O Víně

Maďarsko


Zkratka: HUN
Popis:

Maďarsko je evropskou vinařskou velmocí na bílá vína a také jedinou zemí z bývalého východního bloku, které se podařilo ve větším měřítku proniknout na západní trhy. Je to dáno především velkou produkcí levných, kvalitních vín pro maloobchod, nicméně díky vstupu zahraničního kapitálu se produkce neustále vyvíjí a přichází doba objevování špičkových vín z této části Evropy. Není nutné představovat unikátní odrůdy a vína již před lety dostupná na našem trhu jako Kékfrankos, Olaszrizling, Szilváni, sladší Kadarka a Muskotály, nebo třeba legendární Býčí krev – Egri Bikavér. Mezinárodně je však Maďarsko proslavené hlavně tokajskými víny. Tato vína nazývaná elixírem mladosti jsou vyráběna ze scvrklých hroznů (aszú) napadených ušlechtilou botrytidou. Na počtu dřevěných puten (25 kg) s těmito hrozinkami, které se přidávají do soudku se suchým vínem o objemu 140 litrů, závisí sladkost, kategorie a také cena tokajského vína. Běžně se setkáme s víny na etiketách označenými třemi až šesti puttonyos, výjimečně s výběrovou Essencia – osm puttonyos. Takto upravená likérová vína zrají i desítky let a jsou vyhledávána nejnáročnějšími milovníky komplexních vín.

Počet zobrazení stránky: 1965x