O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 12.09.2006 09:16:15 |
Od: | obdrzalek @ dzimejl |
E-mail: | obdrzalek@dzimejl.com |
K slovu cabbage - ja si vzdycky myslel, ze "cabbage" je zeli, a "kale" kapusta (ruzickova pak brussel sprouts) Takze jediny narod nejsme :) | |
Datum: | 12.09.2006 09:09:56 |
Od: | pjelen@barrandov.cz |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
Ha! už jsem to našel! Z. Musil: Problémy s kvasinkamu Brettanomyces v Kalifornii, Vinařský obzor 78/2001. Velice slušná polemika na toto téma je zde: http://www.wineanorak.com/brettanomyces.htm , ovšem v angličtině. Když se to pokusím shrnout do pár vět, tak koňské sedlo a příbuzné odéry má na svědomí druh kvasinek Brettanomyces, které žijí normálně na hroznech, tu více, tu méně. Normálně umírají buďto při zasíření rmutu nebo při alkoholickém kvašení. Pokud někdo silně síří hned na začátku, nenechává zbytkový cukr a silně, třeba i mikrobiologicky filtruje, neměl by s tímto jevem mít problém. Infekce skrze nehygienu nebo staré sudy se prý ukázala jako pověra. Daleko nejvíce náchylná budou vína z organických/biodynamických vinic, kdy se nepoužívají čisté kultury kvasinek, ale původní divoké kvasinky z hroznů, vína se zpravidla málo síří, nečiří a nefiltrují. Zmiňováno je bidynamické Chateau de Beaucastel z Chateauneuf-du Pape. Ti oponují tomuto vědeckému pohledu na víno, říkají, že brettanomyces jsou přirozenou složkou mikroflóry hroznů a odmítají jejich démonizaci coby něčeho škodlivého, co se musí v rámci "sterilní" čistoty vín eliminovat a bojovat proti tomu. V rámci toho se vede několik diskusí: škodlivé/prospěšné? v jaké koncentraci ještě prospěšné? jak množství či kvalitu odéru podchytit a naučit se regulovat, ovládat, naprogramovat? Takže asi tak. | |
Datum: | 12.09.2006 07:08:50 |
Od: | Neználek |
E-mail: | nez@centrum.cz |
Krásný článek, hned se budou lépe hledat slova na popis vůní ve víně. Jen letmo jsem to proletěl a vidím, že bych s ohledem na česká a moravská vína měl spoustu doplňování. Např. PLUM je u mě především Frankovka atd. | |