O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 03.10.2006 13:28:56 |
Od: | doc |
E-mail: | vran@seznam.cz |
pro p. Bunžu: když o tom tak přemýšlím, tak vsadit na vinařskou turistiku v zemi, kde alkohol za volantem je trestný čin, to by asi nebylo odpovědné podnikání... dokud se toto nevyřeší, tak o vinařské turistice nemá cenu moc mluvit. Mimochodem, do původního textu se už nevešlo, že mě cestou z té nevydařené výpravy z Bílovic stavěli policajti - dopraváci. Kdyby mi dali dýchnout, měl bych načas po výpravách do Francie. | |
Datum: | 03.10.2006 13:27:23 |
Od: | petrz |
E-mail: | uzimu@tiscali.cz |
doc.: ještě k té ekonomice. Mám sice jen skromné zkušenosti z Rakouska a té již jmenované severní Italie (tedy Alto Adige) a je to dost odlišné. V Rakousku už od nepaměti mají své Buschenschanky, kde si chodí lidé sednout a vypít, nákup je spíše vzácností. S otevřenými sklepy začali až v posledních desetiletích, hlavně po tom skandálu s glykolem, kdy si potřebovali spravit reputaci. Mimo otevřené sklepy je také třeba si předem zavolat, protože by často člověk zvonil zbytečně. Ten prodej pasantům není asi tak velký, jako v Alsasku, ale není zanedbatelný. V té Italii jsou také vinařství, která mají pro pasanty zavřeno, protože buď mají zajištěný odbyt nebo jsou spíše prestižní, takže nemají zájem. U většiny ale mají opravdu zájem a prodej pasantům je značný někde mi řekli i 50 %. Většinou tam ale nekupují po lahvích ale po kartonech, jak jsem viděl. Takže samozřejmě Čecha, který hlásí koupi několika lahví lehce s úsměvem a milým chováním skousnou. I když po lahvích jsem nekupoval jen já. Nakonec jsem měl stejně plný kufr u auta, ale chtěl jsem samozřejmě vyzkoušet více vinařství, kdy se tam zas podívám. Pro p. Bunžu: chápu, že ekonomika musí odpovídat, ale hodně lidí, hlavně nás pravidelných konzumentů a milovníků vína, si radši nakoupí u vinaře, než ve vinotéce. Jednak se člověk někdy podívá i do provozu, sklepa apod., jednak, proč to neříct, zde hraje roli i cena. Nekupuji si jednu láhev, takže pokud mám možnost koupě bez marže obchodníka, je to pro mne významné. Myslím a doufám, že tomu tak bude. | |
Datum: | 03.10.2006 13:17:25 |
Od: | Mirek |
E-mail: | smutnyvla@centrum.cz |
V Alsasku jsem (bohužel) nebyl, ale Bílovic a Moravy se musím zastat. Navštívil jsem tam řadu vinařů (asi i včetně toho důchodce) a byl jsem velmi spokojen. Ono i v těch Pavlovicích se dá najít řada ochotných vinařů. Letos měli služby a vždy dva sklepy byly otevřené. Ve Valticích zase otevřeli Městský sklep, kde se dají ochutnat a za rozumnou cenu koupit vína místních vinařů. A takových míst je stále víc. | |
Datum: | 03.10.2006 13:14:30 |
Od: | Bunža |
E-mail: | bunza@vinnysklep.cz |
Přečetl jsem si Váš úvod o moravských vinařích a máte zčásti i pravdu. Já jsem v pozici vinaře tudíž jistým způsobem kritizovanou osobu. V této oblati nabídky jsem se již dříve snažil vystupovat aktivně, ale s neúspěchem. Snažil jsem se pro rekreanty na místním dost velkém a levném hotelu nabízet posezení při víně přímo ve svém sklípku, ale po určité době jsem toho zanechal. Protože vinaření mám hlavní zaměstnání, tak každá má činnost musí mít efekt nebo aspoň náznak na efekt do budoucna. Bohužel mé nadšení již odpadlo a orientoval se jistějším směrem. Vinařská turistika je pěkná záležitost a pro poskytovatele je stále ještě problematická i když a bohudík i v této oblasti se situace zlepšuje. Ve světě je po desetiletí dobře zavedená a funguje. U nás bohužel tato tradice byla přerušena a po dobu čtyřiceti let, hlavně v letech sedmdesátých a osmdesátých se zvrhla na autobusové zájezdy, které převážně konzumovali takyvína za levný peníz z vysokým učinkem povzneslosti až... raději výraz neuvádím. Představa některých byla, že moravský vinař zapíchne do země čagan a čepuje víno a na stromě rostou