Krátkou recenzi na právě vydanou publikaci najdete v dnešním článku.
Název: Nová encyklopedie českého a moravského vína 2. dílAutoři: Vilém Kraus, Zuzana Foffová, Bohumil VurmNakladatelství: Praga Mystica 2008 za podpory Vinařského fondu České republikyPočet stran: 312Cena: 399,- KčDruhý díl "Nové" Encyklopedie českého a moravského vína kolektivu autorů Vilém Kraus, Zuzana Foffová, Bohumil Vurm v těchto dnech právě vychází. Navazuje na díl první, vydaný v roce 2005 kolektivem autorů Vilém Kraus, Zuzana Foffová, Bohumil Vurm, Dáša Krausová, který o rok později v Paříži obdržel prestižní O.I.V. Award v kategorii "Monografie a obzvlášť odborné a propagační dílo". A ten pro změnu navazuje na originální dílo Viléma Krause, Zdeňka Kuttelvašera a Bohumila Vurma, jež bylo uvedeno na český knižní trh již v roce 1997 a ještě tentýž rok přeloženo do anglického jazyka.Encyklopedií pojednávajících o tak fascinujícím nápoji jakým je víno vyšlo u nás již bezpočet. V České republice známe kromě té výše uvedené např. stejně hodnotné encyklopedie světových vín od autorů jako jsou Christian Callec a Tom Stevenson, ale také celou řadu rádoby encyklopedií, lexikonů či atlasů (posledně jmenované vlastně ani atlasy nejsou, neboť v nich nenaleznete ani jednu mapu...!) od různých kompilátorů, impostorů, ba dokonce i plagiátorů (neboť se v jednom případě jedna nejmenovaná publikace vydávala přesně za výše uvedenou Encyklopedii kolektivu autorů v čele s prof. Vilémem Krausem, a to dokonce i v zahraničí!).Ale vraťme se zpět k druhému dílu této Nové encyklopedie. Stejně jako díl první, je i tento výpravnou publikací o vinohradnictví a vinařství České republiky, kterou doprovázejí stovky nádherných barevných fotografií a ilustrací. Na rozdíl od prvního dílu, který se věnuje převážně pěstování a odrůdám révy vinné, v této publikaci nám autoři srozumitelným jazykem přibližují samotnou přeměnu hroznového moštu na opojný nápoj jakým je víno, jeho rozličné styly, typy a kvalitu. Nechají nám nahlédnout pod pokličku vinaře-kulináře a seznámí čtenáře s jeho výrobními procesy a technologickými postupy, včetně běžných chorob a vad vína, se kterými se mohou setkat i jak se jich samotný vinař může vyvarovat.Obzvlášť zajímavá je část pojednávající o vinařské architektuře a její tisícileté historii. Řádové sklepy (benediktýnské, cisterciácké, templářské, augustiniánské, premonstrátské a jezuitské), panská sídla od hradů k zámkům, rozsáhlé sklepy litoměřických, mělnických, kutnohorských, hustopečských či znojemských měšťanů, sklepní osady, uličky a další příklady pozoruhodné vinařské architektury jsou zde dopodrobna popsány za doprovodu velmi kvalitní fotodokumentace.Vysokou laťku, kterou nasadil první díl této Nové encyklopedie českého a moravského vinařského vína, se skutečně i tentokrát podařilo udržet. Vřele doporučuji do knihovničky každého milovníka vína!