O Víně

Diskuze: Kerner 2005 výběr z bobulí - Peřina Zdeněk Mikulov
Datum: 26-04-2024
  *
  *
*
2+2=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 13.09.2013 10:29:07
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Kyselina je urcite velmi dulezita slozka vina. Ale ne jedina. Urcite neplati cim vyssi kyselina, tim vetsi potencial. Pokud nejsou "v poradku" i dalsi slozky, alkohol, cukr a hlavne extrakt, tak je kyselina k nicemu. Pak se po letech stane to, ze vam stoji kyselina ve vine jako monolit a zbytek se droli. Takovy potencialni kandidat na tento vyvoj je u urcitych typu vin mozna rocnik 2010.

Datum: 13.09.2013 07:25:13
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Jak říká s oblibou jeden polešovský vinař: "Kyselina páteř vína!"
Ty pokročilé auslesse mají víc kyselin pro to, že hrozny strácí vodu. Cukr, ale také kyselina! se v bobulích koncentrují. Nejde tedy o vyzrávání ale sesychání.

Datum: 12.09.2013 22:23:21
Od: Sklenička
E-mail: vran@seznam.cz

Souvislost alkoholu a zbytkového cukru je zřejmá :o) Víno neznám, ale připojuju se k Sajmikovi a Gastonovi. Měl jsem důvod i příležitost sledovat vztah kyselin a cukru u moselských ryzlinků jednoho renomovaného výrobce a viděl jsem nápadnou souvislost rostoucího obsahu kyselin (i cukru) s pokročilejší dobou sběru hroznů. Čím "starší" Auslese, tím vyšší obsah kyselin (pochopitelně i zbytkový cukr :o). Vysvětloval jsem si to listopadovými slunečnými dny a mrazivými nocemi, což by mělo podporovat tvorbu kyselin, ale kolegové mě varovali, že ta souvislost až tak triviální nebude. Ať už je jakákoli, dlouhověkost moselských ryzlinků podporují spíš kyseliny než cukr - bez kyseliny by ta vína byla k ničemu už prvním rokem. U domácích vín to může být podobně.

Datum: 12.09.2013 17:08:00
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Ano, dával jsem do souvislosti obsah alkoholu a zbytkový cukr. Hodnota obsahu alkoholu je hodně nízká a obávám se, že v tomto případě se očekávaná predikce nenaplní. U zahraničních vín to samozřejmě může být jinak.

Datum: 12.09.2013 14:24:06
Od: Sajmik
E-mail: ungerman@phil.muni.cz

Myslím si totéž. Důvodem bude spíše relat. nízký obsah kyselin. Z téhož důvodu víno působí tak ulepeně, protože 90 g/l cukru samo o sobě žádný extrém není, pil jsem moselská vína, která i při 110 g/l působila jen "polosladce".

Datum: 12.09.2013 08:15:18
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Dobry den,

Jen takova poznamka: pokud Vam rozumim spravne, davate do souvislosti obsah alkoholu a archivacni potencial/zivotnost vina. Myslim si, ze urcite u sladkych vin tato souvislost neplati. Napriklad nejlepsi nemecke Beerenauslese ci Trockenbeerenauslese obsahuji casto 6 - 8 % alkoholu a jejich zivotnost muze byt 50 a vice let.