O Víně

27.05.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.05.2005 00:00

Pálava 2000 výběr z hroznů (biovíno) - Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, Pavlov

Prvního ledna letošního roku jsem se rozplýval nad úžasným vínem - Pálava 2000 pozdní sběr - PPS Agro a.s., Strachotín. Protože Strachotín a Pavlov jsou od sebe nedaleko, jsem vyloženě natěšený, co se dnes skrývá v zelené lahvi s označením biovíno.
Taky si dobře pamatuji na jiné krásné biovíno od pana Abrleho, na Cabernet Moravia 2003 kabinet (biovíno) - Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, Pavlov, takže doufám, že i dnes to bude zážitek.

Typ láhve je Weinschlegel, někdy též mylně označovaný jako alsaská flétna - ta je vyšší a užší. Viněta je jen chudým odvarem, sleduje design u Abrlů obvyklý a myslím, že tento by potřeboval obnovit. Skromnost je jistě pěkná vlastnost, ale všeho moc škodí. Zadní viněta uvádí spoustu užitečných informací, její text je však na všech vínech od Abrlů stejný a neříká nám nic např. o vlastní odrůdě, o doporučené archivaci, o analytických hodnotách vína apod. Nicméně i tak je uváděný text asi 358x obsažnější, než nic neříkající vznosné, ale prázdné kecy na spoustě jiných vín (jiných výrobců) - proto ta pod článkem udělená "7".

Nádherná sytě zlatá barva vína napovídá vyzrálé víno vysoké jakosti. Je to čiré, svítivé tmavé zlato ve slunečním lesku s posunem do oranžova :-)
Nádherně plná a bohatá je i vůně - dominuje v ní citrus, přezrálý angrešt a sladké mandarinky. Víno mi hodně připomíná již zmiňovanou Pálavu 2000 ze Strachotína - také zde je sladký citrus s medem a lehké rostlinné podtóny.

V chuti si užívám toho samého, čím mne již vůně navnadila - citrusové tóny, mandarinky a sladký angrešt. Mám dojem silnějšího alkoholu, kořeněná chuť a mírně nadprůměrný obsah neagresivních kyselinek je také příjemný. Bohatý a dlouhý dozvuk, plné a syté tělo vína nabízí krásné prožitky.
Ty citrusové medové chutě jsou nádherné a celkově se vůně s chutí krásně doplňují. Je to výborné, bohaté a výrazné víno, které má co nabídnout.
Jak jsem už řekl, z vinět se bohužel nedozvíme, jaká byla cukernatost moštu při sklizni, podle obsahu alkoholu 13 % a faktu, že jde o víno polosuché odhaduji, že to bylo někde kolem 25 až 25,3° ČNM.

Víno je skvělé, nicméně jeho výrazné vlastnosti mne po 3 dcl zcela ovládly a nutí mne to zakousnout alespoň kousek nekořeněného sýra. Hodil by se i štrůdl, nebo jablkový koláč, jenže to bych si ho musel upéct sám...

Pálava je odrůda, vyšlechtěná pro podmínky oblasti Novomlýnských nádrží a podle ní má také své jméno. Byl to vynikající počin a ročník 2000 byl k této oblasti zvláště přejícný. Cena dnešního vína byla sice trošku vyšší - 245,- Kč - ale jde o opravdu skvělé a vysoce nadprůměrné víno, desítky hned tak neuděluji. Připomenu jen, že v celkových projevech snad ještě trochu výraznější strachotínská Pálava dnes u výrobce stojí 600,- Kč - z tohoto pohledu je tedy pavlovské biovíno přijatelnou alternativou.

Text zadní viněty:
Biovíno - je to víno z vinic chráněných dravými roztoči, slunéčky, bakteriemi a povolenými přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi (Cu max. 3 kg/ha/rok). Je zakázáno a kontrolováno použití herbicidů, akaricidů a nepovolených fungicidů.
Veškeré pěstitelské práce se musí soustředit na maximální kvalitu a cukernatost hroznů dosaženou bez použití průmyslových hnojiv, stimulátorů růstu, pouze s využitím přirozené úrodnosti půdy podpořené řezem na jeden tažeň, podlomem, prosvětlováním a redukcí úrody, aby kontrola zařadila mošt do přívlastkových vín kabinet 19-21° NM, pozdní sběr 21-24° NM a výběr hroznů nad 24° NM, kde je zakázáno používání řepného cukru. Při kvašení a expedici je zakázáno používání šlechtěných kvasinek, nepřirozených čeřících látek a veškerých stabilizátorů vína mimo SO2.
Na základě uvedeného je BIOVÍNO stále živé a proto jej skladujte v temnu a při teplotě 10-15° C. Po otevření lahve se nechá biovíno při pokojové teplotě 20 minut „nadechnout“ a potom naléváme.
...a nyní nechť pookřeje tělo vínem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2000
Jakost: výběr z hroznů
Cukernatost: polosuché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Pavlov
Viniční trať: č.923/0119 - trošku neosobní, že?
Výrobce: Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, 692 01 Pavlov
Číslo šarže: 00/2
Evidenční číslo jakosti: 1782/07/00
Alkohol: 13 % obj.
Teplota podávání: cca 12° C
Teplota skladování: 10 - 15° C
Doporučená archivace: neuvedeno, stejně jako analytické hodnoty vína
Cena: 245,- Kč - bioprodejna v menším okresním městě, srpen 2004

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 10 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2007x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 03.01.2010 15:37:05