V tomto příspěvku si můžete udělat obrázek o publikaci Umění degustace od autora Pierre Casamayor. Zda se Vám nákup vyplatí můžete odvodit podle kapitol v knize obsažených. Mě se publikace docela líbila.
Název: Umění degustaceAutor: Pierre Casamayor Vydavatelství: Fragment (2004)Počet stran: 127Cena: 199,- KčV této knize se seznámíte s rozmanitými druhy vín: suchými i dezertními, mladými i důstojnými, bílými, červenými i růžovými. Zaposloucháte se do šumivých vín, jejichž bublinky zpívají ve sklenici nebo Vás okouzlí barva sladkých přírodních vín, která se zrodila na prosluněných středozemních vinicích. Zkušený autor Pierre Casamayor Vás krok za krokem provede degustací, abyste uměli ocenit dobré víno zrakem, čichem i chutí. Naučíte se nacházet slova pro bohatý svět Vašich pocitů.Degustace je slavnostní okamžik, který má svá pravidla. Připravit sklenice, podávat víno při správné teplotě, odzátkovat láhev, dekantovat. V praxi si procvičíte vnímání mnoha vjemů. V bílém víně objevíte aroma akácií, plané růže či kosatce, v červeném zase čerstvého i sušeného ovoce nebo koření. Fascinující svět chutí, vůní a barev se najednou otevírá a zve nás dovnitř.Obsah:Jak objevit…· Degustaci· Co víno obsahujeJak organizovat…· Prostředí degustace· Podávání vína u stolu· Správnou volbu teploty při podávání· Dekantaci vínaJak poznávat…· Zrakem· Čichem· Vůně· Květinové aroma u bílých vín· Ovocné aroma u červených vín· Podle chutí· Aromatickou stálost (perzistenci)· Vady vínaJak degustovat…· Bílá vína· Mladá bílá vína· Zralá bílá vína· Červená vína· Mladá červená vína· Zralá červená vína· Růžová vína· Dezertní vína· Žlutá vína· Přírodní sladká a dezertní vína· Šumivá vína· Pálenky· Armagnac· Koňak· Čistou sladovou whisky· RumJak zkoušet…· Červená vína: obsah tříslovin· Suchá bílá vína: kyselost a teplota při degustaci· Dezertní vína: koncentrace hroznů· Růžová vína: vliv podnebí· Šumivá vína: hustota pěnyJak nazývat…· Vinařský slovník· Vína a jejich nejlepší období· Rejstřík