O Víně

Cabernet Moravia


Barva: červené

Synonyma: 

Kabernet Moravia



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Morava - okolí Brna, Mutěnice, Bzenec, Podluží, Slovácká podoblast


Zastoupení ve vinicích: 

cca 1 % v ČR


Původ: 

Odrůda s pracovním názvem M-43 vznikla zkřížením odrůd Zweigeltrebe x Cabernet Franc. Vyšlechtil ji pan Lubomír Glos (je také udržovatelem odrůdy) v Moravské Nové Vsi a je právně chráněna. Na Moravě se poměrně rychle rozšířila, podílí se však zatím pouze 1,0% na celkové ploše vinohradů ČR. Průměrné stáří vinic je (v roce 2004) asi 4 roky. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2001.


Charakteristika odrůdy: 

Je to pozdní moštová modrá odrůda. List je velký, tvar čepele kruhovitý, třílaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně až silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Růst je bujný s polovzpřímenými letorosty. Doba rašení oček je raná. Sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině října.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná až středně odolná, proti poškození mrazy je středně odolná. Vyžaduje velmi dobré polohy, na půdu ale nemá zvláštní požadavky. Doporučuje se střední i vysoké vedení, užší spon a řez na delší tažně. Použití podnože závisí na půdním typu. Do těžších půd se doporučují málo vzrůstné podnože, pro vysoké vedení je vhodná silnější vzrůstná podnož.
Výnos hroznů bývá pravidelný a vysoký - cca 5,89 kg/keř, resp. 16 t/ha. Průměrná cukernatost bývá 17° ČNM. Z nejlepších stanovišť víno poskytuje při současné redukci násady hroznů i vysoce ceněná přívlastková vína (až ledové víno).


Charakteristika vína: 

Víno poskytuje kvalitní, má tmavou granátovou barvu, je plné a po odbourání kyseliny jablečné je harmonické s jemným kabernetovým aroma a specifickou chutí. Zráním vína se stupňuje jeho plnost i harmonie. Je vhodné i pro školení v dubových sudech typu barrique.


Zvláštnosti: 

Zkusili jsme již také Cabernet Moravia v jakosti ledové víno viz náš článek v rubrice O víně ze dne 16.11.2004: Cabernet Moravia 2002 ledové víno - Vinařství Jaroslav Beneš, Hrušky.


Vhodnost k pokrmům: 

Tmavá nebo uzená masa, tvrdé sýry.

Počet zobrazení stránky: 3803x