O Víně

Diskuze: Kruh přátel vína „Nosey Parker“ - část I.
Datum: 16-07-2024
  *
  *
*
6+4=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 24.02.2011 22:24:16
Od: H.
E-mail: helena@bakerwine.cz

Ano, je to všeobecně to "magické" číslo, které obchodníci uvádějí, a to nejen v USA... ale i na mezinárodních soutěžích nejvyššího kalibru uslyšíte, že některý degustátor už při ovonění vína ví, jestli mu dá 81 nebo 85 bodů. A zajisté si někteří jistě vzpomenou na hodnocení místních koštů u nás. Neříkejte, že si nepamatujete na doby pouze nedávno minulé, kdy jeden hodnotitel dal vínu 18,6 bodů a jiný 19,1 aniž by se příliš dlouho rozmýšleli (a pod 18 už se zpravidla nebodovalo, aby se vinař neurazil, protože příště by třeba už na výstavu žádné víno nedal...). Parkerova stobodovka je poněkud odlišná od stobodové stupnice OIV a musíte si zde skutečně dát dobrý pozor (jak se nedávno potvrdilo při hodnocení vín na biopotravinu roku v Brně, které použilo právě tento systém), abyste svým entuziazmem pro vůni či patro toho či onoho vína najednou znenadání nedosáhli skóre 96 bodů, aniž by si to dané víno v celkovém dojmu zasloužilo. Z tohoto důvodu se při takovém hodnocení musí víc kalkulovat a na nějaké obsáhlé degustační poznámky nezbývá mnoho času, obzvlášť když po hodnocení každého vzorku všichni přítomní o charakteristice vína diskutují a a mnohdy i hlasitě polemizují! Ani další část tohoto reportu nebude obsahovat nějaké slovní hodnocení. Avšak nechci vás úplně zklamat a tak jedno hodnocení přece jen uvádím. Jedná se o Sugarille - Brunello di Montalcino, Pieve Santa Restituta Angela Gaji ročníku 2004, které se na první seánci v Lednici hodnotilo a které jsme si dnes večer doma otevřeli na popud blogu Jižní svah - včerejší post: Večer pro "TO" víno. Zde jsou naše kombinované degustační poznámky (nutno podotknout, že toto hodnocení je platné pouze pro jediný daný okamžik, a to 24.2.2011 21:00, a víno bylo degustováno jak samo o sobě, po otevření, poté po jedné a dvou hodinách "vydýchání" a konečně za doprovodu bio entrecôte z mladého irského býka připraveného "very rare" - to proto, že bílkoviny v nepropečeném hovězím mase daleko lépe ladí s mohutnými tříslovinami ve víně):

Nachově rubínové roucho a pronikavá vůně, která se line ze sklenky na dálku hned po otevření láhve, vás ihned svede k přivonění, jež odhalí elegantní výraz tohoto vína, evokující vůni pivoněk, fialek, černých třešní a ostružin s nádechem skořice, lékořice a doutnajícího dřevěného uhlí, na kterém se právě opéká nejlepší kus T-bone steaku - bistecca alla fiorentina (a to byl právě ten stejný doprovod, jaký nám nabídla Gaia Gaja, Angelova dcera, potažmo majitelka vinařství při naší poslední návštěvě Montalcina...). Na patře víno působí mohutně, avšak dokonale vyváženě a koncentrovaně, s pevnými tříslovinami, rafinovanou kyselinkou a s přetrvávající dochutí. Výborně strukturované víno s ohromným potenciálem. 93 bodů.

Datum: 23.02.2011 22:17:02
Od: Sajmik
E-mail: ungerman@phil.muni.cz

Parker nebo kdokoliv jiný má přesně takový vliv, jaký mu jsou lidé ochotni přiznat. Pokud jsou američtí (aj.) milovníci vína stádo ovcí, je to jejich věc. Třeba na francouzských internetových fórech, které dost sleduju, padne Parkerovo jméno jednou za uherský rok.
Neodpustím si jedno rýpnutí. Jedna z věcí, která se "Parkerovým bodům" vyčítá, je to, že mnoho obchodníků apod. uvádí právě jen ono magické číslo, ale už ne Parkerovy degustační poznámky k danému vínu. Protože pouhé číslo neříká mnoho. A je škoda, že nějaké alespoň stručné hodnocení vín neobsahuje ani tato reportáž - nebo přijde později?

Datum: 23.02.2011 15:49:39
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Není co dodat, ale nemohl jsem si pomoci a musel vložit příspěvek do diskuse. Takže: díky za článek a pohled do vyšších pater našeho i světového vinařství (včetně obchodu s vínem samozřejmě).