O Víně

Diskuze: Pinot noir, cesta k velikosti - část první: Pinot noir jako specifický druh
Datum: 29-09-2022
  *
  *
*
7+2=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 29.10.2012 14:56:21
Od: jo
E-mail: obdrzalek@dzimejl.com

Úžasný seriál, takového čtení není nikdy dost. Chválím a děkuji.

Datum: 29.10.2012 14:38:06
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Dekuji za odpoved.
Nezlobte se, ze zase do toho rypu, a je to i trochu mimo tema, ale rovnici "germánské vidění = čím zralejší, tím lepší víno, docukření = pololegální fujtajbl nejnižší kvality" povazuji za velmi zjednoduseny ne-li scestny pohled na vec, ktery neodpovida vinarske realite ani v Nemecku ani v Rakousku. Pokud Vy mate na mysli – jak jste zminoval v jednom predchozim clanku – spise nejake germanske skolstvi, vedecky pristup atd. – tak i zde bych preferoval kdyby se rikalo dejme tomu "tradicni germansky nahled". Sice nemam detailni prehled o akademickem diskurzu, ale to co vnimam jako clovek sledujici pomerene podrobne deni kolem vina v Nemecku, je nekde uplne jinde.
O smyslu ci nesmyslu napriklad privlastkoveho systemu se da debatovat (a taky se to deje!), prijde mi ale trochu nefer az dehonestujici redukovat ten tzv. germansky nahled na uvedenou rovnici, kdyz mluvime o zemi, kde vinny diskurz, teorie a praxe jsou neobycejne diferencovane. Diferencovanost, otevrenost, pluralita, kontroverznost – to je to, co z meho pohledu charakterizuje aktualni germansky nahled.
Berte to prosim jenom jako skromnou okrajovou poznamku "pologermana"– na vysoke urovni a ctivosti vasich pinot-clanku to nic nemeni :o)

Datum: 26.10.2012 12:39:45
Od: Ondra
E-mail: ondra@winepunk.cz

Skvělý, úžasný! Díky moc. A ještě houšť a podrobněji prosím. Knihu z toho!

Datum: 25.10.2012 20:07:48
Od: Tomáš M.
E-mail: tm@t8m.info

Úžasný článek. Zlatem vyvážit nemohu, tak alespoň takto pochválím.

Datum: 25.10.2012 13:44:11
Od: NECHRAN
E-mail: nechran@seznam.cz

Letošní rok přál Pinotu ve Slaném.
To jen tak, aby se bylo na co těšit :o)

Datum: 25.10.2012 12:39:18
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

Pavle super, redakci vO potrap i dlouhým článkem .))

Jinak doufám, že se necháš přemluvit k jedné psací akci .)

Datum: 24.10.2012 14:14:22
Od: petrz
E-mail: pet.zima@seznam.cz

To není monstrum, to je super článek. Je vidět, že za ním je spousta práce, rešerší. Je dobře, že vyjde ve VO. Gratuluji.

Datum: 24.10.2012 11:24:15
Od: Pepa
E-mail: josef.stverak@post.cz

Děkuji Pavle za oba Tvé články k odrůdě Pinot noir, které jsou svým významem naprosto ojedinělé a přínosné nejen pro nás čtenáře, ale i pro vinaře v ČR. Samozřejmě že každý bude mít na věc svůj pohled, ale ve výsledku to může být jeden z důležitých kroků jak pozvednout přemýšlení vinařů u nás. Sám bych se rád dočkal chvíle, kdy se třeba mělnické burgundské stane pojmem a nemyslím, že musí být nutně stejné jako jeho francouzský vzor. Protože i když se často srovnává (podloží, klima) podmínky jsou přece jen jiné - a to je dobře!
Pro zájemce zde je jeden z odkazů na popis klonů:
http://www.sibbus.com/de/rebenveredlung/sorten/rotweinsorten/blauer-spaetburgunder.html

Datum: 24.10.2012 10:35:27
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Poněkud zkrácená verze vyjde na pokračování i ve VO. Ale nevím, když vidím za sebou to monstrum, co jsem stvořil, připadá mi to až nějaký nelidský. měl to být původně takový lehký článek na téma "Co všechno by šlo zlepšit, aby to zlepšilo zdejší pinoty", nějak to nabobtnaloa tváří se to moc vážně, nevim, jestli je to dobře.

Datum: 24.10.2012 10:26:40
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

jo a k tomu germánskému náhledu: Myslel jsem to spíš tak, že zdejší školství, legislativa, vědecko-technický přístup jsou inspirovány spíš Rakouskem a Německem, ostatně i učebnice sklepního hospodářství tu vycházejí přeložené spíš z němčiny než třeba z angličtiny neřku-li francouzštiny. a je to znát - ta panická hrůza z chorob, z nevyzpytatelnosti neřízených spontánních jevů, z vysrážených věcí. tak jsem to myslel.

Datum: 24.10.2012 10:23:43
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

WOW! Díky Pavle. Luxusně nashromážděné informace, které byť by se měly vyvažovat zlatem, jsou na WEBu zdarma! Neměls to napřed prodat aspoň do Vinařského obzoru?
O výsadbě PN uvažuji, sice mě moravské produkty z PN nebaví tolik jako André, ale André se zase nehodí do mé viniční trati. PN je takřka ideální kandidát z evropských odrůd.
Popisu klonů jsem si už všiml na Ondrově WinePunku. Ale zde je toho ještě víc. Obzvlášť o Polešovských klonech jsem s rád něco dozvěděl. Jo, a pan Tománek bydlí v Boršicích u Buchlovic (Buchlovice – městys, Buchlov – hrad).

Datum: 24.10.2012 10:21:29
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

díky za upozornění za chyby, už jsem něco dostal i mailem, omlouvám se, na soustředěnou kontrolu je to nějak moc dlouhé. Vůbec mne překvapuje, že minimálně dva lidi to přečetli celé pouhé tři hodiny od zveřejnění :-)

Datum: 24.10.2012 08:29:44
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Dekuji za velmi zajimavy clanek. Mala poznamka: Nevim, zda se da vami v uvodu uvedeny "germansky nahled" takto pausalizovat. Prave v poslednich cca. 15 letech volila velka cast nemeckych vinaru opacnou cestu a vysledkem je, ze kvalita nemeckych Spätburgund sla jak v sirce tak i ve spicce vyrazne nahoru. A jeste malickosti: nemecky nazev Bodamskeho jezera je Bodensee. A u Spätburgunder mate preklep.