O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 14.10.2021 17:06:39 |
Od: | Barunkat |
E-mail: | barunkat@centrum.cz |
Můžete mi někdo poradit vyrábím domácí burčák ve sklepě stálá teplota 19°C je na něm sedlina i nahoře taková doběla i na demižonu je drážka je to špatně? Nemohl se zkazit a jak poznám, že je burčák hotový? Má se mošt míchat nebo ne? | |
Datum: | 07.11.2014 14:56:00 |
Od: | radek |
E-mail: | vin.kunc@seznam.cz |
p.j.: A není to právě to, čím by se (už konečně) měla důkladně zabývat SZPI? Mluví se o tom už dlouho - ostatně ne nadarmo se mezi (některými) vinaři považují "papíry na víno" za lepší/výnosnější artikl, než víno samo. Neděje se zásadně nic, tu a tam se s velkým humbukem cosi zveřejní, podstata však zůstává nedotčena. Ale SZPI v tom samozřejmě není samo. Platí to stejně/obdobně i pro Svaz vinařů, MZe, ČOI, snad i další. A "normální" člověk se jen ptá" "Proč?" ... . Rozhodl jsem se v duchu uvedeného v rámci toho mého malého seriálu pro krok, který zveřejním v jeho dalším pokračování. Prosím jen laskavé seriálové čtenáře o malé strpení s menší pauzou, kterou to způsobí. Zatím mě žádný kamion s plachtou některých spojených vinařských podniků nepřejel, ani mě nikdo, ba ani můj dům, který stejně nemám, či auto nepolil kyselinou. I když cosi, co by také mohlo být i jakýmsi "malým upozorněním" jsem už zavnímal. Myslím ale - a doufám, že jen "slyším trávu růst". | |
Datum: | 07.11.2014 10:26:15 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
Ptal jsem se osoby obeznámené s podobnými praktikami v jiných společnostech, podle ní tyhle praktiky bohužel nejspíš neznamenají, že by vinařství A prodalo své víno vinařství B a to si to víno svévolně olepilo svou etiketou. tohle jsou prý běžné obchody "s papírama", naoko, žádné víno se neprodává, jen papíry na něj, aby se zlegalizovalo víno ve vinařství B bůhvíodkud. | |
Datum: | 29.08.2014 14:58:23 |
Od: | radek |
E-mail: | vin.kunc@seznam.cz |
filipmlynek: Obávám se, že je to trochu složitější, a to nejméně ze 2 následujících důvodů. Za prvé, vezmeme-li za svou garanci Vinařství Ludwig, že to víno, které prodávají pod svou značkou, má zbytkový cukr 10,7 g/l, což mám od nich mailem, nemohli Oldřich Drápal, Michalea Balonová ani Vinařství Balouin označit ono víno jako suché - Drápal a Michaela Balounová to mají uvedeno na etiktetě a ve Vinařství Baloun se předmětné víno objeví, je-li do příslušného filtru na jejich webu - viz http://www.baloun.cz/Archiv-vin.aspx zadána cukernatost "suché". Nebo "Šlancarovo" garanci odmítneme, pak se ale musíme nutně ptát, jak a kde to víno "zesládlo" ze suchého na oněch jimi uváděných 10,7 g/l. Zde "někde" je významný a výrazný rozpor vinařský. Za druhé, z hlediska zájmu zákazníka je jistě matoucí, když tento nemá ve chvíli nákupu absolutně žádnou možnost vědět, čí víno a odkud vlastně kupuje. Řada zákazníků se řídí vinařem, kterým je pro ně ovšem ten, kdo je uveden na etiketě. Jiný zase tím, kde bylo víno vyrobeno (Velké Bílovice u Michaely Balounové), opět vyčteno (v daném případě nesprávně) z etikety. Dochází tak k jeho významnému matení i možným následným jeho pochybnostem o obecné "pravosti" nabízeného moravského vína. A to po mém soudu k důvěryhodnosti moravských vinařů ani jejich vín nepřispívá a není to jistě ani v jejich obecném zájmu. Jistě, někdo na tom "vydělá", moravské vinařství jako celek však po mém soudu právě naopak... | |
Datum: | 27.08.2014 15:02:10 |
Od: | filipmlynek |
E-mail: | mlynek@vinarstvivolarik.cz |
Hm je to divné, podle mého úsudku, asi tedy pan Baloun prodal vícero vinařům poloprodukt bez lahve, tudíž v surovém stavu a někteří další výrobci si neuvědomili, že by měly pravděpodobně celou zatřiďovací procedůru absolvovat na svá jména. Vím ,že Baloun dělá spousty vína i pro vícero vinařů a prodává je v sudovém stavu, ale určitě to není podvodník, který by obchodoval s evidenčníma papírama. Každopádně SZPI nemůže masírovat celý okres Břeclav a Brno ve dvou lidech. Je to samozřejmě divné, aby další tři výrobci měly stejné evidenčky jako originál, tak si musí na to každý udělat svůj názor. Nicméně jedu si to koupit a do týdne dám svůj vlastní názor. | |
Datum: | 27.08.2014 11:05:55 |
Od: | radek |
E-mail: | vin.kunc@seznam.cz |
Neználek: Díky za pochvalu, ocenění i důvěru :-). Jen bych docela se zájmem vnímal a sledoval kyselé obličeje Klanice, Pavelky i dalších v SZPI, až by k nim tento nápad, zejména v souvislosti se mnou, doputoval a oni by při tom museli zachovat aspoň navenek "dekorum". | |
Datum: | 27.08.2014 10:50:32 |
Od: | Neználek |
E-mail: | nez@centrum.cz |
Mám nápad! Co kdyby SZPI najímalo schopné lidi jako je radek. Třeba na dohodu o vykonané práci. Dostávali by honorář jen za nalezené prohřešky. Ze začátku by si jistě vydělali nemalé peníze. Dotovalo by se to z pokut udělených SZPI. Až do vyhlazení nešvarů. Co říkáte? Mám to poslat Nyitrayovi? Furt se ptá, co s tím? | |
Datum: | 27.08.2014 10:29:22 |
Od: | Evas |
E-mail: | eva.skokankova@email.cz |
Tohle je fakt masakr. Díky za článek. | |
Datum: | 26.08.2014 18:43:38 |
Od: | moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Už před pár dny jsem panu Drápalovi poslal mail, kde jsem mu navroval, aby se k tomu vyjádřil a zdá se, že nechce... | |
Datum: | 26.08.2014 17:14:07 |
Od: | Sklenička |
E-mail: | sklenicka@sklenicka.com |
Nápadně to připomíná situaci, kdy prodáte nabourané auto a po čase (ne)zjistíte, že na původní techničák jezdí úplně jiné auto ukradené v Německu :o) Přimlouvám se za víc takových článků. | |