O Víně

15.02.2006 J. Aktivni: Ano Datum a čas publikace:
Druhá kniha o kráse snoubení vín a pokrmů

K vínu neodmyslitelně patří přátelé, k špičkovému vínu pak zcela jistě nejlepší přátelé a milovníci vína, kteří ho dokáží ocenit. Jak si v takových případech poradit s podáváním vhodných pokrmů Vám pomůže nová publikace Druhá kniha o kráse snoubení vín a pokrmů. Na tuto knihu si posvítím v dnešní recenzi.

Název: Druhá kniha o kráse snoubení vín a pokrmů
Podtitul: Podle níž dobré české a moravské víno vybere i laik a chutné jídlo všední i sváteční uvaří každý začátečník
Autor: JUDr. Luboš Bárta, Branko Černý
Vydavatelství: Geronimo Collection, s.r.o. (2005)
Fotografie na obálce: JUDr. Luboš Bárta
Fotografie uvnitř knihy: JUDr. Luboš Bárta, Branko Černý
Náklad: 12 000 ks
Počet stran: 224
Cena: 349,- Kč

Ještě než se detailně podíváme na pokračování uvedené publikace, nelze zapomenout na několik reedicí velmi úspěšné Velké knihy o kráse snoubení vín a pokrmů. Já osobně jsem si tuto "prvotinu" od stejných autorů velmi oblíbil a řadu pokrmů jsme doma s radostí vyzkoušeli. Je to kniha mnoha inspirací a to i pro nákup vína. Byl jsem proto velmi potěšen, když jsem na konci roku narazil na pokračování.

Změny jsou patrné na první pohled. Z drsnějšího papíru se přešlo na kvalitní křídový papír, tvrdé desky, každá stránka obsahuje více menších fotografií týkající se přípravy jídla a také se změnil layout. Nezdají se mi ale některé neostré a rozmazané fotografie před každou kapitolou. Nevím, zda je to problém vzniklý při tisku nebo při focení. Tentokráte chybí skeny etiket, víno reprezentuje jen celková fotka láhve, ostatní fotografie se týkají pokrmu a sýru.

V knize najdete 80 vín, od ročníku 1999 až po 2004, které jsou nabídnuty vždy k jednomu pokrmu a nově i k sýru. Pro srovnání, první díl nabídl 127 receptů. V první knize bylo snoubení daného vína k sýrům "odbyto" pouze několika slovy, nyní je sýrům věnovám vždy celý odstavec včetně charakteristiky a dalších fotografií. Podle autorů byly záměrně vybrána taková vína, která jsou běžně k dostání ve vinotékách nebo gastro obchodech. Stejné je to i u surovin, které jsou běžně k dostání v hypermarketech. U každého vína jsou opět předloženy analytické hodnoty, informace o původu a další dopňující informace (datum sklizně, perspektiva ležení, velikost partie atd.) Nechybí detailní "rodný list" každého doporučovaného vína včetně získaného ocenění.

Poněkud se změnila struktura kapitol, nově se objevují doplňující pokrmy, jako jsou polévky, lehká a bezmasá jídla. Potěšilo mne dostatek jídel z lososa a dále omáčky, dresingy a sladké pokrmy. Kniha je členěna do těchto kapitol:
      Předkrmy a dobroty
      Polévky
      Saláty velké i malé
      Bezmasá a lehká jídla
      Vodní svět
      Drůbež stále jinak
      Zvěřina, jehněčí
      Vepřové nejen tradičně
      Telecí a hovězí
      Dezerty

Obsah respektive rejstřík vín, pokrmů, sýrů a omáček najdete na konci publikace, mezi celostránkovou inzercí. Chvílemi jsem se při listování posledních stránek ztrácel, než jsem našel ten správný rejstřík. V závěru najdete rejstřík, členěný na vína bílá, rosé, červená a sladká. V úvodu postrádám obsah a členění podle kapitol. Úplný konec publikace je věnován problematice sýrů, chřestu a doutníků, vše poutavě doplňují fotografie. Když už jsem u sýrů, všiml jsem si, že lze nyní velmi výhodně koupit obsáhlou encyklopedii sýrů - cena je přibližně na polovině původní!

V úvodu autoři vysvětlují základní principy výběru vín a pokrmů uvedených v této knize. Na každé dvoustraně (dole pod článkem jsem pro ukázku připojil fotografiie, jak taková dvoustrana vypadá) najdete vybraný pokrm, u kterého je uvedena obtížnost pokrmů a jejich příprava oznámkovaná pomocí hvězdiček (******) - známkuje se jako ve škole. Nechybí soupis surovin a přesný postup přípravy jídla. Na druhé stránce, kde je vždy detailní popis vína najdete několik slov o technologii výroby, popis vzhledu a vůně včetně podrobné charakteristiky chutě vína. Kromě toho nechybí obecná kombinace s dalšími pokrmy.

Jednotlivé pokrmy jsou velmi lákavé a musím vyjmenovat několik zajímavých názvů a doporučených vín. Asi nejvíce úsměvů vyvolá z TV reklamy známá Bóbika aneb šťavnaté vepřové placičky, ke kterým je doporučováno Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr (barrique) z Révy plus v Rakvicích. Zaujal mne Limetkový tatarák z lososa, který jsme ihned vyzkoušeli a musím potvrdit, že je to delikatesa! Podávali jsme k němu sice jiné víno (Chardonnay 2001 pozdní sběr - Šlechtitelská stanice vinařská Polešovice), ale nemělo to chybu. K němu je doporučen Sauvignon 2001 pozdní sběr z Vinařsví Barabáš. Asi největší pozornost ve mne vyvolal Irsai Oliver 2001 slámové - Marcus & Co. s.r.o. a to nejenom přívlastkem, se kterým jsem se u této odrůdy ještě nesetkal, ale také pokrmem Karamelová touha... Z výraznějších pokrmů jmenuji například Picanhu s paprikovým dresinkem, ke které je doporučován Merlot 2003 výběr z hroznů od Františka Veverky. Z drůbeže zní lákavě Špikovaná lukulská prsíčka, ke kterým se podává Rulandské modré 2003 výběr z hroznů od Milana Sůkala z Nového Poddvorova.

Jak jsem již předeslal výše, poněkud se změnila struktura kapitol a více se objevují doplňující pokrmy, jako jsou polévky, lehká a bezmasá jídla a podobně. Publikace také myslí na ženy, které preferují saláty a lehká bezmasá jídla. Z této kapitoly vybírám například Nakládaný chřest se salátem, pro který je doporučen Sauvignon 2004 pozdní sběr od Libora Veverky. Milovníci odrůdy Cabernet Moravia jistě nepřehlédnou lákavý Srnčí váleček s portskou omáčkou z lišek, ke kterému je vhodný Cabernet Moravia 2003 pozdní sběr (barrique) od Lubomíra Glose z Moravské Nové Vsi.

I přes menší výhrady je mé hodnocení této publikace pozitivní. Jde o velmi dobrý zdroj inspirace, a to jak z pohledu pokrmů, tak z pohledu výběru správného vína. Rejstřík v závěru Vám dovolí vyhledat podle obou variant. Mám pouze jednu menší připomínku. Možná by neuškodila informace, kde a za kolik dané víno bylo koupeno, tedy pokud nebylo vinařem darováno. Čtenář si tak může udělat obrázek o cenové náročnosti každého vína. Z pohledu vín dostali mnohem větší prostor menší vinaři na úkor známých a velkých firem, což je jenom dobře.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1812x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5