O Víně

Sauvignon


Barva: bílé

Synonyma: 

Sauvignon Blanc, Fumé Blanc, Gentin á Romorantin, Surin, Savagnin Musqué, Muskat–Silvaner, Sovinjon, Muskat Sylvaner, Genetin, Sauvignon jaune, Sauvignon petit, Servoyen, Fehér Sauvijon, Sauvignon verde



Výskyt ve vinařských oblastech: 

CZE (Znojemská podoblast), FRA, AUT (0,9 %), ITA, SVK, bývalá Jugoslávie a Sovětský svaz, GER


Zastoupení ve vinicích: 

5 % na veškeré ploše vinohradů ČR, během posledních deseti let se plocha zdvojnásobila. Průměrné stáří vinic této odrůdy činilo v roce 2005 9 let.


Původ: 

Francouzská odrůda, pravděpodobně kříženec Chenin blanc x Tramín. Odrůda se pěstuje ve většině vinařských oblastech světa. V Evropě ve Francii, Itálii, Rakousku (0,9 %), bývalé Jugoslávii, zemích bývalého Sovětského svazu, Slovensku a u nás. Její plochy poslední dobou ve světě narůstají, začíná se pěstovat i v zemích kde dosud ve větším rozsahu nebyla – např. v Německu. V ČR se vysazuje od počátku 50. let. V první polovině devadesátých let tvořila necelé 2 % plochy. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 1952.
Jsou dva typy Sauvignonu: žlutý maloplodý (Sauvignon jaune = Sauvignon petit) a zelený velkoplodý (Sauvignon vert). Ten dává vysoké výnosy velkých hroznů s velkými nearomatickými bobulemi.
Náročná odrůda, z níž jsou v okolí řeky Loiry (Pouilly Furné, Sancerre) vyráběná nejlepší vína; v kraji Bordeaux dává (společně s odrůdou Sémillon) suchá bílá vína typu Graves a ušlechtilá sladká vína Sauternes.


Charakteristika odrůdy: 

List je malý až středně velký, tvar čepele okrouhlý, pětilaločnatý s hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená, chuť dužniny výrazně aromatická. Doba rašení oček je střední. Růst je bujný se vzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Dřevo vyzrává jen středně dobře.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná. Vzhledem k bujnému růstu a vzhledem k častému špatnému vyzrávání dřeva byla poškozována zimními i jarními mrazy.
Vyžaduje velmi dobré polohy ve vyšších částech svahů, chráněných proti mrazu. Vhodné jsou chudší půdy, třeba i kamenité a písčité, ale ne příliš suché ani naopak zamokřené.
Pro půdy chudší, písčité a kamenité je vhodná podnož „Teleki 5C“, pro menší tvary „SO 4“. Pro bujný růst odrůdy není vhodná „Kober 5BB“.
Vedení vyhovuje vysoké s větším množstvím stařiny a s řezem na dlouhé tažně. Pro tažně se musí vybírat réví, které je plodnější. Zatížení 10 až 15 oček/m2.
Výnos je střední a méně pravidelný, pohybuje se mezi 8 až 10 t/ha. Hnojení dusíkem snižuje výnosy. Obsah cukru je kolem 19 °NM, kyselin asi 11 g/l.
Udržovatelé: Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s., Ing. Alois Tománek, Ing. Miloš Michlovský, CSc., Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o. Polešovice, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.


Charakteristika vína: 

Odrůda je vhodná pro nejkvalitnější polohy za účelem produkce hroznů k získávání velmi oblíbeného vína, které patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech.
Bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní
kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví.
V dobrých ročnících je víno plné s typicky broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aroma je kopřivové.
Barva vína je světle zeleno-žlutá.
Vůně: výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu.
Chuť: Kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu.


Zvláštnosti: 

Patří mezi nejjakostnější vína. V současné době se víno této odrůdy těší ve světě velké oblibě, zejména typy vyráběné s nádechem vůní z nových dubových sudů barrique. V dobrých ročnících vhodná ke zrání v láhvi. Zrání začíná kolem poloviny srpna, dozrává středně pozdě, začátkem října.
Odrůda se doporučuje pěstovat ve vinařské oblasti Morava.


Vhodnost k pokrmům: 

Maso, ryby: výraznější úprava ryb, uzené ryby, drůbež, pečený bažant, krocan.
Ostatní: aperitiv, překrm. Přívlastková vína jsou vhodná také k dezertům.

Počet zobrazení stránky: 5064x