O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 31.01.2012 15:09:14 |
Od: | J. |
E-mail: | jaroslav.schwarz@ovine.cz |
Sajmik: Také by mne zajímalo, v jakém článku nebo recenzi jsme dali 8 bodů průmyslovému slitku za 70,- Kč? | |
Datum: | 31.01.2012 15:05:21 |
Od: | milasko |
E-mail: | mila.sko@seznam.cz |
Sajmik: Čtu články všech autorů a nemám pocit, že by "každý druhý průmyslový slitek za 70 Kč dostával 8 bodů". I když pravdu má Neználek, že každý prostě hodnotí trochu jinak. Od toho jsou na soutěžích komise. Jinak si ale myslím, že je dobré napsat sem i hodnocení na ty "průmyslové slitky" (nejspíš ne s osmi body). Mám docela dobře ověřené, že si k vínoblogerům (nejen na ovine.cz) lidí pro informace na tato vína chodí docela často. Prodá se jich spousta a i jejich konzumenti se o nich chtějí dozvědět něco bližšího. Tím spíše, že informace na zadní etiketě jsou někdy na hony vzdálené realitě. | |
Datum: | 31.01.2012 14:28:56 |
Od: | R. Kurečka |
E-mail: | kurecka@zavinac.gmail.com |
Pokud chcete stupnici pro jednoduchou cílovou skupinu, tak bych doporučil známkování jako ve škole - srozumitelné, jasné. Nebo ne? Chápu historický kontext tohoto serveru, chápu touhu po sjednocení. Myslím si ale, že jsme již jako národ poměrně dobře vzdělaní v oblasti vína a velkou zásluhu na tom má určitě i server ovine.cz. A proto si myslím, že volba "standardní" stupnice (ať již 20 či 100 bodová) je pro tento portál vhodnější. Už z toho titulu, že je to profesionálnější, i "výchovnější". Když přijdete na nějakou výstavu vín a koupíte si katalog, kde bude nějaká místní 10-ti bodová stupnice. Jak se na to budete tvářit? Já tedy divně. A že na výstavy vín chodí jiná cílová skupina nežli na tento server? Souhlasím - na tento server chodí určitě výrazně odbornější skupina nežli na kdekterou místní výstavu vín. Dělejte jak myslíte. Určitě bych ale doporučil umístit u každé recenze odkaz na stránku s vysvětlením, co vaše desetibodovka vlastně znamená. | |
Datum: | 31.01.2012 14:24:16 |
Od: | Gentleman |
E-mail: | gentleman@seznam.cz |
Stupnice jsou dobré a horší, důležitější je snadnost použití. S ohledem na to, že víno hlavně pijeme, je podstatná jeho chu't. Jestli má barvu typickou či méně typickou, je šumafuk. U stobodové je kouzelným parametrem harmonie: po všech stránkách chuťově odporné víno má mít logicky maximální harmonii - kdo ji dá? Pro víno bohatě stačí tolik bodů jako pro žáky ve škole: 1 až 5. Třeba se k tomu někdy vrátíme. Malá poznámka ke svařákům: je velkým omylem myslet, že špatné víno se po svaření dá líp pít. Je to technologicky stejná pověra jako že marinováním zkaženého masa získáme lahodné stejky. | |
Datum: | 31.01.2012 12:30:29 |
Od: | jbes |
E-mail: | jbes@seznam.cz |
Je to tak. Desetibodovka je vhodná i pro naprosté laiky, protože je dobře zapamatovatelná a logická. Takže v jejím případě jde o snadnou orientaci hlavně pro ty, kteří se o víno hlouběji nezajímají. Není důvod, aby se takoví lidé učili stobodovou stupnici. Pokud to ale připadá někomu moc jednoduché, ať desetibodovou stupnici nepoužívá, však to není povinnost. Podle mě záleží hlavně na tom, na koho se obracím (kdo je cílová skupina) a podle toho volím výrazové prostředky. | |
Datum: | 31.01.2012 11:46:59 |
Od: | Sajmik |
E-mail: | ungerman@phil.muni.cz |
Ujednocení stupnice lze určitě přivítat. Jenom jsem zvědavý, jestli se tím naruší zde běžná zvyklost, že každý druhý průmyslový slitek za 70 Kč dostává 8 bodů :-) Osobně bych nerezervoval celou třetinu stupnice pro nepitelná vína, takovými se nemá vůbec smysl hlouběji zabývat a psát o nich. To je jako když má víno korkovou vadu - prostě se napíše "korek" a dále se víno nerozebírá, protože to se může stát i nejlepšímu vinaři. Chápu, že autoři stupnice chtěli postihnout všechny možnosti, ale z pohledu konzumenta je úplně jedno, jestli víno dostane 2 nebo 3 body. | |
Datum: | 31.01.2012 10:26:53 |
Od: | milasko |
E-mail: | mila.sko@seznam.cz |
Moll: Myslím, že hledat v lidech to horší, není úplně nejšťastnější. Neochota učit se něco nového za touto iniciativou zcela jistě není. Určitě je lehčí naučit se něco hotového, než vymýšlet něco nového. Já osobně už nějaký čas používám v článcích stobodovou i desetibodovou stupnici, aby si každý mohl vybrat, co je pro něho srozumitelnější. | |
Datum: | 31.01.2012 10:22:05 |
Od: | Neználek |
E-mail: | nez@centrum.cz |
