O Víně

Diskuze: Vína, která přinesl duben
Datum: 16-04-2024
  *
  *
*
2+5=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 11.05.2010 14:10:55
Od: Martin S.
E-mail: martin@vinnypavouk.cz

Rozhodně jsem nechtěl přispět žádnou 'vtipně mířenou provokací k rozvíření diskuse', to néé!

Opravdu mě do této doby nenapadlo, že by obsah methylalkoholu v přírodně kvašeném víně, ať už je vyrobeno z jakéhokoliv ovoce, mohl být z hygienického hlediska nějak výrazně významný...
Za odkaz díky, a v rámci této diskuze i za získané informace z něj. Sice jsem se teď nedávno kasal s ruštinou :) ale na tohle už dnes moje síly nestačí :)

Datum: 11.05.2010 13:06:39
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Zrovna tenhle článek jsem měl otevřený, když jsem psal, že na netu jsou "trochu zavádějící informace". Zrovna tak poznámka o metylalkoholu a destilaci je buď vtipně mířenou provokací k rozvíření diskuse a nebo známka "kvality". Metylalkohol vzniká kvašením, stejně jako alkohol. Destilací se naopak záměrně odstaňuje! Více metylalkoholu vzniká za přítomnosti vlákniny (slupek a dužiny). Proto je ho např v červených vínech více. Plody vitis vinifera mají vzácnou výjimku, metylalkoholu vzniká málo a do vína ho přechází ještě méně, proto i v červených vínech ho je zanedbatelně. Hybridy první generace Isabela, Lidia, Noah, Delawere tuto výjimku v genomu ještě nemají, metylalkoholu vzniká obdobně jako v jiných ovocných vínech. (Všiměte si, že vín z jiného ovoce než révy je na trhu hodně málo - protože kromě rybízového a višňového se nedá rozumě pít - musí se vypálit). Ale metylalkohol byla asi opravdu jen politicko-ekonomická záminka - v tomhle množství člověka stále ještě neohrožuje a špatným kvašením se ho dá určitě vyrobit víc než z Isabely. Zásadním důvodem, proč nepovažujeme vína z Isabely a jiných historických hybridů za kvalitní je fakt, že obsahují složité chemické látky, které v malém množství chutnají zajímavě, ve větším hnusně. Proto jeden doušek chorvatu je příjemný, ale když ho vypijete víc má příšerný ocas.

Zákaz dovozu tuším není absolutní - "jen hygienická opatření" což víno z Isabely podle našich předpisů zakáže spolehlivě, a je nasazeno clo.
Že v Moldávii je zákaz vyrábět víno z Isabely mám odsud - v jedné větě s povzdechem - že vyrábí, ale jen na zakázku ruské strany.
http://vinograd.info/stati/vino/osnovnye-napravleniya-razvitiya-vinodeliya-v-rossii.html

(Молдова производит Изабеллу только по заказу Российской стороны, в самой Молдове запрещена реализация изабельных вин.)

Datum: 11.05.2010 12:46:22
Od: Martin S.
E-mail: martin@vinnypavouk.cz

p.j.: pravda :) kdysi jsme se učili, že methylalkohol (podobně jako alkohol) vznikají i přirozeně v přírodě, ovšem tak zanedbatelné množství, že okamžitě oxiduje. V případě cíleného koncentrovaného kvašení asi tedy může být ten obsah vznikajícího methylu již o něco vyšší, že by se s ní dalo i nějak počítat. Díky že jsi mi pomohl správně si to uspořádat a projasnit :o)
Stejně mi stále připadá podivné, že by vliv odrůdy mohl mít tak znatelný vliv na zdraví nebezpečnou hranici obsahu methylalkoholu...? a že by zrovna to byl důvod zákazu výroby vína - tedy zatím jsem se ještě ani nedobral žádného dokumentu, podle kterého je Isabella opravdu zakázaná pro výrobu vína v Moldávii...