klobásy. A tato představa stále u návštěvníků přetrvává, jsou přesvědčeni, že když přijedou na Moravu, chtějí dobré a hlavně levné víno. Všude platí - cena stoupá z kvalitou a ne naopak. Většina vinařů dodává víno do vinoték, tedy co nejblíže zákazníkovi, pořádáme řízené degustace ve vinotákách na výstavách, protože zde vidíme naš prozatímní cíl. Orientovat se na turisty zatím nemá efekt, cyklisté jen okoštují, protože na kole nic neuvezou, pěší již nechodí a motorizovaní ti aspoň nakoupí a přijedou i znovu. Moderní vinařství na Moravě se dá počítat teprve na roky a jen velmi málo je starších deseti let. Hledáme cesty jak se dostat, co nejblíže ke kupujícímu zákazníkovi a to výstavami, dny otevřených sklepů a snad i brzy i vinařskou turistiku dojde. | |
Datum: | 03.10.2006 13:12:03 |
Od: | Petr |
E-mail: | pitris@ovine.cz |
Máš doci pravdu - bohužel. Ovšem jako vždy - je to v lidech. Dne 9.1.2005 jsem v málo obsazované rubrice "Nedoporučujeme" napsal článek o dvou naprosto odlišných přístupech ve dvou blízkých vinařstvích. Neoklas Šardice z toho vyšel s pochvalou, naopak Patria Kobylí (kam jsem léta jezdíval rád) dopadla tak, že jsem si jejich vína dodnes znovu nekoupil. Minulý měsíc jsem při cestě právě z Kobylí, kde jsem poznal velmi schopného a slušného člověka právě z Patrie Kobylí (a brzy k nim zase zajedu nejen udělat reportáž, ale jistě si i nakoupit), jel přes Šardice. Podle cedule měl mít Neoklas otevřeno, jenže všechno zvonění a klepání bylo marné. Tak jsem si těch pár tisícovek zase schoval a jel naštvaně pryč - někde nahoře v kanclech možná někdo byl, ale já je nebudu nahánět a prosit... Takže vína z Neoklasu zase nějaký čas mít nebudu. Naštěstí mi nedávno např. pan Abrle z Pavlova na pouhou emailovou objednávku dovezl pár kartónů své skvělé výběrové bio-Pálavy, takže mé regály určitě nezůstanou prázdné - je to zkrátka v lidech. Většinou jsme tady na portále slušní a kritiku píšeme docela anonymně, ale to nemá význam. Takže osobně mám špatné zkušenosti s přístupem např. od pana Valihracha z Krumvíře (vysloveně jsme ho před 2-3 roky s J. obtěžovali) - jeho vína v mé chladničce nenajdete, nemám takové chování zapotřebí. Pokud však vyřadím z budoucích nákupů i ty slušně se chovající firmy, jejichž vína jsou však spíš na ostudu, najde se naštěstí DOST vianřů, kteří jsou "normální", poklábosí a chovají se přirozeně lidsky. Ovšem i z naší strany je potřeba ctít určité nepsané body - jako aspoň zavolat dopředu, ohlásit se, neťukat na sudy ve sklepě, neplivat na zem, nepokukovat po dceři atd. :-) Bohužel nejen mezi vinaři, ale hodně i v jiných oborech nám chybí PROFESIONALITA. Frantíci Ti poskytli mnohem lepší servis, pocit že jsi vítán - to je součást hry, součást obchodu. I vinaři u nás by měli konečně pochopit (naštěstí řada to už ví), že my jsme ti nejdůležitější, kdo k nim vůbec může zavítat - my jsme hotově platící zákazníci. PS - kdo ale ví, jak by vypadaly vztahy ve Francii, kdyby i u nich 60 let vládla nelítostnou pěstí dělnická třída (nebo spíš neschopná sebranka). | |
Datum: | 03.10.2006 13:08:22 |
Od: | petrz |
E-mail: | uzimu@tiscali.cz |
Tak s tímto článkem zcela souhlasím. Sice mám pocit, že se v posledních letech na Moravě blýská alespoň trochu na lepší časy, ale jen trochu. Pamatuji na dovolenou před asi pěti, šesti lety v Dolních Dunajovicích, kdy někteří vinaři seděli v místní restauraci u piva a stěžovali si na zlé časy, ale do sklípku nikoho nepustili (ani na nákup vína). Ani dnes v podstatě nelze jet naslepo, s tím, že zrovna projíždím Moravou a něco bych si koupil. To, co mají ve vinotékách koupím za stejné ceny i ve vinotékách v Čechách. Ve Francii jsem nebyl, ale už hned za hranicemi v Rakousku je to o mnoho lepší a má loňská dovolená v severní Italii (Tramín a okolí), to už byl sen. Každé trochu větší vinařství má kromě neděle otevřenou degustaci s nákupem, otevřou jakoukoli láhev k ochutnání, samozřejmě zdarma. Myslím, že s takovým přístupem, by si mnoho našich vinařů pomohlo, zatím je člověk většinou hledá přes doporučení a známé. Jinak mne ten článek velice navnadil na Alsasko. Ty ceny jsou opravdu víc, než přijatelné. Mám ovšem jazykový handicap. Lze se tam domluvit i jinak, než francouzštinou? zdravím Petr | |
