O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 28.09.2006 13:01:03 |
Od: | Adéla |
E-mail: | adela.chvatalova@seznam.cz |
Dobry den, clanek, co jste napsali se mi moc libil. Musim rici, ze pana Ostrozovice osobne znam a obdivuji. Je hodne sikovny a ma to tam vazne hezke. Na Zbraslavskem namesti mam vinoteku specializujici se na Tokajska vina a oblast Tokaj mam skoro celou projetou a to na Slovensku i Maďarsku, vina si od vinaru sama dovazim. Plne souhlasim, ze komunikace s ostatnimi slovenskymi vinari trosku zaostava. Pokud budete mit nekdy chvilku napiste mi nebo se zastavte a muzete ochutnat i dalsi tokajska vina od jinych vyrobcu. Co se tyka te plisne, jak se tu diskutovala, jedna o plisen, ktera je opravdu specifikum pouze Tokajske oblasti a jedna z velkych zvlastnosti a duvodu, proc ta plisen ma nadech Tokajskych vin je, ze se steny sklepu tok. vinem polevaji.. samorzrejme se na ne neliji litry vina :)) ale kdyby to nekoho vice zajimalo, rada vysvetlim:)) Adela | |
Datum: | 27.09.2006 13:00:08 |
Od: | Neználek |
E-mail: | nez@centrum.cz |
Pravděpodobně se nejedná o speciální druh, tvořících se jen na tokajských vínech. Při mé návštěvě ve jednom sklepu v Mutěnicích, to tam měl vinař zrovna tak. Říkal, že plíseň je citlivá na výkyvy teplot a stálou vlhkost. Pro něj je to známka ideálních skladovacích podmínek. Tvrdil, že v novém sklepě to trvá velmi dlouho, než se tato plíseň usadí. Vínu tedy rozhodně neškodí, ale co lidem, to asi nikdo nezkoumal. | |
Datum: | 26.09.2006 12:57:33 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
Jestli je to Cladosporium cellare, tak to nebude tokajský endemit. V moravských sklípcích se též najde, ale prý kvůli desinfekcím a novým technologiím neávratně mizí. Téměř jistě je to to samé, co jsme s Tomášem viděli na znovínských archivech. | |
Datum: | 25.09.2006 12:56:23 |
Od: | Anaxien |
E-mail: | anaxien@seznam.cz |
Tak jsem dokonce v poznámkách vyhrabal tu plísňu, je to Cladosporium cellare. Prý také zajišťuje svěží vzduch, nejen sklepní ventilátory... hmm tož nevím.. asi bude kladný hrdina. | |
Datum: | 25.09.2006 12:55:04 |
Od: | Tomáš |
E-mail: | tzima@seznam.cz |
Chápu to dobře? Ta plíseň je tedy běžná ve sklepech v Tokaji? Ale že to žije z výparů Tokajského je fakt podezřelé. Na degustaci nejstarších vín ze Znovína byla ta plíseň také. Teď si to vybavuji, byly tam korky s ohromnejma bambulema černé plísně. | |
Datum: | 25.09.2006 12:53:16 |
Od: | Anaxien |
E-mail: | anaxien@seznam.cz |
Co jsem já pochopil, tak ta plíseň je prakticky pomocník konzervantu. Saprofytuje na výparech z lahve a tím ji jakoby uzavře a nepouští dovnitř kyslík a také udržuje korek v kondici. Také mne to udivilo, ale asi to funguje.. Jedná se o speciální druh plísně, tvořící se pouze na těchto tokajských vínech. | |
Datum: | 25.09.2006 12:52:09 |
Od: | Tomáš |
E-mail: | tzima@seznam.cz |
Koukám na to, plíseň jak v mém sklípku. :-) Co mě ale zaráží je uskladnění lahví. Ve sklepě lahve stojí, to je snad proti všem zásadám. Neptal jsi se na důvod? | |