Těsně před koncem roku se na pultech knihkupectví objevila další z encyklopedií nazvaná jednoduše Víno. Že se tentokráte jedná o zcela jedinečnou publikaci se dozvíte v nezvykle obsáhlém příspěvku doplněném několika fotografiemi.
Název: VínoAutor: André DominéFotografie: Armihn Faber, Thomas PothmannVydavatelství: Slovart (2005)E-mail: slovart@slovart.czFormát: 200 x 290 mmPočet stran: 928Cena: 999,- KčUvedená publikace je jedna z největších, co se týče rozměrů a váhy (necelé 3 kg), ale i počtem stránek. Vyšla pár týdnů před vánocemi s nejjednodušším názvem, který můžeme pro víno vymyslet. Nešlo jí přehlédnout a to i ve výkladních skříních, které před svátky byly doslova nadupány vším možným... Nezbývalo mi, než se podívat dovnitř obchodu, co je v ní na nás vínomilce nachystáno?Čím více jsem se zanořil do této publikace, tím více mne dostávala na svou stranu. Poslední dny a týdny jsem v ní doslova ležel a nemohl se od ní odtrhnout. Líbí se mi layout, který rozděluje stránku vždy na více barevně odlišených částí, které doplňují tabulky. Popisy k fotografiím jsou vždy tam, kde je hledáte a ne na stránce vzadu či vpředu. Vše je napsáno srozumitelným jazykem i pro laika, není to kniha plná odborných výrazů.Autor André Dominé je podepsán pod některými kapitolami, ale u většiny detailně popisovaných zemí je celá řada dalších autorů, což vysvětluje také dosti aktuální a podrobný popis dané země. Kromě André Dominé je pod knihou podepsáno dalších 15 autorů! Za famózní považuji velmi přesné a kvalitní mapy států, vinařských oblastí a podoblastí včetně viničních tratí. U zemí, jako Německo, Španělsko atd. jsem zatím nic podobného neviděl, ani ve známém Světovém atlasu vína od autorů Hugh Johnson a Jancis Robinsonová.Musím vzpomenout nádherné fotografie a již zmíněné mapy. Vše je v perfektním českém překladu, pouze v obsahu dělají problém některá velká diakritická znaménka. Možná se vám zdá nespravedlivé, že České republice a Slovensku je věnována pouze jedna jediná stránka a barevná fotografie s mapkou. Není divu, ve světovém měřítku jsme skutečně zanedbatelní, protože z celkové rozlohy všech vinic 7,885 mil. ha je plocha našich vinic 18,7 tisíc ha pouhými 0,23 %. Neznamená to ale, že se o našich vínech nic nedozvíte. V dodatku najdete od Fedora Malíka na 8 stranách část České a moravské vinařství. Má však jednu nevýhodu, všechny fotografie jsou černobílé, což vůbec nechápu... Vysoká úroveň této encyklopedie je tak o něco snížena. Ale nezoufejme, kvůli českým, moravským a slovenským vínům jsmi si přece totu nádhernou encyklopedii nekupovali. Vždyť publikací o našich vínech je tolik, že se někdy nestačím divit. V dodatcích ještě najdete vinařský glosář, ročníky vín s hodnocením podle vybraných zemí a vinařských oblastí a řadu rejstříků členěných podle zeměpisných názvů, vinařství a podobně.Asi nejvíce bude čtenáře zajímat členění dle zemí a dále do jednotlivých oblastí. Musím uznat, že přehlednost a obsah je na vysoké úrovni. U každé země a oblasti najdete také hodnocení vybraných vín, výrobců a jejich etikety. U systému hodnocení mám malou výhradu k použitým hvězdičkám. Pokud by byly použity jen samotné hvězdičky systémem, čím více tím lépe, tak je to v pořádku, ale nechápu, proč se někde objevuje znaménko mínus v řadě hvězdiček? Pokud jste to někdo pochopil, budu vděčný za vysvětlení.Musím uvést také několik zajímavých kapitol. Jednou z nich je výrobní postup lahví pro vína (na obrázku dole můžete vidět ilustrační obrázek). Podobně zajímavá je část vysvětlující výrobu korků či snoubení vína a pokrmů, umění degustace, vegetačního období révy vinné a podobně. Vše je doplněno nádhernými celostránkovými barevnými fotografiemi.Encyklopedie má jen jednu chybu, váží totiž tolik, že jí nelze číst jinak, než jí mít položenou na stole. V rukou se Vám po chvíli tak pronese, že jí prostě neudržíte. A ještě jedna poznámka na závěr - kniha byla oceněna jako nejlepší publikace o víně ve Francii. Musím uznat, že jde o mimořádnou knihu, která si své nadšence lehce najde.