O Víně

Diskuze: Muškát moravský 2009 - Krásná hora s.r.o. Starý Poddvorov
Datum: 16-07-2024
  *
  *
*
2+8=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 14.09.2010 22:06:30
Od: Sklenička
E-mail: vran@seznam.cz

pj - to přeháníš, při vší (ne)skromnosti za tuhle diskusi žádnou zásluhu nemám. O Krásné Hoře a o všem ostatním píšu tak jak umím, a pokud se mě při krátkém setkání a míjení ve smíchovském sklípku zeptáš na sazenice jednoho vinařství, kde jsem brigádničil na sklizni, sotva můžeš čekat něco jiného než vyhýbavou odpověď. Nemluvě o tom, že ses ptal na starý Pinot, který mohl pocházet z jedné ze tří vinic - to přece nebudu řešit. To je snad jasné, že na to se musíš ptát někoho jiného, zrovna tak, jako že do téhle diskuse jsem tě nenavezl já. Barvité příběhy si můžeš přečíst na Skleničkově blogu, na čísla podnoží, dodavatele sazenic atd. se zeptat výrobce.

Datum: 14.09.2010 20:56:03
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

panu Skleničkovi: No, upřímně, za nálepku neprůhlednosti vděčí Krásná hora i Tobě, poněvadž sice o nich píšeš vydatně, ale zážitkově a pocitově. Když jsem se Tě osobně ptal na to, odkud brali sazenice a jak ta vína dělají, tak jsi mi odpověděl, že nevíš, že Tě nikdy nenapadlo se na to zeptat. to jistě uznáš, že pro podivný brouky, který si víno bez patřičně barvitého příběhu jeho vzniku užijí jen napůl, není uspokojivá odpověď :-)

Datum: 14.09.2010 20:43:23
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

K reakci pana Vybírala: No super! Tak teď jsem spokojený i já :-) Ještě Vás příležitostně vyzpovídám ohledně těch moc pěkných pinotů a máte i mojí důvěru. Děkuji!

Datum: 14.09.2010 16:12:37
Od: pan Sklenička
E-mail: vran@seznam.cz

to je umění, rozpoutat takovou diskusi jako pj okolo, vína, které diskutující nepil :o) Já jsem ho sice pil, ale diskutovat nebudu, protože nejsem objektivní, drobně jsem u něj asistoval. O Neprůhledné Krásné Hoře (to by byl název podniku, psychedelickej) i o tomhle muškátu jsem psal už před dvěma lety tady: http://vins.blog.cz/0810/magicky-vikend-ve-vinici

Datum: 14.09.2010 15:11:42
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Protože jsem mimo ČR, je pro mne časově obtížné hned reagovat. Do recenze jsem právě uložil reakci Marka Vybírala na chatové příspěvky.

Datum: 14.09.2010 11:38:21
Od: Tom
E-mail: tomas.tosovsky@gmail.com

p.j.: Ale né, tak to zase neber. Já nechtěl, abys to chápal nějak zbytečně konfrontačně, jestli jsi to tak tedy chápal. Tím závěrem jsem myslel to, že jsou pro mne vína, u kterých nemám vůbec potřebu zjišťovat detaily a prostě si je jen užívat :) Tož tak. A nic mi nekazíš, tak se omlouvat nemusíš :)

Datum: 14.09.2010 11:18:22
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

OK, tím bych to asi ukončil. proti argumentu: "hlavně, že mi to chutná" se bojovat nedá :-) A asi byl z mé strany nesmysl někomu kazit radost. Omlouvám se a vycouvávám.

Datum: 14.09.2010 10:44:49
Od: Tom
E-mail: tomas.tosovsky@gmail.com

p.j.: On by taky mohl (měl) být velký rozdíl mezi archetypem muscatu od Weinbachů a jakýmkoliv MOPRem, že? Zase tolik cizokrajných muscatů jsem nepopil, leč rozdíl u nich a MOPRu vnímám - tím chci tedy říct, že když jsem psal "můj ideál pro MOPR", tak jsem myslel skutečně MOPR a ne že je to pro mne nejlepší muškát na světě :)
Nakonec je to pro mne stejně o důvěře k vinařovi jako takovému, může komukoliv napovídat cokoliv. Mně když prostě Marek říkal to a to, tak mu v současné době nemám důvodu nevěřit. Z toho vyplývá, že když z tohoto muškátu cítím meruňky, nedávám to za "vinu" nějakému umělému dosypání čehosi, ale užívám si to a líbí se mi to (možná naivně, ale jak jsem předeslal, zatím jsem tomto naivní rád) :) Ale nechci celý projev vína odvádět na meruňky, kterých ses nějak chytl a které Tě zřejmě v nemacerovaném MOPRu dráždí. Nebylo to tak, že bych pocítil meruňky a kvůli tomu si sedl na zadnici (jak naznačuješ), to víno si mě získalo jako celek a trefilo se přesně do nálady, a to vícekrát... V konečné fázi mě vlastně u tohoto vína moc nezajímá, jak přesně detailně bylo udělaný, když mi tolik chutná a zdravotně mi neškodí :)

Datum: 14.09.2010 08:48:52
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Tož, já nemám nic proti tomu, když jsou v muškátu cítit meruňky. Jen trochu krčím nos a sykám, kdyby se to mělo nazývati ideálem muškátu. Jo, je zábavný, když člověk je zavalen svůdnou vůní nějaké lehce pojmenovatelné ovocité komponenty, možná i promine, že tomu bylo pomoženo enzymem nebo kvasinkou (v šampani byly vyšlechtěny ty Fermoly, viz http://www.compo.cz/pon_kvasinky.php?typ=610, i když vysloveně neutrální jsem tam nenašel, věřím, že existuje, akorát ta neutrální nevyrobí v nemacerovaném moštu meruňky). Akorát já tedy mám za archetyp muškátu třeba některé francouzské, které nevoní tak intenzivně, ale rozehrají jemnohru muškátových tónů, která spíš než ovoce předvede opravdovou vůni těch mušátových hroznů, tak jak voní, když je vyzrálé utrhnete z keře. Takovej muscat od Weinbachů...

