Pod odkazem Abeceda vína najdete základní informace o této publikaci.
Název: Abeceda vínaAutor: Zdeněk KuttelvašerVydavatelství: Radix (2003)Počet stran: 280Cena: 299,- KčTato publikace má ambici napomoci vinařům i milovníkům vína při osvojování si umění mu porozumět. Je koncipována tak, aby v závislosti na předchozích znalostech i zkušenostech umožnila "začátečníkům" i "pokročilým" postupovat krok za krokem při poznávání vína. Z tohoto důvodu je rozdělena do dvou částí. První část je skutečnou abecedou znalostí, jejíž osvojení umožní pochopení toho, čím je dán charakter vín, jak se utváří již při zrání hroznů, čím je ovlivňován v průběhu výroby vína a jeho zrání. Popis technologických a biochemických procesů při výrobě tichých i šumivých vín je zde omezen na míru, jež je nutná ke srozumitelnému vysvětlení těchto procesů. Vše směřuje k tomu, aby si uživatel byl schopen vytvořit svůj vlastní přístup k vínu a pozici pro jeho hodnocení. Pokud bude toto studium doplňovat častým ochutnáváním různých vín, je předpoklad, že se na té či oné úrovni naučí rozeznávat specifické tóny ve vůni i chuti a vycvičí si v tomto smyslu i svou paměť tak, aby byl schopen bezpečně identifikovat alespoň běžně dostupná vína. Bude-li mít dostatek talentu a trpělivosti, a někdy i peněz, může se stát i uznávaným odborníkem.Pro ty, kteří chtějí získat hlubší či podrobnější znalosti, je určena druhá část publikace, zpracovaná formou příloh, na kterou je odkazováno vždy šipkou s uvedením čísla stránky.To umožnilo přehledně provázat jednotlivé části knihy a vytvořit jakousi "stavebnici", která uživateli umožňuje, aby se zabýval pouze těmi pasážemi, které ho aktuálně zajímají. Výběr témat v této části se snaží vyváženě reagovat na nejčastější otázky vinařů i konzumentů, kterým poskytuje základní přehled • našich i zahraničních vínech, včetně vín aromatizovaných a likérových.Kniha má tyto kapitoly:Předmluva / 5Proměny našeho vinařství od počátku 20. století / 7Základy výroby vín / 15Nejdůležitější vlivy, působící na jakost vína / 15• Klimatické podmínky / 15• Půdní podmínky / 16• Ošetřování révy vinné na vinicích / 16• Sběr hroznů / 17• Technologické zásahy při výrobě vína / 18Nástin klasické výroby vína / 20• Výroba bílých vín / 20• Výroba červených vín / 22• Ošetřování mladých vín / 23• Zrání a stáčení vína do láhví / 24Nástin biochemických pochodů při výrobě vína / 25Zrání hroznů / 25Zpracování hroznů / 26Kvašení a mikrobiologie vína / 26Zrání vín / 29Charakteristika vín / 31Barva vína a jeho charakter / 33• Bílá vína / 33• Červená vína / 34• Růžová vína / 34Odrůdový charakter / 34Charakteristika vín podle jejich stáří / 35Jakost vín / 36Celkový charakter vín / 37Charakteristika vín různých jakostních skupin / 38• Vína stolní / 38• Jakostní vína odrůdová a známková / 40• Jakostní vína s přívlastkem / 41Vinařské oblasti / 44Vinařské oblasti v České republice / 44• Český vinařský region / 45• Moravský vinařský region / 46Vinařské oblasti dovážených vín / 47Výběr a nákup vín / 50• Orientační přehled typů bílých vín (tabulka) / 54• Orientační přehled typů červených vín (tabulka) / 56Vína se specifickým charakterem v chuti i ve vůni / 56Typy stolních vín / 56Způsoby prodeje vína / 57• Nalévání vína do přinesených nádob / 57• Vína v tetrapakových obalech a v PET láhvích / 57• Láhvová vína / 58Hodnocení vín / 61Hodnocení jednotlivých vlastností vína / 64• Čirost a čistota vína / 64• Barva / 64• Vůně / 65• Chuť / 67• Celkový dojem / 69Podstata vnímání vůně a chuti vína / 70Organizace degustací / 71Význam degustací / 72• Orientační přehled označování vín podle jejich vlastností (tabulka) / 73• Systémy hodnocení při degustacích / 73• Příklad schématu hodnocení vína 20bodovým systémem (tabulka) / 74• Degustační tabulka pro 20bodový systém hodnocení / 74• Příklad degustační tabulky pro 100bodový systém hodnocení / 