Chenin blanc
Steen (JAR)
Val de Loire (FRA), JAR
Málo známá, velmi cenná odrůda, z níž se především na dolní Loiře vyrábí mnoho druhů šumivých vín a vín s vysokým obsahem zbytkového cukru, ale také některá pozoruhodná suchá bílá vína. Světově proslulá odrůda, známá především díky fantastickým vínům z oblasti Oiry, především vouvray, saumur, anjou, bonnezeaux, coteaux du Layon a quart-de-Chaumes.
Hrozny obsahují svěží kyselinky.
Hrozny mají svěží kyselinky, které nejsou oceňovány pouze v suchých vínech, ale rovněž ve vínech šumivých. Především sladkým vínům dodávají tyto jemné kyselinky další rozměr a vyváženost a také důležitou dlouhověkost. Špičkový ročník coteaux du Layon tak může vydržet i 30 let.
Sladká vína z oblasti Loiry by měla ležet po dobu nejméně 10 let, aby mohla dosáhnout vrcholné kvality. Trpělivost se vyplatí, neboť výsledkem je úžasný koktejl medu, broskví a meruněk, vonných květů, lískových oříšků a mnoha dalších chutí – podle specifických půdních podmínek.