Méně známé odrůdy 1
První část minisérie o málo známých odrůdách révy vinné.
Čas od času asi každý narazí na víno, které je vyrobené z odrůdy pro něho neznámé. I relativně obsáhlé encyklopedie neznají všechny odrůdy, vždyť stále vznikají nové, jiné zase byly pozapomenuty. Tak mě napadlo, že by nebylo od věci, občas nějakou takovou trochu přiblížit.
RuenRuen je modrá odrůda, vyšlechtěná v Bulharsku křížením Cabernetu Sauvignon a Široka melniška loza. Má středně veliké hrozny a drobné temně modré bobule. Vína bývají extraktivní, tmavé barvy a harmonické chuti.
IsabellaIsabella je hybrid druhů Vitis labrusca a Vitis vinifera původem ze severní Ameriky. U nás by se to proto podle předpisů Evropské unie nemělo označovat jako víno, ale v Moldávii nebo Rusku si s tím moc hlavu nedělají. V Evropě se rozšířila též díky vyšší odolnosti vůči chorobám, mrazům i škůdcům. Hrozny jsou malé a řídké, bobule velké s tuhou slupkou. Vína (nebo teda nevína) mají světlejší barvu, málo alkoholu a rychle stárnou. Nejsou tedy vhodná k archivaci. Mají ale velmi zajímavou vůni i chuť po lesních jahodách a díky tomu i dost příznivců.
OrtegaKříženec Müller-Thurgau a Siegerrebe, vyšlechtěný po II. světové válce ve Würzburgu Dr. Breiderem. Název dostala tato velmi časně dozrávající odrůda podle španělského filosofa José Ortegy y Gasset. Vína dává harmonická extraktivní s jemným muškátovo-broskvovým buketem. Pěstuje se hlavně v Německu, zkoušejí ji i v Belgii, Kanadě a Japonsku.
Roter RieslingStará odrůda z Porýní a Hesenska s vyššími nároky na polohu, ale silného bezproblémového růstu. Geneticky se neliší od Ryzlinku rýnského, je ale starší, zato skoro zapomenutá. Pěstuje se v malém množství v Německu a Rakousku.
Tressot PanachéNa závěr jedna velmi zvláštní chiméra, jejíž bobule jsou zelené, modré i modrozelené. Dvoubarevné jsou i listy. Pochází ze Švýcarska a jde o mutaci francouzské odrůdy Tressot Noir. Je známá již ze 16. století z Francie, Itálie a Německa.