O Víně

Vrboska


Barva: bílé
Původ: 

Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 2004. Velmi raná moštová bílá odrůda pocházející z křížení Tramín červený x Čabaňská perla. Byla vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici vinařské ve Znojmě šlechtiteli Ing. Milošem Zbořilem, Ing. Jaroslavem Tomáškem, Ing. Jindřichem Ševčíkem, Ing. Ivanou Ludvíkovou a Jiřím Hladíkem.


Charakteristika odrůdy: 

Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou až středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je růžová, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je velmi raná. Sklizňová zralost začíná ve třetí dekádě srpna. Odrůda je odolná proti napadení plísní révovou, ostatním houbovým chorobám a mrazům odolává středně. Výnos hroznů je nižší. Je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu.


Charakteristika vína: 

Víno je jemně aromatické, lehké. Pro získání kvalitní suroviny se nedoporučuje hrozny nechat dlouho na keři. Při přezrání ztrácí kyseliny.


Zvláštnosti: 

Hrozen je možno využít pro přímý konzum.

Počet zobrazení stránky: 3226x