O Víně

30.03.2006 Jarda Aktivni: Ano Datum a čas publikace:
Víno z Rakouska - pro znalce a labužníky

V záplavě publikací s vinařskou tématikou možná unikla pozornosti knížka Víno z Rakouska - pro znalce a labužníky, která vyšla počátkem letošního roku. Jako základní zdroj informací o vinařích a vinařství našich sousedů by neměla chybět v žádné knihovničce  milovníka vín.

Název: Víno z Rakouska - pro znalce a labužníky
Autor: Jaksch Franz, Geršlová Jana (a kol.)
Vydavatelství: International Reiseclub s.r.o., Praha
Web: www.winesfromaustria.com
Počet stran: 232
Rok vydání: 2006
Cena: 260,- Kč

V prvním lednovém čísle tohoto roku magazínu profesionálů a milovníků vína Víno Revue (www.vinorevue.cz - jejich internetové stránky jsou už bohužel delší dobu v rekonstrukci a naprosto nefunkční) se objevila upoutávka na knižní novinku, kterou podle mého názoru přivítají milovníci rakouských vín, ale i mnozí další vínomilci a zařadí si ji možná mezi další četné publikace pečlivě budované vinařské knihovničky. Protože to do Rakouska mám kousek a mnoho jejich vín jsem ochutnal (a věřím, že ještě ochutnám) a navíc mne zajímá zejména oblast Weinviertelu, objednal jsem si knížku, která obratem přišla navýšená pouhými 20,- Kč za poštovné. Je brožovaná, ale vytištěná na kvalitním papíře s četnými barevnými fotografiemi a plnou zajímavých informací z historie i současnosti rakouského vinařství. Knihu je možné si objednat na adrese nakladatelství: K Fialce 9, 155 00 Praha 5 nebo e-mail: travelclub@volny.cz , což je jednodušší a rychlejší.

Podívejme se tedy, co nabízí obsah publikace se stručnou charakteristikou jednotlivých kapitol:

Vinařské roky 2004, 2005 - celkem výstižné zhodnocení obou vinařských roků v Rakousku a přehled akcí v roce 2006 s kontaktními webovými adresami, napsal dr. Thomas Achs.
Vinná réva a víno - na třech stránkách je popsaná historie původu révy vinné se zaměřením na místní podmínky.
Odrůdy vína - na mapu s charakteristikou jednotlivých vinařských oblastí navazuje přehledný graf celkového zastoupení pěstovaných hlavních odrůd. Ty jsou stručně popsané včetně fotografií v další části. Chybí tu bohužel novější méně známé uznané odrůdy (např. Roesler, Ráthay atd.)
Zrození vína - jsou tu popsané speciální způsoby sklizně: pozdní sběry, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr ze suchých bobulí, ledové víno a slámové víno. Následuje popis práce ve vinném sklepě včetně způsobů výroby bílých a červených, růžových vín a sektů.
Vše okolo vína - na stránkách 28 - 56 je popsán charakter rakouských vín, vysvětleno co to je terroir. Následuje rozdělení vín a vinařské právo, kategorie vín, salónní vína Rakouska, etiketa na láhvi a srovnání korku, šroubovacího či skleněného uzávěru láhve s příklady vinařství jež je používají, klady a se zápory. Uložení vína a vinným sklepům je věnována další část knížky. Následuje teplota vína, jeho podávání, sklenice, otevření nalití, ochutnávání včetně seznamu vůní a chutí. Na závěr jen stručně o snoubení vína s jídlem a dostáváme se k hlavní části knihy, popisující vinaře jako představitele jednotlivých oblastí.

Jména jednotlivých kapitol jsou: Carnuntum, Donauland, Wachau, Kamptal, Weinviertel West, Veltlinerland, Weinviertel Süd, Sien, Thermenregion, Burgenland, Neusiedlersee-Hügelland, Neusiedlersee, Mittelburgenland, Steiermark, Süd-Oststeiermark. Pod každým názvem jednotlivé vinařské oblasti je její charakteristika a je v ní vždy zastoupeno několik vybraných výrazných, vynikajících vinařství. Jistě, dalo by se polemizovat, kdo v přehledu chybí atd., ale prostě všichni dobří vinaři a vinařské firmy se do publikace tohoto rozsahu prostě vejít nemohou. Něco podobného známe jistě i z našich četných publikací, kde se objevují většinou stále stejná jména či firmy... Ale zde to beru jako základní informaci, kterou každý nemusel znát. U každého je vždy několik barevných fotografií, v textu je charakteristika firmy a její filosofie. Poté následuje popis několika nejlepších vín, vlajkových lodí firmy, včetně analytických hodnot. Charakteristika vinařství je ukončena rozlohou, počtem stočených lahví, nejlepší polohou s vyjmenováním viničních tratí, produkcí vín a pochopitelně firemní úspěchy z různých výstav. Na závěr je uvedený vyčerpávající kontakt na majitele včetně mobilu, www stránek a také adresa distributora vín příslušného vinařství do naší republiky.

Inovativní vinaři - osm vinařů z regionu Thermen region vytvořilo skupinu „die burgundermacher“ s cílem zvýšit jak zájem spotřebitelů, tak gastronomie. Na lahvích, kromě své firmy mají právě název této skupiny. Jiná skupina Vitikult shromažďuje devět vinařů z Mittelburgenlandu z kraje Frankovky a konečně skupina jedenácti vinařek založila spolek 11 Frauen ihre Weine (11 žen a jejich vína) s podobnými cíli jako předešlé spolky. Pochopitelně tu je u všech podrobný popis jejich firem a vín, včetně fotografií. Zajímavou částí je přehled svazů sdružující rakouské vinaře včetně adres, telefonních kontaktů a webových stránek.
Testy vín časopisu Víno Revue - kdo odebírá či pravidelně čte tento zajímavý magazín, ví o co jde. Jsou to přehledné testy rakouských vín, které v uplynulých létech byly na stránkách časopisu.
ABC o víně - stručný slovníček odborných pojmů.

Co napsat na závěr? Je to zatím nejobsáhlejší publikace o rakouském vinařství a vínech, která u nás vyšla v českém jazyce. V každém případě je to velice dobrý počin nakladatelství ve spolupráci s několika rakouskými společnostmi (např. www.winesfromaustria.com) a naším magazínem Víno Revue. Věřím, že v podobném duchu budou pokračovat i v budoucnosti, zejména v rozšíření informací o jiných vinařstvích, ale i o jednotlivých vinařských regionech Rakouska. I přes drobné nedostatky ji doporučuji i ostatním a jsem docela rád, že ji mám v knihovně.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2354x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5