Malverina
CZE (mizivé zastoupení)
Pracovní název BV–19–143. Původ odrůdy je Seibel 13666 x Merlot x SV 12375 x Veltlínské červené rané. Je to experimentální interspecifická odrůda (hybrid) vyšlechtěná kolektivem šlechtitelů: Fr. Mádl, Miloš Michlovský, prof. V. Kraus, Vlastimil Petřina a Lubomír Glos. V ČR je odrůda zastupována firmou Vinselekt–Michlovský Rakvice a je právně chráněna. Zapsána do Státní knihy odrůd v roce 2001.
List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový, bez vyznačených laloků s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je červenošedá, dužnina je bez zabarvení. Doba rašení oček je středně raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Proti napadení houbovými chorobami je odrůda středně odolná až odolná. Proti poškození mrazy je středně odolná. Odrůda se nejlépe hodí do dobrých poloh s hlinitou, živinami bohatou půdou. Podnože: „Kober 5BB“, „Crâciunel 2“, „125 AA“, „LE-K1“, dle půdního typu. Vzhledem k plodnosti se doporučuje pěstování v menším tvaru se zatížením 4 až 6 oček/m2. Výnos je vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 12 t/ha o průměrné cukernatosti 19 °NM. Udržovatel: Ing. Miloš Michlovský, CSc.
Pozdní odrůda s pravidelným a vysokým výnosem, vzhledem ke své odolnosti k houbovým chorobám je doporučována pro ekologické vinohradnictví a integrovanou produkci hroznů. Víno dobré kvality, harmonické, lehce aromatické, odrůdové chuti.
Vodné k pěstování v obou vinařských oblastech ČR.
Jemné bílé maso, studená kuchyně, ale i k telecímu a mladému vepřovému.