O Víně

Diskuze: Únor 2012
Datum: 14-08-2020
  *
  *
*
10+9=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 05.03.2012 09:24:10
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

No možná to bude i tím, že oblasti jsou příliš veliké, představa teroiru příliš omezující a víno příliš komplexní, komplikované a všeobjímající na to, aby se nechalo svázat a zaškatulkovat.

Datum: 02.03.2012 19:06:15
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Podívejte, já tady nechci plivat na něčí usilovnou práci. Jen si delší dobu myslím, že pravá podstata znojemského terroiru jsou vína lehkonohá, dobře pitelná, jemnější, se specifickou kořenitější jemnou a zajímavou aromatikou. Já dobře znám znojemská vína i vinaře, pamatuji si staré Šobesy, když se ještě dělaly v dřevených sudech. A když porovnám ta vína mezi sebou, tak někde tam toto je cítit více, někde je to podle mého zastřené banánem, bonbóno-lízátkovými tóny, černým rybízem. A to není terroir, žádné chladné noci, ty tam mají všichni, to je příliš nízko držená kvasná teplota a určité typy komerčních kvasinek, které vůni umocňují, zkrášlují, někdy v kombinaci s přidanými enzymy. U pana Kořínka jsem v provozu nebyl, ale jestli má pocit, že mu křivdím, tak nechť odtajní své postupy (teplotu kvašení a značku kvasinek) a já se omluvím, jestli to dělá jinak.

Datum: 02.03.2012 10:56:29
Od: Renata P.
E-mail: rendy.pudlik@seznam.cz

Dobrý den, ráda bych reagovala na komentář ohledně přílišné aromatiky vín Vinařství Kořínek, která pochází z Hnanic. Ano vína jsou opravdu více aromatická, ale není to technologií, nýbrž prudkými teplotními výkyvy, a to především v pozdních letních a podzimních měsících, kdy si hrozny díky velmi teplým dnům a chladným nocím uchovávají svou "vůni". Dle mého názoru jsou klimatické podmínky nedílnou součástí terroir. A tady je to krásně vidět.
Nehodlám nikoho přesvědčovat o kvalitě VOC Znojmo, mám s ní své zkušenosti, ale pokud neznáte jednotlivé vinaře a jejich vína osobně (míněno práce ve vinici, technologické postupy, ale i přístup, jakým se k vinařství staví), neusuzujte o něm dle dedukcí, raději se přijeďte k němu podívat a okoštovat;)

Datum: 29.02.2012 22:18:07
Od: jarda
E-mail: jarwins@centrum.cz

Na přednášky Martina Markela o vinařství a historii na naší i rakouské straně ve Znojmě vždy chodím s nadšením a stejně nadšený odcházím. Martin Markel pochází z nedalekých Jaroslavic, je historikem a vysokoškolským pedagogem z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.. Odkazuji na článek: http://www.znojemsko.cz/clanek/drive-zatracovana-monarchie-byla-mistem-k-slusnemu/1144
Pan Markel připravuje i knihu o historii vinařství na Znojemsku.... i když neznám ani rukopis,ani kdy asi vyjde, nebo zda vyjde...určitě doporučuji právě na základě jeho předchozích skvělých přednášek....

Datum: 29.02.2012 21:57:26
Od: Luboš Osička
E-mail: osicka@domaine.cz

jen vícero takových článků a debat

Datum: 29.02.2012 06:28:42
Od: J.Č. / Jižní svah
E-mail: cerovsky@jcsoft.cz

Neználek: tak tak, celou tu anabázi sepsal Pavel, já se k tomu jen sem tam dostávám na blogu :-)

Jinak po nějakém tom výpadku mi v poslední době přijda kupa věcí ve VO fakt zajímavých.

Datum: 28.02.2012 21:51:40
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

...dodatek. Omlouvám se. Ty články jsou všechny od Pavla. J.Č. je jen součástí popisovaného zážitku a autorem některých fotografií.

Datum: 28.02.2012 09:48:50
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

S každým koncem roku uvažuji, jestli mne předplatné Vinařského Obzoru stojí za to. Loni jsem se zapomněl rozhodnout a přišlo lednové číslo, aniž bych ho měl zaplacené. Zaujalo, upomněl jsem se, že předplatné nemám a doplatil jej. Odměnou mi bylo únorové číslo. A jsem rád, že jsem tam mohl najít články i od Honzy Čeřovského a tebe Pavle.

Datum: 28.02.2012 08:33:44
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

No, co je jemnost, by asi zasloužilo širší debatu, ale asi nikdo by si nemyslel, že jemná vína charakterizuje "plnost" a "více aromatiky" - když odcituji materiály na webu VOC Znojmo (mimochodem v tom, co musí vína splňovat, toto není, tam je jen, že musí být typická pro znojemskou podoblast, plnost a aromatika se objevuje až v doprovodných vysvětlujících textech). Jemnost je komplex jak vůně, tak chuti, nedá se říci, že víno je jemné v chuti a zároveň výrazně aromatické. Když jsme u toho, podle mých měřítek jsou Vaše vína, pane Kořínku, aromatická často až příliš, a právěže si nemyslím, že to vyplývá z terroiru, jako spíše z nízkoteplotní technologie kvašení.

Datum: 28.02.2012 08:11:39
Od: Josef Kořínek
E-mail: info@vinarstvikorinek.cz

Dobrý den, jak si tak čtu váš článek, tak vidím, že jste to pochopil po svém. Rozdělení vín, bylo podle chuti a ne dle aromatiky na kterou poukazuje VOC Znojmo.