O Víně

Belgie


Zkratka: BEL
Popis:

Belgické vinařství ožívá až v posledních letech. Ve středověku se réva pěstovala v Hagelandu, ale počátkem 20. století byly veškeré vinice vyklučeny. V padesátých letech minulého století začalo několik nadšenců s vysazováním vinic v Brabantsku v trojúhelníku tvořeném městy Seuven, Diest a Tien.
Vinice jsou na jižních svazích s písčitou půdou. Klima je zde pod vlivem severoatlantického proudění s častými srážkami. Zimy jsou mírné a vlhké, letní teploty snižují větry vanoucí od moře.
V současnosti je zde devět vinařských podniků a oblast Hageland byla uznána v roce 1997 jako Appellation d´Origine Hageland.
Pěstují se zde převážně bílé odrůdy Müller-Thurgau, Pinot blanc, Auxerrois, Kerner, Riesling a Sieger.
Malé množství červených vín se vyrábí z odrůd Pinot noir, Gamay a Dornfelder. Ve Vinných sklepích Soniënwijnkerlders v Overijse se vyrábí šumivé víno klasickou metodou kvašením v lahvích. Mimo Hagelandu jsou ještě malé vinice v Brabantu u města Borgloon, v Limburgu u města Riemst a ve Valonsku na výsypce uhelného dolu v Charleroi. Podniky většinou zásobují jen místní restaurace a některá vína jsou jen kuriozitou. Celková produkce je 4 000 hl.

Počet zobrazení stránky: 2528x