O Víně

Diskuze: Postřehy z vín vypitých v říjnu 2010
Datum: 17-07-2024
  *
  *
*
7+4=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 03.11.2010 10:09:06
Od: eldio
E-mail: Dionisos13@seznam.cz

Zdravim vás všechny a hlavně milovníky suchých vín.nemůžu si tady odpustit jeden tip na skvělé suché víno od vinných sklepů Valtice neboť mě opravdu okouzlilo. Jde o Sylván 2008 ps.je v letošním salónu cena sice vyšší 295,- ale rozhodně za to stojí.pro mně osobně nejlepší kus letošního salónu.přechutnal jsem tak půlku.

Datum: 02.11.2010 10:15:08
Od: PepaK
E-mail: josef.kotik@centrum.cz

Před pár lety jsem přistupoval k Aurelium z Valtic s despektem. Nechal jsem se Lukášem přesvědčit a vyzkoušel je. Umí je. Recenzovaný vzorek je toho velmi dobrým příkladem.
Snad nás VSV vyslyší. :-)

Datum: 02.11.2010 06:45:06
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Ještě k tomu Peřinovo veltlínu: veltlín tam už neroste. Tahle stará výsadba byla po sklizni 2005 vyklučena. Ptal jsem se proč - prý tam byl velký výpadek a postřiky traktorem byly pak neekonomicky vystříkané způlky na zem. To víno jsem tehdy chutnal a velice mne oslovilo, tak jsem lahev do archivu taky zakoupil. Načal jsem ho loni - ale měl jsem smůlu: víno bylo totálně zhroucené, vegetální, trpké, nemocné, disharmonické takovým způsobem, že mi naskakovala husí kůže a musel jsem to vylít. Tak jsem rád, že to byl jen vadná lahev, že jiným to víno nádherně vyzrálo. ale škoda té výsadby, ze staré výsadby na tak unikátní poloze to mohla být zajímavá vína na srovnání s jinými terroiry. i když jsem koukal, že Popela vetlín z Golhamru sklízel i později, takže třeba ještě část té výsadby existuje - někdy se ho musím zeptat.

Datum: 01.11.2010 20:04:04
Od: svata
E-mail: svata.kana@seznam.cz

Je to dano technologii vyroby. ale daji se objevit vytecna vyvazene sucha vina. Je pravdou, ze se vino stava uniformni, ale v tom spociva ta zazracna genialita vina....je stale co hledat, objevovat.Byt na ukor ne zrovna vin, ktere nam chutanji. Bez spatneho dobre neni. Ja teda hledam rad...

Datum: 01.11.2010 18:11:29
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

svata: Souhlasím. Mrzí mne, že nabídka suchých vín našich tradičních vinařství je stále menší a menší. Jednoduchá otázka: Proč to to uměli před před třemi a více roky?

Datum: 01.11.2010 17:41:02
Od: svata
E-mail: svata.kana@seznam.cz

Dobry den. Jen k tem cukrum. Zalezi na celkove vyvazenosti vina (kyseliny apod). Nektera vina cukr potrebuji jina ne. Cukr dotahne chut nebo naopak vino udusi. Je skoda, pokud maji hrozny vyssi cukernatost, nenechat zbytkovy cukr ve vine. Je na kazdem, jake vino si vybere. Sam preferuji vyvazene suche, prip. polosuche (cibeby, botrytida na finale:-)). Mejte se.