O Víně

30.09.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Ochutnal jsem medovinu :-)

MEDOVINA - starý český alkoholický nápoj vzniká kvašením roztoku medu. Jeho největším výrobcem je prý kupodivu "Výzkumný ústav včelařský" (* 1922) v Dole u Libčic nad Vltavou. Ten se zabývá mimo jiné i pěstováním vína a medovinu dodává na trh od roku 1970. Med převařený s vodou se obohacuje kvasinkami a plní do dřevěných sudů, kde se vytváří medový kvas.
V takovém stavu znali a pili medovinu naši předkové (nechtěl bych slyšet ty kvasnicové prdy), dnes se však medový kvas míchá s vínem, lihem, cukrem a dodatečně se přidávají různá koření. Medovina se pije teplá na 40 °C (lehce zahřátá), nebo se chlazená hodí jako aperitiv nebo jako příměs do koktejlů.

Bohužel, k slovenské Horské medovině se znakem "Dulcis" jsem téměř žádné informace nenašel. Je běžně k dostání v marketech (já jsem ji koupil v Intesparu) a vedle této Horské je k mání ještě jedna její varianta. Samozřejmě jsem zapoměl jaká :-(
Půllitrovka obsahuje hnědou neprůhlednou tekutinu, která je nad očekávání poměrně řídká. Já, neznalý věci, bych u medoviny čekal něco hustého a sladkého. Ovšem zdání klame, nejdřív musím ochutnat. Volím verzi chlazeného nápoje - je babí léto a zahřívat se budu potřebovat až za pár měsíců. K designu láhve se snad ani nebudu vyjadřovat, vidíte ho sami na fotkách pod článkem - navíc nejde o víno. Spíš mi ale připomíná vele-balení nějakých Valeriánských kapek, nebo lékárnického kloktadla... Ve vůni se zřetelně projevují vyluhované byliny, taky nějak upravený sladký med (asi to převaření s vodou) a cítím i alkohol. Chuť mě taky trošku překvapuje - čekal jsem ji víc medovou. Takhle mám pocit jakéhosi bylinného výluhu s přidaným medem. Nápoj je sladký, milý a příjemný, řidší než bych čekal, víc bylinný a tak nějak řídký. Chutná mi, ale vypít půl litru určitě nezvládnu :-)
Údaj o obsahu alkoholu hovoří o 11,5 %, já jsem si ho při těch několika zkušebních panácích ani nevšiml.

Je to ale náhoda - ten večer jdeme do místního kulturáku na Hody a já jako starý gambler kupuju nějaké losy ve víře, že tentokrát mi tombola konečně něco nadělí. Zde musím udělat malou odbočku - před pár lety, na Mysliveckém bále jsem na pódiu viděl výhry místní tomboly. Vyrovnané bažanty, srny, kance, zmrzlé ryby apod. Nakoupil jsem tedy losy, vyhrál však jen jeden z nich. A víte co? Co asi můžu vyhrát na Mysliveckém bále: byl to akumulační šroubovák :-)).
Nakonec byla ale moje předtucha vyslyšena - na Hodech jsem kromě dvou láhví bílého vína od pana Jagoše z Mutěnic (společně je časem ochutnáme) vyhrál i láhev medoviny :-)) Kamrádi u stolu nahlas závidí a vyzvedávají si své výhry např. pikslu barvy, reklamní tričko, nádobu na kvašáky, malý pytel cementu a podobně...

Tato druhá vyhraná medovina je od jiného výrobce a nese jméno Královská medovina®. Na rozdíl od medovin jiných výrobců je unikátní tím, že se při výrobě nevaří, to znamená, že významné a léčivé látky, které jsou obsaženy v medu a bylinách se neničí a zůstávají v nápoji.
Web tohoto českého výrobce ze Zábřehu na Moravě uvádí, že receptura, podle níž se "Královská medovina®" vyrábí, má kořeny ve 14. století, kdy medovina jako nápoj zaznamenala renesanci a dostala se do postavení "předků" léčivých aperitivů a likérů. Tento nápoj se tak stal díky vytříbené chuti velice oblíbeným u vyšší společnosti, tj. šlechty a královského dvora - odtud pochází dobové označení královská medovina.
Obvyklá doba zrání medovin u jiných výrobců je asi 3 až 4 měsíce. Královská medovina® má dobu zrání od 15 do 20 měsíců podle konkrétního tržního druhu s vyjímkou archivní Královské medoviny®, která zraje nejméně 5 roků.

Výrobce, společnost "VČELNEX" se dnes považuje za největší a nejmodernější závod v Evropě na výrobu medoviny. Nic proti, nerozumím tomu. Kroutím ale hlavou nad tím názvem firmy - Včelnex. Osobně mi z podobných jmen naskakují ouročky. Jména firem jako Prutex, Gumex, Sklovex apod. prostě nemusím...
Web společnosti Včelnex je sice jednoduchý (ale aspoň nějaký je), o všech podstatných věcech nás informuje (akorát ty zástupy vykřičníků v textu by tam nemusely být - působí to pouťově).

Chuťově je ovšem tato medovina, balená v docela extravagantní žezlovité láhvi (viz obrázky pod článkem), docela jiná, než první zmíněná. Je hustší, sladší a přirozeně nahořklé byliny v ní nejsou tak výrazné. Zato mandlová příchuť je do smyslů bijící. Medovinu chutnám hned při cestě z Hodů, manželka taky a dva dny nato je láhev s medvídkem prázdná. Pod různými záminkami, nebo když to ten druhý nevidí, ji společně či samostatně sosáme :-)
Chutná nám více, než první slovenská medovina Horská, která je sice taky dobrá, ovšem vedle této mandlové bohužel padá o chuťovou třídu níž. Sladký příjemný mok, prosycen a protkán vůní a chutí mandlí a výraznějším medovým podkladem se pije velmi dobře. Vzpomínám si na slaďákofila Anaxiena - tohle bys hochu měl věru zkusit! Nápoj je i silnější, má 14 % alkoholu.

Zajímavé je, že jsem si výrobků firmy Včelnex (ach ten název) zatím nijak moc nevšímal. Kromě této velmi chutné mandlové medoviny nabízí Včelnex i medovinu bylinnou, ořechovou, přírodní, skořicovou, Zlatou karpatskou a Zámeckou.
Studené vyluhování je mi sympatické, medovina mi chutná opravdu, myslím se po ní poohlídnu. Berte tento článek jako inspiraci - nejde o víno, no ale tak pro jednou snad...

Tato zkušenost inspirovala i mne - už pár let se rozhoupávám vyrobit vlastní ořechovku, tedy výluh vyzrávajících vlašských ořechů a různých příchutí v nějakém nosiči, čili kořalce (calvados, vínovice, vodka apod.) Tak tedy letos do toho jdu a zkusím taky různé chuťové varianty. Takže zhruba až se s některými z vás za rok potkáme a budete-li na mě dostatečně během celého roku hodně hodně hodní, MOŽNÁ nějakou tu lahvičku k ochutnání ode mě dostanete. Jen přemýšlím o názvu nápoje - že by třeba Pitrex...? :-))

Počet příspěvků v diskuzi: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 8564x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5