75Šumivá vína / 76Schéma výroby šumivých vín / 80Postup při výrobě sektů klasickou metodou / 81• Příprava kupáže / 81• Příprava tirážní směsi / 81• Láhvování / 82• Kvašení a dokvašování / 82• Odkalování sektů a přídavek dozážního (expedičního) likéru / 82Modifikace klasické metody - transferní (transvazální) způsob výroby / 84Výroba sektů kvašením v tancích / 84Výroba aromatických šumivých vín kvašením moštu / 86Uzavírání sektových láhví a jejich adjustace / 86Výběr a nákup šumivých vín / 87• Výběr podle typu sektu / 87• Výběr podle původu / 88• Výběr podle barvy / 90• Výběr podle ceny / 91• Výběr podle adjustace láhví / 91Podávání šumivých vín / 91Vývoj výroby šumivých vín u nás / 92• Zákonem povolené typy našich šumivých vín / 94• Stručná charakteristika u nás vyráběných sektů / 95• Dvacetibodová tabulka pro komisionální hodnocení šumivých vín / 96• Naše označování šumivých vín podle obsahu cukru (tabulka) / 96• Označování šumivých vín v oblasti Champagne / 97Kultura podávání vín / 98Vinný lístek / 99Postup při podávání vín v restauracích / 100Víno a gastronomie / 102• Zásady výběru vín při přípravě jídelního lístku / 103• Vinný lístek (ukázka) / 105• Jídelní lístek (ukázka) / 106• Jídlo a víno = dokonalá harmonie (ukázka) / 107Víno v literatuře a umění / 108Přílohy / 113Druhy révy vinné a jejich kříženci / 114Réva evropská - Vitis vinifera / 114Réva americká / 114Samorodáky / 115Odrůdy interspecifické / 115Odrůdová vína / 116Vína vyrobená z bílých odrůd révy / 116• Aligote / 116• Aurelius / 116• Bacchus / 116• Děvín / 116• Feteasca alba / 116• Furmint / 116• Chardonnay / 116• Chenin blanc / 117• Irsai Oliver / 117• Kerner / 117• Lena / 117• Malverina / 117• Müller Thurgau / 117• Muscadelle / 117• Muškát moravský / 118• Muškát Ottonel / 118• Neuburské / 118• Pálava / 118• Rulandské bílé / 118• Rulandské šedé / 118• Ryzlink rýnský / 119• Ryzlink vlašský / 119• Sauvignon / 119• Sémillon / 119• Sylvánské zelené / 120• Tramín červený / 120• Veltlínské červené rané / 120• Veltlínské zelené / 120• Veritas / 120Vína vyrobená z modrých odrůd révy / 121• Agni / 121• Alibernet / 121• André / 121• Ariana / 121• Barbera / 121• Cabernet Franc / 121• Cabernet Moravia / 122• Cabernet Sauvignon / 122• Carignan / 122• Dornfelder / 122• Frankovka / 122• Gamay / 122• Grenache / 122• Malbec / 123• Mavrud / 123• Merlot / 123• Modrý Portugal / 123• Neronet / 123• Pamid / 123• Rulandské modré / 124• Svatovavřinecké / 124• Syrah / 124• Zweigeltrebe / 124• Orientační tabulka označování vín podle barevných odstínů / 125• Orientační přehled označování vín podle jejich celkového charakteru / 126Vinařské oblasti / 130Vinařské oblasti České republiky / 131Vinařské oblasti a vína českého regionu / 132• Čáslavská vinařská oblast / 132• Mělnická vinařská oblast / 134• Mostecká vinařská oblast / 135• Pražská vinařská oblast / 137• Roudnická vinařská oblast / 139• Žernosecká vinařská oblast / 140• Výrobci mimo vinařské oblasti / 142Vinařské oblasti a vína moravského regionu / 143• Brněnská vinařská oblast / 143• Bzenecká vinařská oblast / 145• Kyjovská vinařská oblast / 146• Mikulovská vinařská oblast / 147• Mutěnická vinařská oblast / 150• Vinařská oblast Podluží / 151• Strážnická vinařská oblast / 153• Uherskohradišťská vinařská oblast / 155• Velkopavlovická vinařská oblast / 156• Znojemská vinařská oblast / 159Vinařské oblasti a vína Evropy a zámoří / 163• Struktura dovozu surovin a vína do ČR (grafy) / 163• Rozložení plochy vinic v % podle jednotlivých zemí (graf) / 164Vinařské oblasti a vína Francie / 165• Oblasti červených vín / 165• Oblasti bílých vín / 168• Oblasti výroby růžových vín / 170• Označování jakosti francouzských vín / 170Vinařské oblasti a vína Španělska / 172Vinařské oblasti a vína Itálie / 174Vinařské oblasti a vína Portugalska / 177Vinařské oblasti a vína Řecka / 177Vinařské oblasti a vína