O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 24.08.2010 13:55:21 |
Od: | milasko |
E-mail: | mila.sko@seznam.cz |
Už jsem o tom zde jednou psal v rámci ochutnávky vinařství Maňák, ale i když je to informace z druhé ruky, hodí se do této diskuse. Pan Maňák tehdy říkal, že byl v nějaké mezinárodní porotě, zaměřené speciálně na posuzování vín s různými uzávěry. Zatímco plastové jasně prohrály, dopadly šroubovací skoro stějně jako kvalitní korek. Jak jsem koupil, tak prodávám. | |
Datum: | 24.08.2010 12:28:53 |
Od: | Martin S. |
E-mail: | martin@vinnypavouk.cz |
k tematu TCA a uzaveru: ...na druhou stranu diskuze je pravda, ze jsem se v minulosti setkal uz minimalne se dvema vzorky, u kterych bych se do krve hadal, ze jsou jak se rika 'zakorkovana' a pri tom byla pod plastem - ne tedy screwcap. za vsim tedy asi nemusi byt jen vada korkoveho uzaveru, ale to je na jinou diskuzi :) obecne jsem asi taky konzerva - u rakouska, vlastne i nemecka, NZ apod. mi zavit vicemene neva, u burgundska a francie asi celkove bych s tim nejspis jeste mel problem :) | |
Datum: | 24.08.2010 12:12:01 |
Od: | J.Č. / Jižní svah |
E-mail: | cerovsky@jizni-svah.cz |
Ondřej: paradoxně nárůst počtu alternativních uzávěrů způsobil snížení korků s TCA. Prostě díky konkurenci se museli problému začít více věnovat, odhalit příčiny a začít s nimi bojovat. Co se ekologie týče, tak produkce korků taky není zrovna super eko :) Na tohle téma doporučuju skvělou knihu: http://www.jizni-svah.cz/2009/09/pod-korkem-zakorkovane-aneb-kniha-o.html Měl jsem možnost chutnat ryzlinky od vinaře, který jako první experimentálně používal šroubový uzávěr ( J.B. Becker), a jeho vína byla jedna z těch, co mne přesvědčila o použitelnosti tohodle uzávěru i na opravdu kvalitní věci. Obzvláště v momentě, kdy jedna z hlavních hvězd večera, ryzlink z roku 1990, byla korková :o) | |
Datum: | 24.08.2010 11:51:53 |
Od: | Ondřej |
E-mail: | krhy@seznam.cz |
Ano, jsem konzerva a mám rád korek. A asi i romantik, to šumění korkových dubů, ta poctivá práce. Šroubovací uzávěr toleruji na levnějších vínech k rychlé konzumaci, na archivní vzorky mi to připadá nemístné. Navíc výroba asi nebude úplně eko, stejně jako v případě plastových špuntů. Navíc mám silný dojem, že všechny ty povyky kolem TCA přiživovaly výrobci těchto "alternativních" uzávěrů pro lepší proniknutí na trh. Masivní nárůst mi to jen potvrzuje. | |
Datum: | 23.08.2010 20:50:32 |
Od: | Mara |
E-mail: | zd.rozehnal@gmail.com |
Musím potvrdit, že např. v Rakousku se screwcap šíří až neskutečnou rychlostí, letos jsem již kupoval ve Wachau takto uzavřený Smaragd Ryzlinku rýnského za 33 €, avšak mně to například vůbec nevadí a musím potvrdit, že i vína s tímto uzávěrem procházejí vývojem, naopak přicházím screwcapu čím dál více na chuť... :) | |
Datum: | 23.08.2010 20:27:25 |
Od: | Mattijah Chalid el Hamara |
E-mail: | matus.hamara@gmail.com |
šrobovateľný uzáver nieje špatný,treba len v ľuďoch smazať ten konzervatívny pocit.Ale všetko má svoj čas. K tomu jahňaťu by to šlo,ale ktým kachním prsiam :-( Nový svet je orientovaný na screw uzávery,pomaly prechádzajú aj k nám,bolo by zaujmavé ochutnat pinot noir aspon 6 ročný od screw uzáveru,ako sa javí:-) salute amici | |
Datum: | 23.08.2010 13:27:40 |
Od: | J.Č. / Jižní svah |
E-mail: | cerovsky@jizni-svah.cz |
Šroubovací uzávěry jsou i na dražších lahvích a dokonce i těch původem v Evropě. Neviděl bych na tom nic špatného, ta vína pod screwcapem zrají (možná jinak, než pod korkem, ale mění se) a na vínech jsem nepozoroval, že by tímhle alternativním uzávěrem nějak utrpěla. | |
Datum: | 23.08.2010 10:48:03 |
Od: | Ondřej |
E-mail: | krhy@seznam.cz |
Láhev za 500 Kč a šroubovací uzávěr? To působí hodně podivně. Inu, u jižních vín tenhle trend "inovativních" uzávěrů hraničí až s posedlostí. | |