O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 10.06.2012 23:25:37 |
Od: | JFK |
E-mail: | jfk76@centrum.cz |
Sklenička (Bicchiere): Ano, vše je jistě o vkusu toho kterého poživatele vína. Já raději vína hladká, harmonická a elegantní, proto ty různé "obstrukce", které ne vždy vedou ke kýženému cíli. A pokud mají místní jiný vkus, budiž... Mě to asi hned nezmění, a otevřít například mladé barolo dvě hodiny před konzumací znamená ochudit se o velkou škálu nuancí. U Barol velmi starých je ovšem otevírání tak trochu alchymií a sázkou na neznámou, i proto jsem popisoval své pocity, které se ovšem nenaplnily, bohudík. | |
Datum: | 08.06.2012 23:21:27 |
Od: | Bicchiere |
E-mail: | vran@seznam.cz |
Nedávno jsem dostal příležitost zúčastnit se vertikální degustace Barola Cannubi, která končila v roce 1971. Vedli ji majitelka vinařství a sklepmistr a nejzajímavějším zjištěním byly jejich názory na to, jak dlouho předem... otvírali všechna vína pár hodin předem a tvrdili, že pro Barolo jsou optimální 2-3 hodiny. Jejich vkusu (nejen jejich osobnímu, ale prostě piemontskému vkusu) konvenuje to víno tak, jak je dvě hodiny po otevření, s těmi kyselinami a tříslovinami. Vím, že to nikoho v Čechách nemůže přesvědčit, dodávám to jen jako zajímavost, názor cizince, shodou okolností pocházejícího ze stejné denominace jako víno samo :o) Je to tady: http://vins.blog.cz/1205/vertikala-barolo-aneb-investicni-vina | |
Datum: | 08.06.2012 13:08:51 |
Od: | JFK |
E-mail: | jfk76@centrum.cz |
Moll: Odložit konzumaci samozřejmě lze, ale když se dva sejdou, aby ochutnali právě 2 konkrétní lahve v určitý den, tak je to potíž:-). Určitě lze použít dekantační nádobu, ale u odrůd jako nebbiolo/pinot noir mi to nepřijde vhodné, alespoň ze zkušeností, kdy se to hrubě neosvědčilo... | |
Datum: | 07.06.2012 13:33:57 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Jedovatě se mi vnucuje otázka, zda to nelze doladit odložením konzumace ;o))) Vína, která potřebují otevřít předem, si obvykle dokáží udržet kvalitu aspoň jeden den. Odejití vína není tak běžné a navíc by se toto nebezpečí mohlo dát odhalit už čichnutím ke korku. | |