O Víně

Irsai Oliver


Barva: bílé

Synonyma: 

Irsai Olivér, Irsay Olivér, Muskat Oliver, Zolotistyj rannij, Iršaj



Výskyt ve vinařských oblastech: 

CZE (nejvíce ve Velkopavlovické a Slovácké podoblasti), HUN, SVK, ROM


Zastoupení ve vinicích: 

0,4 % na veškeré ploše vinohradů ČR. Průměrné stáří vinic této odrůdy činilo v roce 2005 19 let, proto lze očekávat stárnutí porostů a snižování plochy.


Původ: 

Původní maďarská odrůda, kříženec Bratislavské bílé x Čabajská perla. Ve 30. letech 20. století odrůdu v Maďarsku v Kecskemétu vyšlechtil Kocsis Pál. Je rozšířena v Maďarsku, v zemích bývalého Sovětského svazu, Rakousku, Rumunsku, na Slovensku a u nás. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1975. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

List je malý až středně velký, tvar čepele okrouhlý, pětilaločnatý nebo třílaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Chuť dužniny je intenzivně muškátová. Doba rašení oček je raná. Růst je bujný s vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná koncem srpna.
Proti napadení houbovými chorobami a poškození zimními i jarními mrazy je odrůda méně odolná.
U polohy a půdy vyžaduje vyšší teploty, půdy musí být záhřevné, třeba i kamenité, ale ne suché.
Podnože: „Kober 5BB“, „Crâcinuel 2“, na vápenité půdy „125 AA“.
Sprchává méně často na velkých tvarech. Vyžaduje dlouhý řez na tažně – např. srdcový řez na vysokém vedení.
Na Moravě je průměrný výnos kolem 5 t/ha, cukernatost kolem 18 °NM, kyseliny jsou nízké, 5 až 7 g/l. Výnos snižuje atraktivnost hroznů pro vosy a ptáky.
Udržovatelé Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s., Ing. Alois Tománek.


Charakteristika vína: 

Velmi raná odrůda, vhodná pro výrobu burčáku. Výnos je nízký až střední. Víno je muškátové chuti s nižším obsahem kyselin. Většinou se používá do směsí s ostatními víny. Poskytuje líbivý hrozen, příjemné muškátové chuti, proto může být využíván i pro přímý konzum.


Zvláštnosti: 

Zrání začíná koncem července. Dozrává raně, v první polovině srpna.
Vhodné k pěstování v obou vinařských oblastech ČR.


Vhodnost k pokrmům: 

Pro svoje výrazné aroma je doporučován k chodům jako dezertní přípitek, eventuelně k těžkým a hutným sýrům.

Počet zobrazení stránky: 5848x