Datum: | 03.10.2006 13:06:59 |
Od: | J.Č. |
E-mail: | cerovsky@jcsoft.cz |
V lecčems nelze než souhlasit. Někdy mi přístup domácích vinařů přijde poněkud... zvláštní. Nelze generalizovat, narazil jsem na spoustu skvělých, kteří krom přípravy vína zvládají i jeho prezentaci a prodej. Většinou jde o větší podniky nebo vinaře naopak velmi malé. A k tomu "překonávání překážek"... víš, tady mám trochu pocit, že na to hledíš z pohledu člověka, kterému je jedno, co v té Francii koupí, pokud mu to bude chutnat. Najít i tady kvalitní a dobrá vína jde taktéž snadno (a věř si tomu nebo ne, to už je jen a jen tvůj problém ;-)), jenže jsou různé speciality, vína špičková, něčím zvláštní, zajímavá, miniaturní šarže. Taková, které prostě ve veliké vinotéce, francouzském supermarketu specializovaném na vína a dokonce ani ve firemní vzorkové prodejně prostě nemají. Vína vyprodaná, kterých zbývá pár kusů. Taková, po kterých se musíš pídit a už jejich získání je zážitkem. Po těchto zajímavostech a specialitách, pokud bys o nich vůbec věděl, jsi se ve Francii nehonil. Pokud bys to zkusil, bude to stejná válka jako tady :o) Ano, pokud navštívím vzorkovou prodejnu vinařství v Alsasku (stejně jako vzorkovku třeba Tetura, Znovínu, ..), tak si vyberu a bez problémů odjedu. Dostanu ochutnat to, co mají standardně v nabídce. A tím to hasne :) | |
Datum: | 03.10.2006 00:00:00 |
Od: | doc |
E-mail: | vran@seznam.cz |
Mirek: také jsem se setkal s opačným přístupem, jen bych chtěl lobbovat za to, abychom slušný a vstřícný přístup vinařů brali jako samozřejmost. Pokud se spokojujete s přístupem toho důchodce, je pravděpodobné, že nic lepšího nedostanete. Nedávno jsme tu v chatu diskutovali nad přístupem firemní prodejny v Roudnici (snad), kde nedávají víno ochutnat - přesto si tam autor něco koupil... vyžadujte dobré víno a vlídné zacházení jako základ! p. Bunža: děkuju za příspěvek, moc by mě zajímalo, jak to funguje nebo nefunguje ekonomicky. Mám o tom jen rámcové údaje, které občas poskytují sami vinaři, např. jmenované vinařství Haegelin tvrdí, že má 40 % zákazníků profesionálních a 60 % soukromých - tedy passantů jako jsem já, jestli tomu dobře rozumím. Podobné údaje jsem viděl i u jiných francouzských podniků. Jak to funguje v souvislosti s tím, že prodávají víno většinou za 4-7 €, tedy 120 - 200,- Kč, to nevím, ale upřímně, jako zákazníkovi mi to je jedno. Mají dobrá vína, chovají se ke mně slušně i když jim hned na začátku vysvětlím, že jsem z Čech a nakoupím za pár kaček, a oni nevypadají nešťastně. Samozřejmě, je soukromá věc každého podniku, zda se bude orientovat na passanty nebo třeba na supermarkety. I ve Francii jsem našel podniky zavřené pro veřejnost, které mají v místní mapce poznámku "Nezvoňte, neotvírají." To jsou ale spíš takové, kde v ceníku začínají na 100 € a mají měsíc po nalahvování vyprodáno. Ale jednu poznámku k tomu, že jste vinař a tudíž i kritizovaná osoba: vidím obrovský rozdíl mezi námi a Francií v infrastruktuře. Naznačoval jsem to v textu: už na dálnici jsou označené sjezdy k vinařství, všude jsou cedule, poutače, plánky... U nás musím vinaře znát a doptat se na něj, jinak ho v obci nenajdu. Na celém světě dostanete jednu a tu samou vinařskou mapu Burgundska, kterou všichni přetiskují. Před časem jsem psal o alsaském Eguisheimu - hektarové parkoviště na kraji města je zdarma, zřejmě se očekává, že turisty zkasírují vinaři lépe, než obecní úřad na parkovném... | |