celkově mi design přijde jako starobyle milý a nevtíravý. Bohužel, opět se nedozvídáme řadu údajů o vlastním víně, které bychom použili pro rozhodnutí, zda láhev archivovat, jak dlouho a co máme od vína uvnitř čekat.

Korek je tradičně dlouhý, i když jen z lepené drti, jeho potisk odpovídá hlavním prvkům layoutu viněty. Oceňuji i "hrdelní pásku", která dotváří elegantní dojem lahvovaného vína.

Sauvignon je výrazně plnější žluté barvy, více syté, než bych čekal - zřejmě se projevily 4,5 roky zrání. Barva je čirá zlatá, ale dosti sytá. Zemitá, rostlinná vůně s náznaky teple sladké broskové dužniny v pozadí. Stále voním a vzpomínám, co mi ta vůně připomíná… něco, co jsem jídával (či pil?) v mládí - ale co, ale co? Snad čerstvě rozlomené nedozrálé ovoce, asi zelená mírně nakyslá jablka... Už vím!! Je to angrešt tak v polodozrálém stavu…

V chuti se projevují středně vyšší, neagresivní kyselinky a hladká, sametová angreštová příchuť. Někdo by řekl, nezralé broskve, s čímž bych taky souhlasil. Víno je plné a dlouhého "chvostu" po spolknutí doušku. Je to typicky příjemný Sauvignon z našich vinařsky severských končin. Čistá chuť odrůdy s vyšší kyselinkou, kde angrešt, snad i ona mladá broskev či sladký citrus dominují. Obsah alkoholu 13% je taky znát, takže ještě kdybychom se tak z viněty dozvěděli, z které viniční trati hrozny pocházejí...

Sauvignon doporučujeme podávat k předkrmům s výraznou chutí a rybám s výraznější úpravou - já jsem si ho vychutnával jen tak, na holo. Bude se však také dobře snoubit s polotvrdými sýry holandského typu (Gouda, Eidam, Fontina, Archivní sýr) a s čerstvými ovčími sýry (Brynza). Výsledná spotřebitelská známka je však snížena relativní nedostupností vína na našem trhu - buď si dojedete do Žádovic (mezi Kyjovem a Uherským Hradištěm), nebo musíte přemluvit majitele blízké vinotéky, ať Vám vína pana Maňáka sežene.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2000
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Kyjovská
Vinařská obec: Ježov
Vinařská trať: neuvedeno
Výrobce: Vinařství Štěpan Maňák, Žádovice 54
Číslo šarže: 02
Alkohol: 13 % obj.
Teplota podávání: do 10 ºC
Cena: 120,- Kč u výrobce, asi léto 2002

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 4

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1972x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 29.12.2009 09:55:11