O Víně

Diskuze: André 2011 pozdní sběr - Šlechtitelská stanice vinařská a.s. Velké Pavlovice
Datum: 24-01-2021
  *
  *
*
3+3=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 22.08.2013 09:07:58
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Jo, logiku to má, že jde o záměnu. V angličtině je to manganese versus magnesium.
dnes ráno jsem si při snídani četl Vinařský obzor a hned mi padla do očí pasáž o posledním jednání OIV v Paříži, kde se mimo jiné projednávala otázka obsahu manganu v evropských vínech. Čína s tím z nějakého důvodu dělá potíže, byť tam bylo konstatováno, že toxikologicky nebezpečné obsahy jsou poměrně vysoké. nicméně aby to nebyl důvod k obstrukcím dovozu do Číny, bude se požadovat po členských státech, aby zjistili a doložili obsah manganu ve svých vínech. Takže být Šlechtitelkou, honem ten mangan z webovek mažu, jinak maj v Číně utrum :-))

Datum: 21.08.2013 17:09:22
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Určitě to bude záměna hořčík - Mg - mangan. Často se to plete. Mangan je biologicky stopvý prvek - není ho třeba mnoho. Trochu je ho všude, většinou to stačí ale "V přírodě se mangan vyskytuje prakticky vždy současně s rudami železa." takže ve vinohradnických půdách bych žádné větší koncentrace nehledal. I to co zmiňuje PJ nejspíš bude záměna Mg - Mn. Problémy překladu...

Datum: 21.08.2013 14:20:48
Od: Petr K.
E-mail: petr.blackbird@seznam.cz

Právě v souvislosti s legendou "Modrých hor" byl vždy uváděn vyšší obsah vápníku a hořčíku (např. www.modrehory.cz). Proto jsem pořád přesvědčen, že tvůrce www stránek přepsal špatně půdní rozbor, kdy vyšší obsah Ca a Mg rozepsal jako vyšší obsah vápníku a manganu. V Pavlouškově publikaci jsem sice nalezl zmínku o vlivu manganu, ale obecně ve všech publikacích od různých autorů je zmiňován jako jeden z nejdůležitějších faktorů ve vinici poměr vápníku a hořčíku. Faktorů ovlivňujících využitelnost jednotlivých prvků révou je samozřejmě víc (typ půdy, podnož, odrůda, obsah dusíku a dalších prvků), ale to už odbíháme od tématu. Moje poznámka neobviňovala autora článku z chyby, spíše jsem polemizoval, jestli vzhledem k výše uvedeným skutečnostem. neudělal někdo chybu při tvorbě stránek šlechtitelky. Pokud ne, tak mě zajímalo, v čem je tak významný vysoký obsah manganu ve vinici. Ale to se ptám asi na špatném místě...

Datum: 21.08.2013 09:27:15
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Možná jsem si to jen nějak vsugeroval, ale mám pocit, že v souvislosti s legendou o Modrých horách, kde "se vždycky pěstovaly červené odrůdy" se to dávalo nějak do spojení, že mangan dělá dobře červeným. zkoušel jsem googlovat, jestli někde nevypadne nějaká vědecká práce, nenašel jsem (čímž nechci tvrdit, že neexistuje). Jediné, co jsem našel, tak mamutí firma Kobrand Wines má u vín ze severní části Beaujolais uvedeno, že prý zdejší písčito-granitové půdy s větším obsahem manganu dávají zdejšímu Gamay bohatší a hlubší projev. Nevím, nějaká souvislost nepřímá tam být může, ale podle poměrně rozsáhlé práce jednoho z hlavních tvůrců konceptu terroiru vyplynulo, že nějaké jednoduché lineární souvislosti mezi obsahem prvků v půdě, obsahem stejných prvků v révě a ve víně (či kvalitou vína) neexistují (s výjimkou obsahu dusíku a vlivu vápníku na růst a obsah kyselin). Největší vliv má podle téže práce míra vodního a dusíkového stresu (související spíš se strukturou půdy a podloží). Můj názor je, že tyhle souvislosti jsou daleko složitější, než si myslíme a než jak jsou zjednodušeně založené výzkumné pokusy, takže v podstatě vidím jako pozitivní, že se vůbec někdo o svou půdu zajímá a snaží se najít nějaký znak, který jí dělá odlišitelnou od půd z jiných terroirů.

Datum: 20.08.2013 18:08:58
Od: Lech
E-mail: lechm@seznam.cz

Trochu jsem se poptal na ten mangan. Od Doc. Pavlouška mi přišla informace: "Mangan má význam ve vinici. V posledních letech se občas objevují příznaky nedostatku. Nedostatek manganu může ovlivňovat cukernatost, výnos, kyseliny. Vliv na víno je potom nepřímý přes vinici."

Datum: 20.08.2013 10:55:40
Od: Petr K.
E-mail: petr.blackbird@seznam.cz

Moje otázka byla spíše řečnická. Díval jsem se na jejich stránky a několikrát tam ten vápník a mangan opakují. Mangan v porovnání s jinými není zrovna nijak významný prvek pro révu. Proto mě napadlo, jestli někdo při tvorbě www stránek nepřepsal "Ca" a "Mg" jako vápník a mangan a od té doby to jen bezmyšlenkovitě kopírují.

Datum: 19.08.2013 17:27:13
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Petr K.: Níže přikládám odpověď z vinařství, kde můžete vidět, že zde nejsou žádné značky prvků!

André - 4411

Vlastní nebo nakupované hrozny: Vlastní
Obsah zbytkového cukru: 0,6 g/l
Obsah kyselin: 5,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 30,4 g/l
Cukernatost moštu: 23,0 °ČNM
Datum sklizně: 7.11.2011
Stáří vinice: 20 let
Typ půdy: Půda je hlinitojílovitá a hlinitopísčitá s bohatým obsahem vápníku a manganu.
Způsob vedení révy: rýnsko-hessenské vedení
Technologie výroby: Víno se dělá z velmi dobře vyzrálých hroznů, u nichž proběhlo jablečno-mléčné kvašení, jsou plná a po vyzrání na sudech a na láhvích se u nich vyvine hebká chuť zralé třísloviny.
Velikost šarže: 5000 litrů
Teplota podávání: 14 - 16 °C
Teplota skladování: 10 - 12 °C
Délka zrání v barikovém sudu: 12 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Ležácký velkoobjemový sub o velikosti 1000 litrů od firmy Seguin Moreau
Doporučená archivace (uveďte rok): 5 let
Doporučené pokrmy: Zabíjačkové a zvěřinové speciality, dobře vyzrálé tvrdé sýry popřípadě i s modrou plísní

Datum: 19.08.2013 16:40:15
Od: Petr K.
E-mail: petr.blackbird@seznam.cz

Opravdu by mě zajímalo, jestli má půda vysoký obsah manganu a jaký to má vliv na kvalitu vína. Nebo si někdo zase spletl značky?