O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 25.10.2011 21:26:00 |
Od: | Pavel |
E-mail: | stroh@centrum.sk |
Panu Milošovi patří dík za večery strávené nad sumarizací údajů a formulací článků, které byly nejen poučné, ale mnohdy i humorné. Humor se asi často kloubí s hlubokým poznáním. Pane Miloši, víte, že v okolí Modry pěstují americký hybrid, který vůbec nechutná po jahodách? Nazývají jej "Smradlák", protože při dozrávání intenzívně voní na velkou vzdálenost a při jídle máte vůně plná ústa. Pěstuji ho též. V seznamu literatury možná trochu chybí jméno Josef Blaha, o kterém jsem diskutoval na fóru zahrada.cz dne 2.9.2011 ve vlákně Sušené Baco Noir. Nejen J.Hauft, ale i J.Blaha se v knize Réva vinná zmiňuje o hybridní révě a o snaze přijít na kloub rozdílům ve víně pomocí chromatografického vyšetření diglukosidů. Ne obsah metanolu, ale množství a typ specifických sloučenin je podle mne tou správnou cestou k rozlišení hybridní a evropské révy. Na druhé straně, není rozumnější namísto rozdílů hledat u obou to, co v společné hybridizaci přinese odrůdy 3. tisíciletí? Z Vašich článků jsem si poznamenal jeden důležitý výrok p.Millardeta: "Musí být možné kombinovat rezistenci amerických divokých druhů s kvalitou evropské kulturní révy." Ten skvělý člověk tehdy ani netušil, že za sto roků dojde na jeho slova... | |
Datum: | 13.10.2011 09:50:50 |
Od: | Josef |
E-mail: | josef@atlas.net |
Nejlepsi serie clanku co jsem na tomto webu zatim cetl. Diky ! | |
Datum: | 12.10.2011 09:14:03 |
Od: | petrz |
E-mail: | pet.zima@seznam.cz |
Velmi pěkné, zajímavé články!!!! Příprava musela být vydatná. Chválím. | |
Datum: | 12.10.2011 07:38:48 |
Od: | milasko |
E-mail: | mila.sko@seznam.cz |
Celá série je výborná a má snad jedinou chybu, která ale určitě není chybou autora, ale snad ani mojí nechápavostí. Z celého vyprávění mi stále trochu uniká smysl toho zákazu. Ještě dvě poznámky: 1. Pil jsem červenou Isabellu i Charvát bílý, obojí mi chutnalo a snad jsem z toho ještě nezblbnul. 2. Moldavané si tím označovat to jako víno vůbec nedělají problém, ale už jsem vícekrát viděl moravský Charvát s označením jako zemské víno na etiketě. | |
Datum: | 12.10.2011 07:18:44 |
Od: | Sklenička |
E-mail: | vran@seznam.cz |
Ano, první setkání s Charvátem bývá tak výrazné, že ho potom i neškolený degustátor už vždycky naslepo pozná :o) Parádní texty, díky! | |