O Víně

27.05.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.05.2005 00:00

Rulandské modré 1999 pozdní sběr (rosé) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Dnes bych klidně mohl začít krátkou story o zapomenuté láhvi. Asi před pěti lety, kdy jsem začal budovat místnost pro skladování vína, jsem nakoupil pěknou řádku kvalitních lahví z jižní Moravy. Mezi nimi byla i láhev Rulandské modré 1999 pozdní sběr od pana Michlovského koupená přímo v jeho vinařství. Jde o růžové víno, které bylo vyrobeno technologií přímého stažení samotoku bez macerace hroznů. Bohužel jsem nechal víno ležet příliš dlouho a nehlídal doporučenou dobu archivace. A tak s určitými obavami beru láhev do rukou a doufám, že se negativně toto neplánovaně dlouhé ležení nepromítlo do kvality.

Řekněme si nejprve něco o původu vína. Hrozny pochází z vinařské obce Perná, viniční trať Goldhamer. Zadní etiketa uvádí, že hrozny byly vypěstovány na jihozápadním svahu úpatí Pálavských vrchů v chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava. Láhev je opatřena malou, ale docela povedenou knížkou s nápisem Vinium Palaviense. Tento slogan je také uveden na etiketě, ze které čerpám i následující informace. Jedná se o jakousi známku, kterou výrobce používá pro jedinečnou kolekci špičkových odrůdových vín, která jsou přísně vázána na lokalitu Pálavy. Vína mají kontrolovaný původ a vinice leží v biosférické rezervaci Pálava na úpatí vápencových skal. Hrozny jsou pěstovány systémem integrované produkce, pravidelně dosahují vysokou cukernatost a sklizeň je limitovaná. Kolekci tvoří vína přívlastková, která jsou barevně rozlišena podle etiket. Pozdní sběry a výběry mají krémovou etiketu, kabinety zelenkavou a červená vína černou etiketu. V letech, kdy klimatické podmínky znemožňují dosáhnout hrozny potřebných kvalitativních stupňů, se vína pod ochrannou známkou Vinum Palaviense nevyrábějí. Toď vše z velmi aktuálních a dobře zpracovaných stránek výrobce.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm s potiskem a logem výrobce. Velmi decentní a nepřehlédnutelná adjustáž, včetně výše zmíněné malé knížečky na hrdle láhve. Vše hodnotím maximální možnou známkou. Použití symbolu Vinium Palaviense dodává vínu noblesnout a exklusivitu. Za adjustáž a podané informace na etiketě dávám maximální možnou známku, je to ukázka, jak by to mělo vypadat.

Barva je šedorůžová a velmi světlá. Moc dobře si vzpomínám, jak byla v roce 2001 výrazná. Je jasné, že po čtyřech letech v archivu velmi vybledla. Hodnotím jí proto průměrně, i když vím, že jsem neměl nechat víno tak dlouho ležet. Lahvová zralost je zcela určitě překonána a mám stále větší obavy o kvalitu. Vůně je svěží a příjemně ovocitá. Jsou poznat tóny malin a lesního ovoce. Vzhled je velmi dobrý, dlouhé mosty na stěnách ukazují na vysokou cukernatost.

Chuť je svěží s příjemnými tóny připomínající naše letní ovoce a s pikantní kyselinkou, která je stále živá. V poněkud kratším závěru jsou nepatrné třísloviny. Pozor na správnou teplotu podávání, která by měla být 12 - 14º C. Při podchlazení je víno uzavřené a působí neutrálním dojmem. Při vyšší teplotě není zase svěží a může působit unavujícím dojmem. Za chuť dávám lehce nadprůměrnou známku, ale znáte to, růžová vína se mají pít co nejdříve, což jsem v tomto případě nedodržel a praděpodobně jsem vlastní vinou přišel o mnohem lepší kvalitu.

Výrobce doporučuje toto růžové víno k sýrům s modrou plísní typu Camembert, salátům z čerstvého ovoce, pečené drůbeži, grilovaným sladkovodním rybám a zejména mořským plodům, např. humrovi a krabu. My jsme vyzkoušeli pečenou štiku podlévanou bílým vínem a nemělo to chybu.

Za dostupné informace, tj. aktuálnost webových stránek, poměr cena/kvalita uděluji vysokou známku, byť jsem si vědom, že dostupnost tohoto vína je prakticky nulová. Ještě jednou se vrátím k použité etiketě a názvu Vinium Palaviense, který působí noblesně a poskytuje všechny povinné a další doplňující informace. Řada výrobců by se mohla tímto standardem pana Michlovského řídit, určitě by to nebylo ke škodě. Zvláště informace o doporučených pokrmech je přímo ukázková. Posunula se od obecných klišé ke konkrétním pokrmům. Většina výrobců stále dokola omílá, že víno je vhodné např. k jemným sýrům. Na závěr ještě připomenu velmi dobrou polemiku, která se týkala růžových vín, jak o ní psal Petr v recenzi Cuvée Rosé 2004 moravské zemské - Binder Pavel, Rakvice.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Vinum Palaviense
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 1999
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: rosé
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Goldhamer
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2001-235-99/A
Evidenční číslo jakosti: 496V/00-8020/57
Číslo vzorku: 51
Alkohol: 11,2 % obj.
Teplota skladování: 9 - 11 ºC
Teplota podávání: 12 - 14 ºC
Doporučená archivace: 2 - 3 roky
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 199,- Kč (přímo u výrobce srpen 2001)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 5 5 6 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1968x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 03.01.2010 15:32:35