O Víně

Lipovina


Barva: bílé

Synonyma: 

Gars Levelju, Lindenblättriger, Hachat Lovelin, Feuilles de tilleul, Hárslevelü, Kerekes, Frunza de tei, Lime Leaf



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Tokajská (SVK).


Původ: 

Pravděpodobně je to maďarská odrůda, vzniklá jako náhodný semenáč. Někdy se uvádí jako pravlast Chorvatsko (rajón Lipova), odkud se pak dostala do Maďarska do tokajské oblasti. Je rozšířena především ve vinařských oblastech na jihu východní Evropy, v bývalé Jugoslávii, Rumunsku a Rusku, hlavně na Krymu. Na Slovensku je zastoupena 20 – 25% pouze v tokajské oblasti ve směsi odrůd Furmint, Muškát žlutý a Ryzlink vlašský. Rozmnožuje se jen kvalitními vyšlechtěnými klony. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1952. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký, více široký než dlouhý, téměř s celistvým okrajem, takže připomíná list lípy. Rub je silně plstnatý. Řapíkový výkrojek je otevřený, okrouhlý. Řapík je středně, zelený, někdy s mírně červeným odstínem. Květ je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný. Hrozen je dlouhý, průměrně 250–300 Muškát Moravský (průměrná hmotnost 150 g), úzký, válcovitý, zřídka křídlatý, spíše řidčí. Stopka je poměrně dlouhá, tlustá, světle zelená.


Charakteristika vína: 

S touto aromatickou odrůdou připomínající lipový květ se můžeme setkat i na výstavách vín v oblastech poblíž slovenských hranic. Používá se k výrobě tokajských vín, která nejsou prodávána odrůdově čistá, ale jsou to vždy směsi tokajských odrůd.


Zvláštnosti: 

Zrání začíná v polovině srpna, dozrává pozdě, koncem října.

Počet zobrazení stránky: 4691x