O Víně

Diskuze: Lechovická mladá vína
Datum: 17-07-2024
  *
  *
*
5+6=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 24.01.2011 10:21:33
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

: Neználek : co se týká te filtrace tak to by bylo povídání na delší dobu, souhlasím s filtrováním vín z důvodu prodeje vína jako mladého, nicméně nesouhlasím s filtrováním excelentních podařených vín, které by mohli stárnou do krásy. Samozřejmě, že když přefiltruješ velmi mladé nadějné víno tak se může zdát jakoby lahodnější (lépe klouže), jenže kdybys ho nechal rok se vyvíjet a jen stahoval z kalů, tak rozhodně dostaneš mnohem lepší výsledek, než byl po te filtraci. U nás se dělají silně filtrovaná vína, na kterých je napsána doporučená archivace několik let a to je prostě nesmysl a paskvil, podobně jako jídla ve spoustě našich restaurací. Svědčí to o nevyzrálosti naší gastronomie.

Datum: 21.01.2011 23:09:34
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

Tak logicky, z kalného stavu se víno po filtraci "ztopoří" ...nicméně filtrovat není nutné, když má víno dostatek času na své "normální" dospívání, je pak více komplexnější a časuodolnější, a pak je zde předpoklad sofistikovanějšího aromatického profilu, když je víno opravdu "dospělé".
Uvědomte si, že se dneska většinově adorují ani ne pubescenti ...

Datum: 21.01.2011 15:27:02
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Pro Honzu: Ta myšlenka chování k vínu jak k mléku s mi líbí. Souhlasím.
Jen nechápu ten povstesk na konci. Je kopec "mlékařů". Jen se na ně obrátit. Bohužel pro zázaníky vzdálené od vinorodých krajů, je to na obtíž.
A filtrace je strašný strašák. Já sám občas něco filtruju přes křemelinu a věřte nebo ne, po filtru je víno často lepší. (*Upozorňuju, že mě neživá ani víno ani prodej filtrů!)

Datum: 21.01.2011 14:46:35
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

Netroufal bych si tvrdit, že budou určitě dobrá po oficiálním nalahvování. Naprostá většina vín po silné stabilizaci a filtraci přestanou být tak bohatá a "snadno pitelná". Víno je nejlepší s minemem síry a bez filtrace. Už několikrát jsem se spálil při ochutnání z tanku a následné koupi lahve. Až se čeští konzumenti naučí chovat k vínu jako k mléku, vinaři nebudou muset tolik stabilizovat. Něco mi říká, že tohodle se nedožiju:)

Datum: 21.01.2011 13:06:01
Od: Jarda
E-mail: jarwins@centrum.cz

Nu což, mně pokažená linie nehrozí. Kolegyním snad....

Datum: 21.01.2011 08:04:36
Od: somontano
E-mail: horak.pdy@seznam.cz

Ze čtyř vín jedno suché. Pozor na linii!