O Víně

Diskuze: Vyřešeno - o trochu déle, o trochu méně
Datum: 15-02-2025
  *
  *
*
8+1=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 26.01.2025 15:43:08
Od: Mol
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Borken je disiřičitan draselný, v nekyselém roztoku, který až v přítomnosti nějaké kyseliny reaguje a uvolňuje oxid siřičitý. Kyseliny ve víně nebývají moc těkavé, těkavé kyseliny octové by mělo být velmi málo, aby to bylo víno. Takže do poháriku se teoreticky kyseliny nedostanou a nic se nestane. A i kdyby dostaly, bude síry velmi málo a sice v demižónu, ale v místě od vína vlasně odděleném. Takže zase nic.
Prakticky ale hrozí, že sklenku potopíte a víno si přesíříte zrovna v době, kdy se to nejméně hodí.
Já to vidím jako špatný nápad.

Datum: 21.01.2025 12:43:13
Od: Stano
E-mail: danajka@atlas.sk

Výborný nápad, čo by sa stalo ak by sme do toho poharika dali trochu roztoku "Borken"? Predpokladám, že by to viac likvidovalo rôzne neblahé baktérie, rôzne kvasinky a plesne. Určite by to nemalo negativny vplyv na víno.

Datum: 29.08.2024 17:17:22
Od: moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Funguje to pořád stejně, není co dodat. Ale žádný nadšený uživatel se také nepřihlásil. ;o)

Datum: 29.08.2024 15:35:10
Od: Peter Marko
E-mail: ptr.marko@gmail.com

Dobrý deň, aké sú Vaše skúsenosti po rokoch?
Zvažujem vyskúšať Váš postup, zaujíma ma ako sa to po čase osvedčilo, resp. či ste neprišli na lepšie riešenie.
Ďakuem

Datum: 26.01.2018 09:56:03
Od: moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

na fotkách je hladina trochu výše než by bylo optimum, protože a) se to lépe fotilo b) demižón s červeným má originál placatý plastový uzávěr, ale s mezikružím, které celkem těsní.

Datum: 25.01.2018 21:17:01
Od: p.j.
E-mail: yelenovo@yahoo.com

Dobrej nápad. Vyzkouším. Akorát ta obrácená petriho miska nebo popelník nebo co to finálně překrývá hrdlo demižonu - to přeci nemůže těsnit, ne? Já bych tam radši natlačil gumovou nebo silikonovou zátku (pak ale bude těžké přesně nastavit hladinu tak, aby byla akorát a nepřeteklo to).