Německa / 178Vinařské oblasti a vína Rakouska / 180Vinařské oblasti a vína Slovenska / 182Vinařské oblasti a vína Maďarska / 183Vinařské oblasti a vína Rumunska / 184Vinařské oblasti a vína Bulharska / 184Vinařské oblasti a vína Slovinska / 185Zámořské oblasti / 186Vinařské oblasti a vína Jihoafrické republiky / 186Vinařské oblasti a vína Chile / 186Vinařské oblasti a vína Argentiny / 187Vinařské oblasti a vína USA / 187Vinařské oblasti a vína Austrálie / 188Technologické postupy při výrobě vín / 189• Drcení a odzrňování hroznů / 189• Lisování rmutu / 189• Stáčení vína z kalů / 190• Odkyselování moštů a vín / 191• Síření moštů a vín / 191• Čiření mladých vín / 192• Filtrace / 194Speciální technologické postupy při výrobě vína / 195• Řízené kvašení / 195• Výroba vín zrajících v sudech barrique / 196• Zajišťování redukčního prostředí ve víně promícháváním kvasničných kalů / 199• Biologické odbourávání kyselin (BOK) - malolaktické kvašení / 200• Metoda vin de presse / 201• Využití vyšších teplot při ošetřování vín / 201• Využití nízkých teplot při ošetřování vín / 202Skladování vín v dřevěných sudech a v nerezových tancích / 203Chemie a mikrobiologie vína / 205Chemické látky ve víně / 205• Alkoholy / 205• Aldehydy / 206• Estery / 206• Aromatické látky / 207• Barevné látky / 207• Cukry / 209• Dusíkaté látky / 210• Enzymy / 210• Minerální látky / 211• Pektiny / 212• Třísloviny / 212• Kyseliny / 213Nejdůležitější kvasinky a bakterie ve vinařství / 214• Kvasinky ušlechtilé / 214• Kvasinky divoké / 216• Bakterie / 217• Bakteriální nemoci vína / 218• Zákaly a ostatní vady vín / 220Vína aromatizovaná a likérová / 223Vína aromatizovaná / 223• Vermut / 223• Hořká aromatizovaná vína / 223• Aperitivy / 224Vína likérová / 224• Portské víno / 226• Označování typů portských vín (tabulka) / 227• Marsala / 228• Malaga / 229• Sherry / 229• Orientační přehled hlavních typů sherry (tabulka) / 230• Madeira / 231• Orientační přehled hlavních typů madeiry (tabulka) / 231Sklenky na víno / 232Vývoj našich zákonných vinařských předpisů / 235Základní vinařské pojmy (slovníček) / 237• Adstringentní / 237• Bag in box / 237• Barrique / 237• Burčák / 237• Classico / 238• Cru / 238• Cuvée / 238• Degustace horizontální / 238• Degustace vertikální / 238• Dekantace / 238• Druhák, grul / 239• Etikety / 239• Extrakt ve víně / 240• Château / 240• KEG / 240• Klaret / 240• Kyselost vína / 240• Macerace / 241• Madeirizace vín / 241• Matolinové víno / 241• Matoliny / 241• Metoda rurale / 242• Mistela / 242• Morava nuovo / 242• Mošt hroznový / 242• Mošt hroznový zahuštěný / 242• Moštoměr / 242• Obsah alkoholu celkový / 242• Obsah alkoholu možný / 243• Obsah alkoholu skutečný / 243• Perzistence / 243• Plíseň šedá - Botrytis cinerea / 243• Povinné označení obalů s vínem / 244• Predikátní vína / 244• Reserva nebo gran reserva / 244• Retsina / 244• Rmut / 245• Scelování vín / 245• Sladká rezerva / 245• Sommeliér / 245• Sur lie / 246• Školení vína / 246• Šťáva hroznová / 246• Tangenciální filtrace / 246• Terroir / 246• Vanilka / 246• VDL / 247• VDN / 247• Vinařská oblast / 247• Vinařské obce / 247• Vinařství / 247• Vinice / 247• Viniční tratě / 247• Vinné kaly / 247• Vinný střik / 248• Víno botrytické / 248• Víno košer / 248• Víno ledové / 249• Víno mešní / 249• Víno perlivé / 249• Víno pro diabetiky / 249• Víno ročníkové / 249• Víno růžové / 249• Víno slámové / 250• Víno Svatomartinské / 250• Víno tokajské / 250• Víno z vinných kalů / 252• Vinohradnictví / 252• Zenit / 252Medailonky / 253Ing. Pavel Vajčner / 253Moderní vinařství / 253Ing. Igor Goldmann / 256Kultura prodeje vína v ČR / 256Ing. Jiří Touš / 258Dnešní problematika dovozu zahraničních vín / 258Doc. ing. Miloš Michlovský, CSc. / 259Aroma a buket vína / 260Ing. Jiří Sedlo, CSc. / 263Česká legislativa v oblasti vinařství / 263Doslov / 266Odkazy na literaturu / 268