O Víně

Ryzlink rýnský


Barva: bílé

Synonyma: 

Ryňák, Lipka, Roháč, Rheingauer, Johannisberg, Hochheimer, Klingelberger, Pfefferl, Rheinriesling (Rakousko), Gentil aromatique, Petracine (FR), Riesling renano bianco, Reno (IT), Starovetski (Slov), Graschevina (Chor), Lipka, Starosvětské, Risling rejnskij, Weiser Riesling, Petit Riesling, Rajnai rizling, Riesling Renano (It.)



Výskyt ve vinařských oblastech: 

CZE (Čechy, podoblast Slovácko a Znojemská) GER (20 %)


Zastoupení ve vinicích: 

7 % na veškeré ploše vinohradů ČR (ve druhé polovině devadesátých let minulého století to bylo 5 %). Průměrné stáří vinic této odrůdy činilo v roce 2005 13 let.


Původ: 

Německá odrůda, pravděpodobně kříženec „Heunisch x Tramín. Předpokládá se, že odrůda vznikla v okolí horního toku Rýna. V každém případě se do všech světových vinohradnických oblastí rozšířila z Německa, kde nyní zabírá přes 20 % plochy všech vinic. Ryzlink rýnský byl rozšířen na území naší republiky řádem sv. Benedikta v 17. století. Jiné prameny uvádí, že k nám byl dovezen již za vlády Karla IV., tedy ve 14. století, ale v samotném Německu se uvádí teprve v roce 1435. Název odrůdy v Německu připomíná sprchávání. Kolem roku 1935 tvořil Ryzlink rýnský na našem dnešním území přibližně 13 % rozlohy vinic. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

Lit je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový nebo kruhovitý, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je malý až středně velký, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Na vrcholu bobule je černá tečka po blizně. Doba rašení oček je pozdní. Růst je bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v polovině října.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná až středně odolná. Plíseň šedá napadá bobule většinou až při přezrávání, ale třapina bývá napadána častěji. Při jednostranném přehnojení dusíkem trpí často fyziologickým vadnutím třapiny. Proti poškození mrazy je odrůda odolná.
Pro dosažení vyšší jakosti je nutno vybírat nejlepší polohy na jižních svazích. Na půdy má nízké nároky, ale nesnáší vyšší obsah vápna.
Podnože se používají především „SO 4“, „Teleki 5C“, „125 AA“. Podnož „Kober 5BB“ pouze pro málo živné, vlhčí půdy, velké tvary a ekologické vinohradnictví. V žádném případě nevysazovat na bujných podnožích při intenzivním hnojení do dobrých půd, neboť sprchá.
Používá se vysoké i střední vedení s dlouhým řezem na tažně, zatížení 10 až 12 oček/m2.
Výnos je pravidelný kolem 10 t/ha. Cukernatost 15 až 19 °NM, obsah kyselin 10 až 14 g/l.
Udržovatelé: Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s., Ing. Alois Tománek, Ing. Miloš Michlovský, CSc., Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o. Polešovice, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.


Charakteristika vína: 

Barva: světle žluto-zelená.
Vůně: květinová, typická - po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy.
Chuť: peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.
Odrůda je považována za nejkvalitnější odrůdu severních vinohradnických oblastí, má vysoké nároky na polohu. Víno dosahuje vynikající jakosti, pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem listopadu, protože se aromatické látky vyvíjí především při střídání nižších nočních teplot se slunečnými dny. Víno poskytuje ve všech jakostních stupních vína s přívlastkem, především však kabinet a pozdní sběr. Výběr z hroznů a výběr z bobulí dává jen v nejlepších letech a při cílené agrotechnice.


Zvláštnosti: 

Odrůda je považována za jednu z nejkvalitnějších pro výrobu jakostních vín. Ležením v láhvi dosahuje špičkové zralosti. Nejlepší jakost vína se získává hlavně z pozdních sběrů a výběrů hroznů. Je to odrůda, která má vysokou mezinárodní prestiž, získanou zejména výběry z přezrálých bobulí. Říká se o něm, že je to víno králů a král vín. Zrání začíná ve třetí dekádě srpna. Dozrává pozdě, v první až druhé dekádě října.
Občas se setkáváme se zvláštním označením Klingelberger - podle www.wein-plus.de je tento název odvozen od slova "Klingelberg" (snad Zvonová hora)což je staré označení pro nejvyšší část parcely Schlossberg, která se nachází v obci Ortenberg, oblast Ortenau v německém Bádensku - viz také např.náš článek o tomto víně ze dne 1.3.2006 v rubrice O víně.
Odrůda se doporučuje pěstovat v obou vinařských oblastech ČR.


Vhodnost k pokrmům: 

Maso, ryby: Tučnější masité pokrmy, uzené. Hodí se také k zabijačce, dále k lehké úpravě ryb a drůbeže, telecímu masu.
Ostatní: předkrmy, sladké výběry jsou vhodné k dezertům.

Počet zobrazení stránky: 4856x