Datum: 14.09.2010 08:13:48
Od: Tom
E-mail: tomas.tosovsky@gmail.com

p.j.: Tož Pavle, proč necítit v moravském muškátu meruňky? :) Ač to nemusí být znak typické odrůdovosti, můžou se ve vínech vyskytovat roztodivné věci a můžou mu "pomáhat". Tím, že je to ideál pro MOPR myslím, že je to jeden z nejlepších, co si má hlava i zápisky pamatují...

Nechci ve věci Champagne zakvášení psát za J., leč z rozprav s Markem Vybíralem si pamatuju, že používá (používal) nějaké kvasinky ze Champagne, které by měly být "extraneutrální" a nepřidávat žádná specifika k vínu. Jestli je to ten pojem, co píšeš, to už já nevím :)

Datum: 14.09.2010 07:10:41
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Tipuju, že metoda Chamapgne by se mohla vztahovat k nízkoteplotnímu kvašení selektovanými kvasinkami Fermol Reims Champagne.

Datum: 13.09.2010 22:40:25
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

proto jsem to psal: asi v tomhle není úplně jasno. Přívlastky a jakostní odrůdová se zatřiďují. Zemská se nezatřiďují. Ale musí splnit nějaká elementární ustanovení ohledně toho, jak má zemské vypadat (byť to nejspíš nikdo nekontroluje). Vína, kde je (téměř) vše dovoleno, jsou stolní. Tahle kategorie teď ale nějak změnila název, musel bych se podívat, ale nově se to jmenuje snad jen víno. Pokud to někdo nedeklaruje ani jako zemské, tak to svádí k zbytečným dohadům zejména o původu hroznů, ale jestli věříš, že jsou všechny z Poddvorova, ok, já třeba věřím v Boha a taky o tom nikomu nemíním skládat důkazy.
Jinak, chlapi, fakt nerad se pouštím do těhle diskusí, protože to nutně bude vypadat, že něco proti Krásné Hoře mám. Ale v zásadě nic, kromě toho, že je pro mne zatím akorát neprůhledná, proti ní nemám. Muškát 09 jsem nechutnal, jen nula osm - a chutnal mi, hodně mi chutnal, to jo. Ale desítky a výraz "ideál pro muškát" bych nepoužil. Opravdu si myslíte, že meruňky a tropické ovoce jsou odrůdovou charakteristikou muškátu? Ideální muškát by se měl nakvášet, aby se do rmutu uvolnila primární muškátová aromatika. pokud se to lisuje rovnou, bez nakvášení, pak to, co z toho voní, nepochází z valné části z hroznu (aromatické látky jsou schované ve slupce), ale je tam dodáno posléze, třeba tajemnou metodou Champagne, o které slyším ve spojitosti s tichým vínem poprvé. to jsou ty věci, kvůli kterým bych já osobně dal osmičku a hovořil o svůdném a povedeném pitelném vyváženém víně, ale ideální muškát bych si schoval pro jinou příležitost. Ale to je na Vás, chlapi, každej nekriticky ulítává na jiných věcech, nic ve zlém, radujme se, když je proč.

Datum: 13.09.2010 21:29:39
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

p.j.: O adjustáži a systému "zatřídění" vín Krásné hory jsem se zmiňoval v recenzi Pinot Noir 2009 rosé - Krásná hora s.r.o. Starý Poddvorov. Jen to shrnu. Vína nejsou nijak zatříděna, tedy ani jako zemská. Uvádím cukernatost hroznů v době sklizně, dle informací z vinařství. O původu hroznů ale nepochybuji.

Datum: 13.09.2010 12:02:22
Od: Tom
E-mail: tomas.tosovsky@gmail.com

Hezké načasování, také jsem nyní popil :)
http://vinny.blog.cz/1009/krasna-hora-s-r-o-stary-poddvorov-muskat-moravsky-zemske-2009

Já tam tedy meruňky vnímal dosti intenzivně i nyní. Každopádně je to asi můj ideál pro MOPR!

Datum: 13.09.2010 07:58:36
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Čistě byrokraticky: to, že to má 21° cukernatost není totéž jako říct, že to je pozdní sběr. Kategorie pozdní sběr je ve Vinařském zákoně poměrně jasně definována a není to něco, co by se automaticky vztahovalo k cukernatosti. O tom, jestli to je nebo není pozdní sběr, rozhoduje zatřiďovací komise (která bez ohledu na cukernatost někdy něco tzv. sestupní, tj. dá tomu přívlastek nižší, třeba jen, když víno dle nich neodpovídá jejich představě o odrůdě). Předpokládám, že když etikety o přívlastku nehovoří, tak to pozdní sběr nebude, čistě byrokraticky to tedy bude nejspíš kvalitativně víno zemské. Slyšel jsem někde, že toto vinařství systém přívlastků nějak...nepokládá za dobrý a jejich etikety se snaží být na informace skoupé stejně jako francouzské. To mi může být sympatické, byť tedy tím, že tam není ani, že to je víno zemské, ani že je z Moravy, můžu pojmout podezření, jestli náhodou nepiji dovezené stolní víno z Maďarska :-)