O Víně

Diskuze: Sylvánské zelené 2015 VOC Valtice - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Datum: 24-08-2019
  *
  *
*
9+7=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 26.02.2017 16:30:22
Od: p.j.
E-mail: yelenovo@yahoo.com

VOC v tomto nižším regionálním stupni má za úkol to, aby si vinaři kolektivně řekli: Tak v našem regionu se nejlépe daří těmto odrůdám a ty typicky vypadají tak, že jsou např. suché, nebarikované atd. a hlavně pak v komisi přechutnávají a VOC známku udělí jen těm vínům, které mají nějaký společný regionální prvek, charakter, nepřipustí, aby to dostaly nějaké příliš odlehlé úlety. Je to samozřejmě v začátcích (zejména VOC Valtice, které bylo schváleno 2015), ale časem by se z toho měla vyprofilovat nějaká rozpoznatelná charakteristika typu "kounická frankovka" třeba. Třeba jednou bude Valticko proslulé sylvánem, proč ne. Toto je původní a tradiční systém moravských vín, ta se do poloviny 20. století neprodávala pod názvem odrůdy (natož přívlastku), ale jako "znojemské", "popické", "žernosecké". Pozdní sběr negarantuje po senzorické stránce nic - může být barikovaný, polosladký, suchý... Přívlastky tu jsou jen dvacet let a okopírovali jsme je z Německa, kde ale obdoba VOC běží už dávno. Regionální způsob rozpoznávání vín je u nás starý několik století.