O Víně

Diskuze: Hetera 2008 oblastné - Žitavské vinice, Slovensko
Datum: 06-05-2024
  *
  *
*
8+3=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 11.03.2011 09:27:03
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

První odkaz v Norii je na článek Nové moštové odrůdy I - první výsledky u evropských odrůd
Zapomeň na večerku (leda tak růžovým hroznem a úrodností) i tramín, základní chuť této odrůdy je po hrozinkách. Nenadchla by tě hlavně tím, že je pozdní, když vám nejde veltlín, zkoušet Heteru nemá cenu.

Datum: 11.03.2011 07:23:55
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Molle, odkaz na Heteru jsem nenašel. Ale zato jsem našel rok starý článek (pochopitelně, že tvůj ;o)) s textem:"Hetera (H TČVČB 4/13)[I1 Tramín červený 76/10 x I1 Veltlínské červeno-bílé 73/6 - 4/13, 1965, VÚVV Bratislava, D. Pospíšilová] je slovenská, růžová, velmi pozdní moštová odrůda.
To mi dává možnost odhadnout jak to víno může vypadat tramín a něco jako večerka. Huuuáááá tak to by mě asi nenadchlo.

Datum: 10.03.2011 16:20:49
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Pro nb - důvod známe. Je to původně stolní odrůda, která moc "cukry nedělá" a milují ji vosy. Takže jestli ti to nevyznělo jako pochvala, ukaž že to pochvala není, že na to má každý a IO s cukernatostí 30 °NM dopěstuj ;oDD
Pro Neználka - slibuji, že zítra už bude článek od někoho jiného ;o))
Popis Hetery najdeš za odkazem ve včerejším článku o Norii. Sorry, že jsem ho taky nepřidal, já myslel, že už jich je dost.

Datum: 10.03.2011 11:07:54
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Ses nám rozjel Molle. Zajímavé vzorky úplně jak ze sklepa Anax!ena ;o)
Co mě ale mrzí, je že ses nezastavil v popisu u té Hetery. Místní ani Sotolářova encyklopedie odrůd ji nezmiňuje. A kdo jiný by měl vědět něco o jejím původu než ty.

Datum: 10.03.2011 10:26:53
Od: nb
E-mail: nb@seznam.cz

"Jeho Irsai Oliver dosáhl cukernatosti přesahující 30 °NM, přestože v našich podmínkách jsou vinohradníci rádi, když má 20 °NM." - to vyznělo hodně blbě, ono to má určitý důvod tuhle odrůdu sklízet při nižší cukernatosti.