O Víně

Alibernet


Barva: červené

Synonyma: 

Oděskij čornyj, Semenáč 1 - 17 - 4



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Slovensko, některé země bývalého Sov.svazu


Zastoupení ve vinicích: 

V ČR : 0,08 %


Původ: 

Odrůda vznikla v roce 1950 křížením odrůd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon v Ukrajinském vědeckém ústavu vinohradnictví a vinařství v Oděse. Vinařský ústav na Vysoké škole zemědělské - zahradnické fakultě v Lednici na Moravě ji k pěstování introdukoval (prof. Ing. V. Kraus, CSc.) Do Listiny povolených odrůd byla zapsána v roce 1975. Pěstuje se v malém rozsahu. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.Ojediněle se pěstuje na jižní Moravě a ve slovenských jižních vinařských oblastech. Průměrné stáří vinic s vysázenou odrůdou alibernet je v ČR 4,5 roku.


Charakteristika odrůdy: 

Bujně rostoucí, dozrává později - středně raná až pozdní moštová modrá odrůda. Listy jsou malé až středně velké, pětilaločné. Tvar čepele je okrouhlý s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě až středně puchýřovitá.Sytá zeleň přechází koncem vegetace do sytě červeného zbarvení. Hrozen je velký, řídký s krátkou až středně dlouhou stopkou, větvený. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je temně modrá, zbarvena je i dužnina (tzn.,barvivo je ve slupce i dužnině). Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. sklizňová zralost začíná v první polovině října. Alibernet je barvířka.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda středně odolná, proti poškození mrazy je odolná dobře.
Pro úrodné hlinité půdy se jako podnož používá SO 4. Na podnoži Kober 5BB má Alibernet velmi bujný růst a velmi řídké, méně kvalitní hrozny. Révě Alibernetu vyhovuje střední i vysoké vedení  s řezem na středně dlouhé tažně, 7 až 8 oček na metr čtvereční.
Udržovatelem odrůdy je Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o, Polešovice.


Charakteristika vína: 

Barva: velmi intenzivní, tmavě červená barva.
Vůně: po černém rybízu.
Chuť: drsnější, travnatá, v horších ročnících s vyšší kyselinkou.

Výnos bývá vysoký a pravidelný, průměrně 10 - 13 t/ha při cukernatosti 14 až 17°ČNM a obsahu kyselin 10 až 13 g/l. Při sníženém výnosu a dobrém ročníku lze očekávat vyšší jakost sklizně.


Zvláštnosti: 

Je vhodné do kupáží, jako barvířka se používá k dobarvování vín. Zrání začíná koncem srpna a začátkem září, dozrává pozdě, během října. Má-li být dosahováno vysoce jakostních aromatických tmavě červených vín, musí se využít nejlepší polohy a půdy.
V příznivých ročnících a dobých polohách může dosáhnout vysoce jakostních aromatických tmavočervených vín s cabernetovým aroma. Odrůda bývá využívána jako barvířka pro zvýšení barevnosti červených vín. Při vysoké sklizni a špatném ročníku je víno neharmonické s převládajícími kyselinkami a nižší intenzitou barvy.
Doporučuje se pěstovat jive vinařské podoblasti Mikulovská, Velkopavlovická, Znojemská s Slovácká v oblasti Mutěnic a Podluží.


Vhodnost k pokrmům: 

Podobně jako k vínům odrůdy např. Cabernet Sauvignon

Počet zobrazení stránky: 15005x