O Víně

Diskuze: Grande Réserve 2009 Appellation Châteauneuf du Pape Contrôlée (AOC) - Philippine de Saint-Cyrille, Francie
Datum: 23-01-2021
  *
  *
*
1+6=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 18.07.2013 00:54:08
Od: H.
E-mail: helena@bakerwine.cz

J.: Ale jo, urcite bychom se shodli, neni to tak slozite jak to na prvni pohled vypada... Odrudova skladba je napr. dana od regionu k regionu: vyjma Alsaska, kde je 7 povolenych odrud pro AOC (4 pro grands crus), ktere jsou uvedeny na etiketach, jde napr. samo sebou, ze na Loire to bude v podoblasti Muscadet odruda Melon de Bourgogne (Muscadet), Chenin Blanc v Touraine (Sauvignon Blanc zde hraje jen podradnou roli, ale naopak v Sancerre a Pouilly prevlada...), Cabernet Franc v Chinonu a Bourgueil/St. Nicolas de B. atd. atd. Klasikou je Burgundsko, kde napr. cervene je pouze z odrudy Pinot N. a tradicne se k jeho vyrobe pouzivaji dubove sudy zvane "pieces" a ne "barriques"... Jak dlouho vino na takovem sudu zraje uz zalezi na vinari samotnem. A zde je nutne se dozvedet kdo je kdo - at uz vinar (producteur-recoltant) anebo negociant - zalezi jen na reputaci... Neco podobneho se dozvime i v oblasti Champagne: zde na etiketach najdeme zkratky jako napr. RM, ND, MA apod. coz ma vsechno svuj vyznam (v techto pripadech Recoltant-Manipulant, Negociant-Distributeur, Marque d'Acheteur atd.). Toto vse vyucuji napr. kurzy WSET.

Datum: 17.07.2013 16:43:27
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

H.: Ještě se vrátím k poznámce, že na francouzských etiketách se dá hodně zjistit. Rád bych tomu věřil :-) Nemyslím tím vinařskou podoblast nebo region. Jde mi o uvedení odrůdové skladby, informaci zda bylo víno školeno v dubu a jak dlouho, kdo je výrobce a kdo négociant a podobně. V tom se asi neshodneme. Na druhou stranu souhlasím s posledním příkladem, kde je zakopaný pes :-D

Datum: 17.07.2013 11:05:19
Od: Sajmik
E-mail: ungerman@phil.muni.cz

H.: zlatá slova, podepisuji :-) .

Datum: 16.07.2013 21:07:37
Od: H.
E-mail: helena@bakerwine.cz

Skoda se zde zabyvat viny, ktera pochazeji z tzv. mass produkce a jejich odbytistem jsou multiples Tesco, Globus et al. Jak by potom vypadalo hodnoceni napr. Vieux Telegraphe nebo Hommage a Jacques Perrin...? Neni pravda, ze z francouzskych etiket se toho moc vycist neda, je treba si to nastudovat a opravdu zjistit kdo je renomovany producent nebo negociant a kdo ne. Kdyz jsem kdysi na Foire d'Agriculture v Parizi narazila na nepitelny Pommard, ktery jakysi negociant prodaval za 269 franku lahev, zatimco ja jsem v te dobe kupovala od sveho vinare v Pommardu 1er cru za 92 franku a village za 75, otazala jsem se francouzskeho kolegy kde je ten zakopany pes a bylo mi receno, ze onen veletrzni Pommard je urcen pro Parizany, coz je jako u nas vino pro Prazaky...

Datum: 16.07.2013 14:42:15
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Sajmik: Co se týče reliéfu na lahvi, vyčetl jsem to z encyklopedie. Co se týče jména vinařství/výrobce - to je obecně velký problém francouzských etiket, na kterých většinou nic není :-) . Kéž by se francouzští prodejci vína inspirovali ve Španělsku, kde je na etiketě spousta informací.

Datum: 15.07.2013 10:37:51
Od: Sajmik
E-mail: ungerman@phil.muni.cz

Odkud máte prosím informaci, že reliéf na láhvi je znak Avignonu? Podle mě má Avignon ve znaku tři klíče.
Philippine de Saint-Cyrille není výrobce, to je jen obchodní značka. Výrobcem, přesněji řečeno lahvovatelem, je Maison Jean-Claude Fromont, který sídli v burgundském Chablis. Je to asi dost velká negociantská společnost, která lahvuje vína ve více francouzských vinařských regionech, viz http://www.maison-fromont.com/des-vins-dorigines-multiples.html. Prakticky celou svou produkci vyváží do zahraničí. Otázkou je, proč se tato společnost schovává za nicneříkající obchodní značku (těchto má ostatně velké množství, viz http://www.french-corporate.com/french-corporate/385/202/304/385202304-MAISON-JEAN-CLAUDE-FROMONT.html) a skutečné jméno firmy není na láhvi uvedeno.