Datum: 11.05.2010 12:08:37
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Kdepak - methylalkohol i u domácích destilátů vzniká primárně jako vedlejší produkt už ve stádiu kvasných procesů. Souvisí to s obsahem pektinů - čím více pektinů, tím více methylalkoholu. A kdo někdy rozmáčkl bobuli nějakého takového Charvátu ví, že dostat z tohoto kompaktního rosolu kapku šťávy je docela problém :-) ale abych byl objektivní, ten obsah je pouze zvýšený, tj. nehrozí oslepnutí po sedmičce vína. Jde spíše o opakovanou až soustavnou konzumaci, ta už by se mohla negativně zdravotně projevit, ovšem, co si budem namlouvat, to platí i pro konzumaci všech alkohlických nápojů obecně ;-)

Datum: 11.05.2010 11:35:49
Od: Martin S.
E-mail: martin@vinnypavouk.cz

Já jsem netvrdil, že se zákaz nevztahoval i na Gruzii, ale teď se bavíme o Moldávii :o) Stejně tak netvrdím, že mám přesné informace, jen že jsem to pochopil trochu odlišně...

Pouze na podporu svého tvrzení ohledně hybridů a Isabelly jsem na internetu dohledal starší článek Jana Stávka a Aleny Šmídové http://www.enolog.cz/studijni-cesty-moldavie-2006
stejně tak se tam potvrzuje moje tvrzení, což tenkrát někdy v roce 2007 proletělo médii, že závadnost vín byla spíše jen politicko-ekonomická záminka...
dohledat informaci, že by vzhledem k dovozu do Ruska byla již teď nějaká výjimka se mi nedaří.

Aby nedošlo k špatné interpretaci mého komentáře! Pouze dávám na vědomí, že současně z dostupných informací to chápu trochu odlišněji - a pokud špatně, rád si to nechám vysvětlit, jak to je přesně. Nejlépe s případným nějakým věrohodným odkazem či zdrojem informací... :o)

btw: nejsem chemik, ale tvrzení, že víno z nějaké odrůdy má či může mít zvýšený obsah methylalkoholu mě trochu zaskočilo? měl jsem za to, že methylalkohol vzniká destilací...

Datum: 11.05.2010 09:37:15
Od: moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Martine S. - na netu jsou trochu zavádějící informace. Zákaz importu nebyl jen Moldávie, mediálně víc proprali z Gruzie (jaro 2006 http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-zahranici/96736/vzkaz-gruzincum-drzte-se.html). V interspecifických odrůdách je Moldávie hodně napřed, například Augustovskij tam JE povolen. Isabela a Lidie tam NENÍ pro výrobu vín povolena (přesto spoustu vína dělají - ono to totiž na rozdíl od ušlechtilých odrůd roste samo). Kdyby totiž byla, měla by Moldávie velké problémy s exportem svých vín do Evropy, která si tohle hlídá (víno z Izabely je totiž v Evropě vedeno jako zdravotně závadné - vyšší obsah metylalkoholu a dalších látek). Už to že mají výjimku exportu pro Rusko je problém. To, že si troufnou dovážet to do ČR je známka toho, že nás nevidí jako vinařskou zemi. (No teda nás - Pražáky, kdysi největší vinařské město Rakouské monarchie).

Datum: 10.05.2010 16:22:21
Od: Martin S.
E-mail: martin@vinnypavouk.cz

Ha, tak ja jsem to pochopil trochu jinak...
Podle mě se Rusko pomstilo Moldávii v rámci nějakých špatných obchodně ekonomických vztahů tím, že zakázalo import vína z Moldávie. To, že je Isabella asi snad jediná povolená hybridní odrůda v Moldavsku (hybridy nejsou nebo minimálně nebyly pro výrobu vín povoleny) s omezením vývozu do Ruska nemá IMHO nic společného. Moldavští vinaři byly na Ruském odbytu dost závislí, takže hledáním nových trhů je Isabella teď asi snadno dostupná i v našich obchodech a marketech :o)

Datum: 10.05.2010 14:47:40
Od: milasko
E-mail: mil.sko@seznam.cz

Moll: Isabelu (nebo Isabellu) seženeš bez problémů v řadě obchodů. Proč by kvůli tomu měli Rusové brečet, to nechápu.

Datum: 10.05.2010 14:25:12
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Rusáci si tuhle plačtivě stěžovali, že v Moldávii je zakázáno vyrábět víno z Isabely s výjimkou - exportu do Ruska. Je vidět, že my tu výjimku máme taky, když jsi tu láhev sehnal. To nesvědčí o vybraném vkusu našich spotřebitelů. ;o))