O Víně

Malverina


Barva: bílé

Výskyt ve vinařských oblastech: 

CZE (mizivé zastoupení)


Původ: 

Pracovní název BV–19–143. Původ odrůdy je Seibel 13666 x Merlot x SV 12375 x Veltlínské červené rané. Je to experimentální interspecifická odrůda (hybrid) vyšlechtěná kolektivem šlechtitelů: Fr. Mádl, Miloš Michlovský, prof. V. Kraus, Vlastimil Petřina a Lubomír Glos. V ČR je odrůda zastupována firmou Vinselekt–Michlovský Rakvice a je právně chráněna. Zapsána do Státní knihy odrůd v roce 2001.


Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový, bez vyznačených laloků s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je červenošedá, dužnina je bez zabarvení. Doba rašení oček je středně raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda středně odolná až odolná. Proti poškození mrazy je středně odolná.
Odrůda se nejlépe hodí do dobrých poloh s hlinitou, živinami bohatou půdou.
Podnože: „Kober 5BB“, „Crâciunel 2“, „125 AA“, „LE-K1“, dle půdního typu.
Vzhledem k plodnosti se doporučuje pěstování v menším tvaru se zatížením 4 až 6 oček/m2.
Výnos je vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 12 t/ha o průměrné cukernatosti 19 °NM.
Udržovatel: Ing. Miloš Michlovský, CSc.


Charakteristika vína: 

Pozdní odrůda s pravidelným a vysokým výnosem, vzhledem ke své odolnosti k houbovým chorobám je doporučována pro ekologické vinohradnictví a integrovanou produkci hroznů. Víno dobré kvality, harmonické, lehce aromatické, odrůdové chuti.


Zvláštnosti: 

Vodné k pěstování v obou vinařských oblastech ČR.


Vhodnost k pokrmům: 

Jemné bílé maso, studená kuchyně, ale i k telecímu a mladému vepřovému.

Počet zobrazení stránky: 2763x