O Víně

Turecko


Zkratka: TUR
Popis:

Pěstování vinné révy má více než dva tisíce let starou tradici. Nejvíce vína se vyrábělo v přímořských západních oblastech, kde po staletí přetrvává křesťanský vliv. Po založení Turecké republiky v roce 1923 začal Kemal Paša s plánovitým rozšiřování vinohradnictví a výroby vína. Začal realizovat rajonizaci vinic a doporučoval vhodné odrůdy.
Turecko je v rozloze vinic na pátém místě na světě a produkuje ročně 3 miliony tun hroznů. Většinou jsou to ale stolní hrozny nebo hrozny na výrobu hrozinek. Na výrobu vína se zpracovává 60 000 tun hroznů, ale pro přímou spotřebu se vyrobí jen 80 000 hl. Z ostatního vyrobeného vína se připravuje vinný ocet nebo destiláty.
V roce 1927 vznikl státní monopol na zpracování hroznů a výrobu vína. Došlo ke zřízení státní firmy Tekel, která má monopol na obchodování s hrozny, s vínem, destiláty, tabákem a solí. Ročně exportuje 15 000 tun stolních hroznů a 100 000 tun hrozinek. Firma má 19 vinařských podniků se skladovací kapacitou 50 000 hl vína.

V Turecku je šest vinařských oblastí - Thrace-Marmara, Ankara, Středozemní pobřeží, Černomořské pobřeží, střední Anatolie a jižní část střední Anatolie.
Z bílých odrůd se nejvíce pěstují Chardonnay, Riesling, Semillon, Misket a domácí odrůdy Bornova misketi, Emir a Narince, z modrých odrůd to je Gamay, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Alicante bouschet a místní odrůdy Papaz Karasi, Oküzgözu a Bozazgere.

Výroba vína
V městě Ürgüp je největší vinařský závod. Při zpracování vína se postupuje tradičními způsoby, mošt se neodstřeďuje a probíhá spontánní kvašení v betonových cisternách. Vyrobená vína mají skon k oxidaci, nízký obsah kyselin a vyšší obsah těkavých kyselin. Červená vína mají dosti drsné třísloviny. Nejlepší víno je Villa Doluca - čistý Gamay z Tracie. Z ostatních známějších vín je to Trakya (Semillon z Tracie), Trakya Kirmisi (směs místních modrých odrůd), Hosbag (Gamay z Tracie) a Buzbag (směs místních modrých odrůd z jižní Anatolie.

V Ankaře je vinařská firma Kavaklidere Saraplari S.A., která nepatří státní firmě Tekel a může vyrábět a prodávat víno vyráběné z hroznů vypěstovaných na vlastních vinicích nebo nakoupených od jiných pěstitelů. Firma si vybudovala vlastní lisovací, skladovací a lahvovací zařízení, které navrhli odborníci z Francie. Nejvíce vyrábí bílé víno Gankya vyrobené z odrůd Narince, Emir a Semillon. Je to svěží, lehké víno s příjemnými kyselinami. Vyrábí i růžové víno Lal a červené víno Yakut.

Nejnovějším produktem je bílé víno Efsane, vyrobené z odrůdy Sultaniye. Mimo tato vína vyrábí firma i šumivá vína jak klasickou metodou kvašením v lahvích tak metodou kvašením v tancích. Sortiment doplňuje dezertní víno Tatli Sert s 18 % alkoholu a 90 g cukru/l.

Raki
Nejčastějším alkoholickým nápojem v Turecku je vinný destilát raki. Obsahuje extrakt anýzu a pije se zředěný vodu a ledem. Vyrábí se prokvašením rozdrcených hrozinek a následnou destilací. Ve vyrobeném destilátu se extrahuje anýz. V Turecku se destilátu raki vypije 42 milionů litrů ročně, což odpovídá 0,7 litru na obyvatele. Vína se vypije jen 0,2 litru na obyvatele ročně.

Počet zobrazení stránky: 2263x