O Víně

04.02.2007 my Active: Yes Date and time of publication:

Zemřel Ing. Jan Petrák, známý výrobce sektů

Zesnulý vinař pan Jan Petrák z Kobylí (nedožitých 68 let) byl známý především tím, že měl jako jediný v České republice certifikát na výrobu šampaňského klasickou francouzskou metodou - získal jej od Institutu technologies de Champagne. Výrobou sektů se zabýval od roku 1994, jeho roční produkce dosahovala počtu pěti až šesti tisíc lahví. Kromě toho byl také dovozcem špičkových francouzských preparátů do vín, vyráběl sekty se šupinkami čistého zlata, byl členem redakční rady Vinařského obzoru atd.

Víno pro sekt zraje v láhvi zhruba tři roky. K poměrně náročné výrobě nápoje se používají scelené partie vín, ale i samostatné odrůdy Neuburské, Rulandské šedé i Chardonnay. Pan Petrák uváděl, že chuťově velmi zajímavý je také sekt z Ryzlinku rýnského, který se však nehodí k delšímu ležení. Jako jediný malovýrobce sektů plnil donedávna p. Petrák láhve vínem na lince, kterou zkonstruoval vlastními silami.

Více informací a osobní postřehy najdete na oficiálních stránkách Sekt Domaine s.r.o., Kobylí.

Number of chat messages: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 14151x
Průměrná známka po 1 hodnoceních: 1
 1    2    3    4    5