O Víně

14.05.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.05.2005 00:00

Cabernet Franc 2000 vrhunsko vino ZGP (barrique) - Dejan Peršolja, Dobrovo, Slovinsko

Dnes otevírám pro mne trošku okrajovou, málo vídanou odrůdu Cabernet Franc. Jde však o slovinské víno, deklarováno je jako barrique, ročník 2000 je vychvalován a značka výrobce Peršolja mne také nikdy nezklamala...

Láhev je i s vinětou laděna do tmavých barev, stříbrné písmo a grafika pěkně ladí a celý kontrast je dobře podpořen tmavší černou strukturou zcela pod textem. Pěkné. Viněta v sobě však skrývá malé tajemství - jako samolepka putuje s lahví nakonec do mikrovlnky, nicméně stříbrná kovová fólie uvnitř způsobí malý blesk, výbuch a ohoření okraje - viz fotka pod článkem. Naštěstí ve sporných případech vždy stojím u mikrovlnky připraven s prstem na dvířkách, takže požár se v kuchyňské lince či dále po bytě nešířil :-)

Barva vína je tmavě rudá, rubínově temná. Víno se nezdá být olejovitě husté, ale i tak vypadá poměrně sytě. Ve vůni cítím výrazný barik, měkčí a sladší ostružiny, karamel a kořeněnou čokoládu. Pěkná, silná a příjemná vůně.

V chuti nejdříve opět cítím výrazný, ale tak nějak jemnější příjemný barik - více vanilky než hřebíčku a pryskyřice. Víno je kořeněné, na patře lehce nahořklá stopa. Jiné chuťové vjemy sice definuji obtížně, ale mnohem důležitější je celková harmonie a vzájemně vyvážená chuť. Jde o poměrně plné, sametové víno, je tak nějak "hebké" a jemnější, než bych čekal např. u barikovaného Cabernet Sauvignonu. To je vlastně pěkná charakteristika - víno je ve všech svých projevech "měkčí" než výrazově výraznější Cabernet Sauvignon - je o odstín červené či dva světlejší, jemnější ve vůni a hladší v chuti. Tato mírná nasládlost, nebo prostě jemnější projev vína je velmi příjemná. Barik to však bezesporu je a jeho typicky kořeněný dlouhý dozvuk po spolknutí mě začíná po 3 dcl malinko dráždit v krku - chce to něčím proložit.

Pokud zrovna nejíte výrazněji upravené červené maso, třeba pštrosí steak - ten mě čeká dnes na oběd :-) - k vínu se hodí také zvěřina, minutky z grilu, nebo výrazné a zrající sýry.
Víno mě velmi příjemně překvapilo, hodnotím ho veskrze kladně, ovšem spotřebitelská známka je jako obvykle zatížena nedostupností na našem trhu. Nicméně podívejte se po něm, až za pár týdnů přes Slovinsko pojedete na jih k moři :-)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Franc
Ročník: 2000
Jakost: vrhunsko vino
Kategorizace: barrique + ZGP: zaščiteno geografsko poreklo
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Goriška Brda
Vinařská obec: Dobrovo
Výrobce: Peršolja Dejan, Kozana 19, Dobrovo, Slovinsko
Alkohol: 13,59 % obj.
Výrobní partie: 5
Teplota skladování: do 9º C
Teplota podávání: cca 18º C
Cena: asi 1´200,- tolarů = asi 158,- Kč (vinotéka v Ljubljani)

.

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1977x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 04.01.2010 18:26:46