O Víně

Diskuze: Cuvée Viktoria 2009 zemské (barrique) - Krásná hora s.r.o. Starý Poddvorov
Datum: 05-12-2020
  *
  *
*
3+1=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 23.05.2013 15:17:10
Od: Evas
E-mail: eva.skokankova@email.cz

Neználek: oáza v dunách cukru - to je krásné :)

Datum: 23.05.2013 15:16:45
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Nemohu si pomoci, ale pro mne to mělo opravdu vysokou kyselinku. Až do teď jsem byl přesvědčený, že kyselinka pocitově zkracuje závěr. Něco jiného je taková ta šťavnatost, která má asi hodně společného s kyselinkou, ale tady jsem ji bohužel nenašel. Věřím tomu, že druhý den by to chutnalo jinak a lépe :-) Děkuji všem za postřehy.

Datum: 23.05.2013 14:00:52
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

je tam bílá a cháčko, to většinou zaručuje kyselinku, hádám, že to asi prošlo odbouráním, ale i tak

Datum: 23.05.2013 09:55:57
Od: Evas
E-mail: eva.skokankova@email.cz

Ha, ochutnávala jsem tohle víno nedávno a zhodnotila jsem jeho chuť jako dlouhou :) http://evas.blog.cz/1301/krasna-hora-ve-vinografu

Taky nějak nechápu zdůvodnění krátké chuti vyšší kyselinou, vína s výraznou kyselinou naopak doznívají déle. Alespoň já to tak vnímám.

Datum: 23.05.2013 08:09:28
Od: Neználek
E-mail: nez@rum.cz

Tak to jsi byl J. v hodnocení zřejmě trochu přísný. I když 2009 jsem v poslední době nepil. Viktorky (různých ročníků) mi vždy dost chutnaly, ale pokaždé byl lepší nedopitý zbytek v láhvi po jednom a více dnech. Krátkost spojovat s vysokou kyselinou, je dle mého názoru, chybné. Naopak kyselina je důležitou složkou bezcukerného extraktu, který vytváří plnost. Spíš si myslím, že dojem krátkosti u tebe způsobil zbytkový cukr, protože vína z Krásné hory jsou opravdu SUCHÁ! Toho si na jejich vínech cením nejvíce. Pamatuju, jak jsem to hodně ocenil v pozdních večerních hodinách na prezentaci výsledků Nominační výstavy Slovácké podoblasti, kdy už degustace dávno přešla v konzumaci a vysoce oceněná vína byla převážně protivně sladká. V tom jsme narazili na oázu v dunách cukru z Krásné hory. Ještě že používají i šroubové uzávěry, celá láhev na pěší cestu domů tak byla ideální uvnitř i z venku. :o))
Pavle a tobě by to chutnalo určitě, protože je to z dnešního pohledu naslazených a primárně navoněných vín exot (v dobrém slova smyslu - jiné víno). A kyselinám se nediv. Absolvoval jsem individuální příjemnou prohlídku a degustaci ve vinařství (a to jsem bral jen karton vina!) a dozvěděl jsem se, že termín sklizně v Krásné hoře určují podle PH (tudíž kyselin) a ne podle refraktoměru (tudíž cukru), jak je jinde obvyklé.

Datum: 23.05.2013 07:29:16
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Tak to by mi asi chutnalo :-) úplně nevidím souvislost mezi krátkou dochutí a vyšší kyselinou - pil jsem hodně krásných vín, kde naopak dlouhá dochuť byla podmíněna doznívající šťavnatou kyselinou, ale spíš se pozastavuji nad vyšší kyselinou v kombinaci s ročníkem 2009, čtvrtinou rulandy šedé, slušnou cukernatostí a zráním v sudu. Zajímavé, boří to zavedená schematická klišé (čistě teoreticky by taková kombinace měla mít kyseliny spíš málo), a to je dobře. Krotkých odbouraných/odkyselených/přezrálých vín je na trhu tolik, že bychom měli být vděční za každou takovouhle "anomálii" :-)