Místní 10 bodová stupnice není nová, vždyť jí už brzo bude 10 let. Pánové milasko a jbes jen chtěli poopravit její nejednotné používání autory. I kdyby toto sjednocení respektovali od teď všichni autoři, rovnosti bodů stejně nedosáhneme. Což ukázala i degustace na setkání, kde bodové rozdíly mezi jednotlivými autory byly celkem značné. Bohužel díky subjektivitě autorů si pořád nebudou 9 například od J. a 9. od například mara rovny. | |
Datum: | 31.01.2012 10:11:09 |
Od: | milasko |
E-mail: | mila.sko@seznam.cz |
Pan Kurečka: Jak tu v komentářích již dvakrát zaznělo, dvacetibodová stupnice se sice u nás používá, jinde moc ne, ale hlavně - autoři ovine.cz ji ve svých článcích nepoužívají. Nechtěli jsme znovu objevovat Ameriku, jen trochu ujednotit význam zde často používané desetibodové stupnice a udělat ji srozumitelnější i pro občasné návštěvníky. Určitě nejde o to, někomu ji nutit. | |
Datum: | 31.01.2012 10:07:48 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Už jsem tu jednou napsal: http://www.ovine.cz/web/structure/88.html?pid=cmVwb3J0YXJlLDU3OSxjejYxMSxDaGF0X0NvdW50ZXI= "Zavádění nových stupnic znamená jen neochotu naučit se nějakou existující." | |
Datum: | 31.01.2012 09:53:39 |
Od: | Mara |
E-mail: | zd.rozehnal@gmail.com |
Hodnocení vín a jejich bodové vyjádření je snad největším evergreenem všech debat, od používání jednotlivých bodových škál až po nebodování vín vůbec, já osobně hodnotím 100-bodovou stupnicí OIV, která ačkoliv je poměrně jasně definována, tak stejně poskytuje velký prostor pro rozdíly a upřímně řečeno v praxi se nakonec zjístí, že rozptyl bodů je ve skutečnosti, tak max. 20 bodů, je to dobře či špatně, toť otázka, já např. takřka výhradně hodnotím rakouská vína a zde má 100-bodová stupnice ještě tu specialitu, že konečný výsledek vychází oproti stejnému způsobu hodnocení v ČR vždy o něco více, takže když tu zveřejním své hodnocení vín, tak ho má význam srovnávat opravdu jen s mými dalšími hodnoceními, maximálně s rakouskými hodnotitely, jelikož každé hodnocení má svá specifika, takže 10-bodová stupnice použitá v Oucmanicích je jen prostě jedním z těchto způsobů, jde pouze o způsob srozumitelnosti pro laickou veřejnost, tak to alespoň chápu já, i když já jí právě vzhledem k hodnocení rakouských vín používat nebudu, ale nevidím důvod, proč by jí za jasně definovaných pravidel nemohl používat kdokoliv a nevidím v tom ani ignoraci ostatních, jen tu laickou definici, ostatně zde zmiňovaná 20-bodová stupnice se např. v zahraničí používá velmi zřídka, já jsem se s ní setkal za poslední rok v jednom případě (v ČR se samozřejmě používá více), avšak také jí nezavrhuji, prostě hodnocení bude vždy subjektivní a na stupnicích nezáleží, jde pouze o to, aby bylo nějak jednoduše vyjádřeno, jak to které víno kvalitativně dopadlo. | |
Datum: | 31.01.2012 09:46:41 |
Od: | Mirek |
E-mail: | smutnyvla@centrum.cz |
No, zrovna 20-ti bodové hodnocení se na větších soutěžích moc nepoužívá, převládá 100 bodové. Ale chápu autory, že když už většina z nich používá 10 bodů tak mají zájem, aby se sjednotili. Jinak skutečně žádné hodnocení není ideální. | |
Datum: | 31.01.2012 09:40:12 |
Od: | Lukáš |
E-mail: | luk.pan@seznam.cz |
Pan Kurečka: Tady bych se autorů " z Oucmanic" trochu zastal. Nešlo o to, vymyslet něco nového, ale sjednotit a ujednotit si již zavedený systém desetibodové stupnice zde na ovine.cz, který se zde používá již od dob spuštění portálu. Jinak máte pane Kurečko samozřejmě pravdu, vymýšlet již vymyšlené je zbytečné a je to ztráta času. | |
Datum: | 31.01.2012 09:00:34 |
Od: | R. Kurečka |
E-mail: | kurecka@zavinac.gmail.com |
Dobrý den, stále nechápu, proč autoři ovine.cz vymýšlejí již dávno vymyšlené. 20-ti bodové hodnocení dle OIV bylo mnohokrát přetřásané jak laickou i odbornou veřejností a ustálilo se. Hodnotí se podle toho vína na mnoha soutěžích a všem, kteří se o víno zajímají, je to dostatečně jasné a srozumitelné. Každý autor má právo si zvolit hodnocení, jaké chce. Někdo může dávat hvězdičky, jiný to bude dělat jako hodnocení ve škole (proč ne? Je to srozumitelné, jasné,...), jiný bude používat abecedu atd. Bude to pak ale všem jasné a srozumitelné? Já myslím, že právě proto vznikly jakési mezinárodní standardy. A udivuje mě, že právě vy - slovutní autoři ovine.cz - na ně kašlete... Na jednom se určitě shodneme - žádný systém hodnocení není dokonalý, plně vyhovující. Měli bychom ale respektovat zaběhlé systémy a nevymýšlet něco nového. | |