O Víně

Bianca


Barva: bílé

Synonyma: 

Egri Csillagok 40, Bianka, May Rot, Бианка



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Maďarsko – 56 ha  (2003) Rusko  – 2721 ha (2005, Krasnodarský kraj), 775 ha (2001, Donská oblast)


Původ: 

Bianca je maďarská univerzální odrůda z křížení Eger 2 (semenáč Seyve Villard 12375) a odrůdy Bouvierův hrozen. Bianca patří k nejrozšířenějším  interspecifickým odrůdám, obzvláště je oblíbená v Rusku, kde její výměra přesáhla 3000 ha). Bianca byla registrována byla v roce 1982 v Maďarsku, v Rusku potom v roce 1993. Šlechtění proběhlo 1963 v městě Eger v Maďarsku.


Charakteristika odrůdy: 

Listy: tmavozelené, hladké, ostře zubaté, trojlaločnaté s nevýraznými laloky až celokrajné, středně veliké. Řapík středně dlouhý až dlouhý, narůžovělý.
Růst:  střední
Doba zrání: raná, začátek září
Hrozny jsou malé, kuželovité s křidélky, řidší, jejich hmotnost bývá 80-140 g. 
Bobule jsou středně velké, kulaté, s průměrem okolo 15 mm a hmotností 1-2 g, zlatožluté barvy. Slupka je pevná, dužnina je řídká, neutrální chuti.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 18-22%, kyselost 7-9 g/l
Vyzrávání výhonů: dobré
Plodnost dřeva: 70-80%
Počet hroznů na výhon: 1,6-2,0
Zatížení, řez: 50-60 oček na keř, snáší i řez na čípky.
Odolnost k mrazu:  vysoká (-25 až -27°C)
Odolnost k chorobám:  odrůda má vysokou  odolnost proti všem houbovým chorobám (jen k červené spále je citlivější), proto ji lze pěstovat zcela bez chemické ochrany.


Charakteristika vína: 

Kvalitu vína ovlivňuje termín sklizně a způsob zpracování hroznů. Bianca vyžaduje rychlé zpracování, kvašení při nižších teplotách a přísně reduktivní technologický postup. Obsah alkoholu ve vínech dosahuje mezi 11 a 12,5%. Bianca jako neutrální odrůda révy vytváří víno neutrální, s mírně ovocným buketem podobným chrupkám, v dobré zralosti plné a harmonické, v souhrnu typu Pinot blanc.
Krátce víno je lehčího stylu podobné Bouvieru, a kyseliny se rychle odbourávají.


Zvláštnosti: 

Odrůda má krátké vegetační období, protože pozdě raší, ale potom je její vývoj rychlý. Vzhledem k pozdnímu rašení ji nepoškozují jarní mrazy, navíc má velkou odolnost k zimním mrazům, což jí dává předpoklady k pěstování v okrajových oblastech pěstování v ČR. Přesto, že její bobule nejsou obzvlášť velké, tato odrůda je díky své chuti oblíbená i jako stolní. Nevýhodou může být malá velikost hroznů, což vyžaduje větší pracnost při sklizni.

Počet zobrazení stránky: 4063x