O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 04.03.2010 11:00:43 |
Od: | Tomáš H. |
E-mail: | tomas.hartmann@email.cz |
Třeba kabinety od F. Mádla - MT i VZ 08 je myslím v kabinetu a jsou to moc prijemna vina ke kazdodenni konzumaci - nikdy jsem z tohoto pohledu o kabinetu neuvažoval jako o nějakém "downgrade" pozdního sběru - zajímavá úvaha díky za ni. Proti kabinetům nelze nic namítat, je to v našich zeměpisných šířkách přirozená věc a není nutné dělat nějaká 14 voltová vína, pokud je tam extrakt i kyselina ať to má klidně 11% naopak tato lehčí vína v létě preferuji. | |
Datum: | 25.02.2010 07:17:05 |
Od: | Martin S. |
E-mail: | martin@vinnypavouk.cz |
> <I>když zatřiďovací komise neschválí pozdní sběr, už to nemůže být kabinet</I> - to imho neni pravda (?) vinarsky zakon uvadi pouze minimalni hranice pro jednotlive privlastky, pricemz vinar prihlasuje vino k zatridovaci komisi s zadosti s uvedenim privlastku... a ma take podle zakona moznost podat zadost dvakrat, takze pokud mu neprojde PS, nic mu nebrani (!podle meho vykladu vin. zakona!) pozadat o nove zatrideni jako kabinet... | |
Datum: | 24.02.2010 20:32:10 |
Od: | Sklenička |
E-mail: | vran@seznam.cz |
já jsem před časem z hovorů s vinaři vyrozuměl, že když zatřiďovací komise neschválí pozdní sběr, už to nemůže být kabinet, ale jen jakostka nebo zemské - o třídu níž znamená o celou kategorii? Ale jinak rozumím tomu, že někteří výrobci nechávají (některá) vína mimo (germánský) přívlastkový systém - jak je ten systém nepřehledný pro konzumenty, tak je svazující i pro výrobce. S tím souvisí to, že přívlastkový systém tlačí výrobce do vyšších přívlastků (cukrů) a kdyby to tak šlo dál, tak se výroba kabinetního ryzlinku stane věcí osobní statečnosti (i když by to jinak mohla být běžná a záslužná věc, zvlášť v ČR). Jinak souhlas se Svahem, na etiketě stačí výrobce, ročník a místo původu hroznů :) a že to vyhovuje jen slavným? Tak ať ti méně slavní makají na tom, aby se vyrovnali těm dnes slavným! (Nikdo to nemá předplacené navěky.) Představa, že výběr z bobulí je automaticky lepší, než kabinet, je scestná, ale celý ten systém ji podporuje. | |
Datum: | 24.02.2010 13:46:18 |
Od: | Petr h. |
E-mail: | PetZalH@email.cz |
Také nechápu, jestli se někomu vyplatí udělat místo lehčího svěžího a šťavnatého Kabinetu, průměrnou jakostku. Já osobně vybírám víno buď od ověřených vinařů, nebo si pečlivě přečtu etiketu, a pokud mi něco nesedí, tak neberu. | |
Datum: | 23.02.2010 08:21:02 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
eldio: ještě tak pochopím (s výhradami), že zatřiďovací komise o nějakém pozdním sběru prohlásí, že podle ní nesplňuje senzorická kritéria na přívlastek a nechá víno sestupnit na jakostku. Jakostky jak mohou být cukřené, tak tam se ten vysoký alkohol ztratí. nikoliv při sestupnění z pozdního sběru na kabinet. takže jestli zástupce Templářů tvrdí, že mají takhle silnou jakostku necukřenou, tak to bude sestupněný přívlastek - to se děje, třeba Abrlovům často sestupnili do jakostky jejich výběrové Pálavy, jen proto, že dle komise to nebyla učebnicově typická Pálava a mělo to silnější barvu (zřejmě díky naležení drti před lisováním). Nebo si lze domyslet i jiný varianty, ale to už by mne mohl ten zástupce žalovat, takže zůstaňme u toho sestupnění :-) | |
Datum: | 22.02.2010 15:05:48 |
Od: | eldio |
E-mail: | Dionisos13@seznam.cz |
jak píšete jakostky mà každý spojené s cukřenìm řepným cukrem ja jsem se setkal s osobou která prodává jakostky od Templářu které majì 12alk. a tvrdí mi že nejsou cukřeny. tak už asi nerozumím ničemu.leda by nezatřídovali přívlastky. tak jak je to | |
Datum: | 22.02.2010 14:25:18 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
Ále, jeden kolega odtud mi psal o nějakém roudnickém "kabinetu", i spojilo se mi to s podobnými, i třeba od Znovínu, a měl jsem nějak pocit, že už je jich nějak moc poslední dobou. Nemyslím si, že by to bylo nějakým nižším příplatkem za zatřídění - to přeci u velkých šarží a větších než malých vinařství musí být pakatel. jestli to je nějaký kalkul, že kabinetů je míň než jakostek a pozdních sběrů, jakostku má každý spjenou s přicukřováním...kdo ví. | |
Datum: | 22.02.2010 14:19:53 |
Od: | Martin S. |
E-mail: | martin@vinnypavouk.cz |
neco na tom, ze 'kabinet' asi neni obchodne zajimavy bude - uz jsem se nekolikrat setkal s nazorem, ze vinar nez aby si prochazel zatridenim, nechal vino sebrane v kabinetu nalahvovat jako jakostni... Ja osobne kabinet beru - mam rad lehky bily svezi kabinet, jako prijemne celodenni piti. Jen v pripade cervenych jsem jeste asi neudelal tu spravnou zkusenost :o) Ale uplne si dovedu predstavit treba svezi lehky portugal v kabinetu? nebo nejaka vhodnejsi odruda a treba i nejake tipy? | |
Datum: | 22.02.2010 13:43:19 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Kyselinofobie - znám, nesmí se šetřit, musí se přepít, až zesládne. To ale pod litr na hlavu není. ;oDD Kabinet 20 °NM/1,6 = 12,5 %, takže teoreticky to možné i je, ale spíš jde opravdu o nezatřídění z důvodu chybějícího extraktu, či proto, že kabinet jim z marketingového hlediska "stačí". Není za vyšší přívlastek i vyšší poplatek? | |
Datum: | 22.02.2010 12:50:07 |
Od: | J.Č. / Jižní svah |
E-mail: | cerovsky@jizni-svah.cz |
Kterýpak "kabinet" ten příspěvek vyprovokoval? :) Celý ten přívlastkový systém je nějaký divný a mám z něj pocit, že i vinaře, který by leckdy raději udělal lehčí dobře pitelné víno, tlačí do zbytečně vysokého vyzrání hroznů. Je fakt běžný zákazník ochoten platit za často neharmonický výběr z hroznů o tolik víc, než vyvážený pozdní sběr? Je to škoda. Přijde mi nejlepší, když je na vinětě jméno oblasti původu a vinaře a hotovo :) Jenže takové věci se snadno prodávají jen u slavných jmen... | |