O Víně

Diskuze: Plenění archivu 2
Datum: 23-02-2020
  *
  *
*
4+9=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 13.04.2011 20:09:15
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

Honza: v pohodě, nebylo to vypíchnutí k osobě pisatele, jako spíš k tématu jako takovému.
Trošku mě takováto prohlášení iritují, ač ještě jednou říkám, že rozumím jak to bylo myšleno. Jen mě to přijde trošku nefér vůči vinařům, kteří proces evoluce dobrého vína chápou. Letošní ročník to u spousty případů jen dokazuje ... procesy nastartovány na delší harmonizaci, a ono se z toho vymlátí 12ti leté znásilněné děcko, které předčasně dospělo, má v sobě zafixované všechny ty násilnosti, kterých se na něm "nevlastní rodič" dopustil, a samozřejmě je pouští dál... no, zbytečně okolo mluvit.

Datum: 13.04.2011 15:26:06
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Taky mne popudilo to odsuzování dlouhověkosti moravských vín, už jen proto, že jsem před časem psal článek který ho celkem popírá
http://www.ovine.cz/web/structure/reportaze-11.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_504
pan S. se ještě nedočkal stařinky u svých vín (u těch vyrobených jeho otcem ano ;o)
Ale říkal jsem si - vem to nešť.
Ale když vidím o čem se tu bavíte, musím se přidat.
Ano, většina moravských vín se vypije do jednoho roku. Stejně jako všude ve světě. Kdo takové víno koupí (a vypije) neprohloupí. Už jen proto, že mu nedal čas. Pokud si chce hrát na spekulanta, za levný peníz nakoupit mladé vína a pak popíjet jak gróf drahý a vzácný mok, měl by o víně něco vědět. Stěžovat si, že se víno mělo vypít mladé...
Bodových systémů je mrak, ten kdo přidává další, objevuje Ameriku a svou nechuť se nějaký pořádně naučit. Už jsem tu psal, že 100 bodový má tu výhodu, že může být vždy dvouciferný a tedy nejkratší.

Datum: 13.04.2011 13:52:55
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

MT: to s tím sauvignonem jsem myslel tak napůl vážně, podobným prohlášením neholduji, nicméně pokud vezmu tvrzení, že většina moravských bílých do 3 let vypít tak u sauvignonu to platí ještě o fous více, jako mladý je pro mne nejlepší, terciální aromata mi u této odrůdy moc nesedí, ale když má rád někdo bezinky, černý rybíz v bílém víně, proti gustu žádný...
jinak plně se ztotožňuji s tím dalším odstavcem, opravdu je to o přístupu, víno chce před lahví odpočívat, harmonizovat se, zvykat si na vzduch atd., ale to by bylo na delší debatu a spousty hodin u klávesnice, radějc půjdu do sklepa na pohárek :)

Datum: 13.04.2011 11:46:27
Od: milasko
E-mail: mila.sko@seznam.cz

Neználek: Tak to je to, o čem jsem před chvílí psal. Moje destibodovka není vydělením stobodovky, má opravdu 10 bodů, i když jeden jsem ještě nedal. Problém nebude u 9 nebo 10 bodů, ale v tom, co znamená 4, 5 nebo 6 bodů. Tady rozdíly být mohou.

Datum: 13.04.2011 11:22:26
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

Honza: "moravský sg = do tří let vypít" nechci chytat za slovo, a chápu jak to bylo myšleno, ale i tak je to jako říct - na Moravě se nedá udělat dobré (vynikající)červené / vína z Moravy do roka vypít ...

je to o přístupu - když se u nás chápe jako hotové víno puberťák a tak se rve do lahve, tak od něj čekáte, že vydrží v čase a ještě se bude zlepšovat? to je nonsens. Ale neznamená to, že to nejde udělat, jen jsme nějak zapomněli, jak vlastně hotové a dospělé víno vypadá, nezávisle na odrůdě.

Datum: 13.04.2011 10:43:43
Od: Evas
E-mail: eva.skokankova@email.cz

Sakra, mám brejle v opravě, takže vidím kulový a nějakou chvíli jsem nemohla pochopit, proč se akce, kde se toho tolik vypilo, jmenuje "plnění archivu" :)

Datum: 13.04.2011 10:17:26
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Díky za reakce.
Pro Honzu. Hodnocení je vždy subjektivní. Momentálně mám díky praxi nejblíž ke 100-bodovce. V desetibodové stupnici tak používám 100-bodovku podělenou deseti, zaokrouhlenou na celá čísla. Stobodovka ale začíná na 40b. Z toho plyne ten posun. Jo a pro rýpaly, ty nejhorší vína jsem na ty 4 body ponížil, aby bylo jasné, že byly totálně KO.

Datum: 13.04.2011 10:05:22
Od: milasko
E-mail: mila.sko@seznam.cz

ad Neználek: Hezké, zajímavé.
Ad Honza: Ta poznámka ohledně šesti bodů by možná stála za nějakou širší diskusi. Zatímco stobodovka je jasná, tady na ovine si nás dost (včetně mě) zvyklo hodnotit desetibodovou stupnicí. Je určitě pohodlnější, pokud se rozšíří nějakým tím + nebo 0,5 poskytuje dost prostoru pro rozlišení. Možná ji ale nepoužíváme všichni úplně stejně. Třeba bychom se mohli pokusit to nějak sjednotit.

Datum: 13.04.2011 09:42:16
Od: PepaK
E-mail: josef.kotik@centrum.cz

Také se dovolím připojit k pochvale. Tyto "přehledové" recenze mi prostě vyhovují. Spousta vín a námětů.
Pozn:
1. SG06 Čebav jsem otevřel v létě09 a už tehdy bylo lehce za vrcholem
2. Opět se musím připojit ke chvále RR ze Sonberku. Bohužel stříbrný08 už nikde není, tak si koupím aspoň pár velkých, mají poslední 20000 láhví :-) a budu čekat na podobný zázrak ... :-)

Datum: 13.04.2011 08:55:53
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

díky za parádní report, tohle vždycky potěší
sauvignon od čebavu byl ve své době parádní, dnes již jen potvrdil, že moravský sg = do tří let vypít:)
ještě jen malá poznámka, hodnocení je subjektivní a je to každého věc, ale dát vínu, které se "ještě dalo vypít" 6 bodů, tzn. nadprůměrné hodnocení, mi příjde nesmysl, nebál bych se být přísnější.
díky za článek

Datum: 13.04.2011 08:00:00
Od: Lukáš
E-mail: luk.pan@seznam.cz

Určitě moc povedená akce a dobrá vína. Zdá se, že jsi některá vína měl otevřít dříve(Čebav) a na některé snad ještě zapomenout(Sonberk,Galant), ale hlavně, že chutnala! Doufám, že hlavní oslavenec moc nevypil a přežil oslavu bez úhony :-)). Gratulujeme!